Nagyobb béremelést követelnek
Utoljára módositva: 2014-04-24 11:25:28

A vasutasok spontán sztrájkja miatt — amivel tulajdonképpen az utasokat büntették — tegnap reggel két órára leálltak a vonatok az országban.

 

Kétórás munkabeszüntetéssel (7 és 9 óra között) tiltakoztak tegnap a vasutasok országszerte, mert a szakszervezeti vezetők és a munkáltató képviselői nem tudtak megállapodásra jutni a kollektív munkaszerződés ügyében. Maria Miclăuş, a szatmári szakszervezet vezetője elmondta, az alkalmazottak elégedetlenségének egyik oka az, hogy nem történt meg a kollektív munkaszerződés aláírása. Az elégedetlenség amiatt is fokozódott, mert nem javítanak a munkakörülményeken az illetékesek, de ide lehet sorolni a vasutasok kedvezményeinek eltörlését is, ugyanakkor a kilátásba helyezett elbocsátásokat is el akarják kerülni. Ha továbbra sem jutnak közös nevezőre a felek, akkor figyelmeztető sztrájkra kerül majd sor, s ha ez sem elég, akkor országos sztrájkot hirdetnek.

A munkabeszüntetés mintegy négyszáz személyvonatot és kétszáz tehervonatot érintett.

A vasutasok azért tiltakoznak, mert nem sikerült megállapodniuk az újabb kollektív munkaszerződés kereteiről. Gheorghe Fratica, az egyik vasutas szakszervezet vezetője a Mediafax hírügynökségnek azt mondta, a spontán munkabeszüntetéssel a vasutasok arra szeretnék felhívni a kormányzat figyelmét, hogy az ágazatban hat éve nem volt fizetésemelés. És arra is, hogy kudarcba fulladtak a tárgyalások egy újabb kollektív munkaszerződés megkötéséről — tette hozzá.

A szakszervezetek és a munkáltató legutóbb kedden tárgyaltak a munkaszerződésről, de nem tudtak megállapodni. Szerda délután tartották a következő tárgyalási fordulót, amelyen a szaktárca vezetője is részt vett. A mozdonyvezetők szakszervezetének elnöke hangsúlyozta, hogy spontán munkabeszüntetésről van szó, azt nem a szakszervezetek kezdeményezték. A vasutasok nemcsak a számukra ajánlott béreket tartják elfogadhatatlannak, hanem azt is, hogy meg akarják vonni tőlük az ingyenes vasúti közlekedés jogát. Amiatt is tiltakoznak, hogy a kollektív szerződés hiánya a teherszállítási ágazatban 2500 vasutas elbocsátásához vezethet.

Az új kollektív munkaszerződés értelmében átlagosan 4%-os béremeléssel (a szakszervezeti vezetők 10%-os fizetésemelést követelnek!) számolnak és tömeges leépítésre nem kell számítani a CFR-nél — adja hírül az Agerpres hírügynökség a CFR személyszállító részlegének közleményére hivatkozva. A közlemény a vasúttársaság vezetése a törvényt betartva az új kollektív munkaszerződés előírásainak 95%-át már megvitatta a munkavállalók képviseletével.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 20.
Ha megtetszik Önnek valaki az utcán, nincs sok ideje mérlegelni, azonnal cselekednie kell. Nincs vesztenivalója, viszont tapasztalatot szerezhet!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...