Nagyköveti látogatás — kötetlen hangulatú találkozó
Utoljára módositva: 2020-02-20 08:54:21

Harmadik alkalommal látogatott Szatmár megyébe Cord Meier-Klodt, Németország bukaresti nagykövete, s bár szerdai vizitációja rendhagyónak számított — hiszen azért érkezett, hogy átnyújtsa a Német Szövetségi Köztársaság Érdemrendfokozatát, a Szövetségi Érdemkeresztet a Német Demokrata Fórum észak-erdélyi szervezete tiszteletbeli elnökének, Johann Forstenheizlernek —, természetesen a prefektussal, a megye és a város, valamint a Német-Román Gazdasági Egyesület vezetőségével is találkozott.

A kötetlen hangulatú találkozón a felek a gazdaság, az infrastruktúra, az oktatás és az egészségügy területén már régóta lefektetett és folyamatosan erősödő, kétoldalú kapcsolatokról egyeztettek, hiszen ezen területeken kiemelten fontos szerep jut a megye területén működő németországi cégeknek. A beszélgetés keretében Pataki Csaba megyei tanácselnök új, Szatmárnémeti és Németország közötti repülőjáratok beindítása érdekében kérte a nagykövet támogatását, hiszen a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér fontos állomásuk lehetne a németországi légitársaságoknak — ez a nyitás pedig nemcsak a szatmáriak, de a német fél érdekeit is szolgálná (mint ahogy számtalanszor megfogalmazódott már az ez irányú igény). „Ugyanis Németország Szatmár megye egyik legfontosabb gazdasági partnere, ezért is tartom fontosnak, hogy továbbfejlesszük együttműködéseinket az említett területeken, Ostalb járással és Wolfenbüttel városával, és nem csak” — fogalmazott Pataki tanácselnök, ugyanakkor egy másik fontos tényezőre, a duális képzés kiterjesztésére is felhívta a nagykövet figyelmét. Szatmár megye az ország első megyéi között volt, ahol bevezették ezt az oktatási formát: Mezőfényen egy német érdekeltségű cég és a nagykárolyi Simion Bărnuţiu Technikai Líceum közös projektje révén. Cord Meier-Klodt a témával kapcsolatban elmondta: szerinte is fontos ezen oktatási típus kiterjesztése, főleg a megye kevésbé fejlett térségeiben.
„Kifejezetten örülök annak, hogy ma meglátogatott bennünket Cord Meier-Klodt, Németország bukaresti nagykövete, hiszen hazája Szatmárnémeti és Szatmár megye legfontosabb nemzetközi üzleti partnere. Megbeszélésünk során egyetértettünk abban, hogy bővítenünk kell a gazdasági együttműködést, amellyel eddig mindkét fél elégedett — a Szatmárnémetiben működő német tőkéjű cégek éves forgalma meghaladja az 500 millió eurót, több mint 15 ezer alkalmazottjuk van, és támogatják a duális képzést is, amely módszer Németországban már rendkívül jól működik. A képzéshez, oktatáshoz kapcsolódóan ismertettem Őexcellenciájával a Johann Ettinger Német Líceumban megvalósított, 800 ezer euró értékű beruházásunkat, hiszen akkor van jövőnk, ha befektetünk a gyermekeink oktatásába” — fogalmazott a találkozót követően Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, amelynek végén Cord Meier-Klodt jelképes ajándékként a berlini fal egy-egy darabkáját nyújtotta át az önkormányzati vezetőknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 5.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...