Nagykárolyi előadó a bátorligeti táborban
Utoljára módositva: 2020-02-03 14:12:39

A Nagykárolyi Elméleti Líceum tanulója, a 15 éves Kurucz Kristóf lesz a Bátorligeti Gemini Csillagász Egyesület idei, jubileumi táborának meghívott előadója.

Tíz évvel ezelőtt egy baráti kezdeményezés hívta életre azt a kis klubot, amely a magyarországi Bátorligeten szerveződött. A baráti társaság tagjainak volt egy nagyon fontos közös érdeklődési pontja: mindannyian amatőr csillagászok voltak, szenvedélyesen vizsgálták, figyelték az éjszakai égbolt titkait.

A csapat időközben komolyabb célokat is kitűzött maga elé, így hamarosan egyesületté alakulva közös észleléseket szervezett, majd táborokat is. Vállalta a tanintézményeken belüli és kívüli ismeretterjesztést, illetve szeretett volna lehetőséget teremteni a gyerekeknek a csillagászat megszeretésére. Táborok szervezése és folyamatos aktivitás jellemezte és jellemzi az egyesület tagjait a mai napig is. Néhány hónappal ezelőtt Nagykárolyba is ellátogattak, hogy a Nagykárolyi Elméleti Líceum diákjainak is meséljenek a klubról, az észleléseikről, a programjaikról. Nem véletlenül kerültek Nagykárolyba a bátorligeti csillagászok, hiszen nagykárolyi taggal is rendelkezik az egyesület. A 15 éves Kurucz Kristóf régóta maga is lelkes amatőr csillagász, és nagy vágya, hogy asztrofizikus legyen.

„15 éves debütáló a harmadik előadónk!” — adták hírül a bátorligeti tábor szervezői közösségi oldalukon.

Mint fogalmaztak, nagy öröm számukra, hogy a fiatalokat komolyan érdekli a csillagászat, szeretettel várják és köszöntik Kristófot mint a július 17–23. közötti tábor legfiatalabb előadóját.

„Mi nagyon szeretünk esélyt adni új növendékeknek, és ezt tettük akkor is, amikor úgy döntöttünk, hogy egy nagyon fiatal, ám annál lelkesebb előadó is beszéljen a táborban. A nagykárolyi középiskolás, a mindössze alig 15 éves Kurucz Kristóf már régóta a bátorligeti egyesület tagja és lelkes észlelője. Soha nem tartott még előadást, így büszkén jelenthetjük ki, hogy itt kezdhet el valami mélyebb dolgot. Kristóf már többször is ellátogatott hozzánk, és úgy láttuk, hogy megfelelő lenne egy debütálás részéről, így tesztelhetné magát az előadói szerepben. Bő egy hónap gondolkodás után bólintott rá és mondott igent felkérésünkre, az alábbi indoklással: ‘Nagyon megtisztelt ez a felkérés, mert még nem volt részem ilyesmiben. Sose tartottam még előadást, és ahhoz képest, hogy lámpalázas vagyok, nagyon szívesen elkezdeném a pályafutásomat a bátorligeti táborban. Mindig is szerettem volna beszélni másoknak az élményeimről, most végre megadatott a lehetőség!’” — írják az idei táborukkal és Kristóffal kapcsolatban a bátorligeti tábor szervezői.

Megkeresésünkre Kristóf elárulta, hogy nagyon várja, ugyanakkor nagyon izgul is a nyári előadása miatt. Örült a szervezők megkeresésének és felkérésének, s reméli, hogy a nyári tábor után, illetve személyes példája révén sokakat elkezd majd érdekelni a csillagok érdekes, titokzatos világa.

Kurucz Kristóf egyébként a Facebookon is jelen van saját oldallal. Itt saját észleléseinek fotóit, valamint különböző, a csillagászathoz és a világűrhöz kapcsolódó érdekességeket is közöl. Akit érdekel, keresse őt bátran a Kurucz Kristof Amateur Astronomer oldalon!

 

Hobbija a csillagászat

Kurucz Kristóf 15 éves, a Nagykárolyi Elméleti Líceum matematika-informatika szakos diákja. Körülbelül három éve foglalkozik csillagászattal. A téma iránti elköteleződése 2018-ban kezdődött, amikor részt vett a bátorligetiek csillagászati táborában. Azóta lelkesen együttműködik velük. Sok különböző objektumot észlelt már. Kedvence a Hold, a Szaturnusz gyűrűi, a Jupiter felhői és a különféle ködök.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 5.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...