Nagyobb béremelést követelnek
Utoljára módositva: 2014-04-24 11:25:28

A vasutasok spontán sztrájkja miatt — amivel tulajdonképpen az utasokat büntették — tegnap reggel két órára leálltak a vonatok az országban.

 

Kétórás munkabeszüntetéssel (7 és 9 óra között) tiltakoztak tegnap a vasutasok országszerte, mert a szakszervezeti vezetők és a munkáltató képviselői nem tudtak megállapodásra jutni a kollektív munkaszerződés ügyében. Maria Miclăuş, a szatmári szakszervezet vezetője elmondta, az alkalmazottak elégedetlenségének egyik oka az, hogy nem történt meg a kollektív munkaszerződés aláírása. Az elégedetlenség amiatt is fokozódott, mert nem javítanak a munkakörülményeken az illetékesek, de ide lehet sorolni a vasutasok kedvezményeinek eltörlését is, ugyanakkor a kilátásba helyezett elbocsátásokat is el akarják kerülni. Ha továbbra sem jutnak közös nevezőre a felek, akkor figyelmeztető sztrájkra kerül majd sor, s ha ez sem elég, akkor országos sztrájkot hirdetnek.

A munkabeszüntetés mintegy négyszáz személyvonatot és kétszáz tehervonatot érintett.

A vasutasok azért tiltakoznak, mert nem sikerült megállapodniuk az újabb kollektív munkaszerződés kereteiről. Gheorghe Fratica, az egyik vasutas szakszervezet vezetője a Mediafax hírügynökségnek azt mondta, a spontán munkabeszüntetéssel a vasutasok arra szeretnék felhívni a kormányzat figyelmét, hogy az ágazatban hat éve nem volt fizetésemelés. És arra is, hogy kudarcba fulladtak a tárgyalások egy újabb kollektív munkaszerződés megkötéséről — tette hozzá.

A szakszervezetek és a munkáltató legutóbb kedden tárgyaltak a munkaszerződésről, de nem tudtak megállapodni. Szerda délután tartották a következő tárgyalási fordulót, amelyen a szaktárca vezetője is részt vett. A mozdonyvezetők szakszervezetének elnöke hangsúlyozta, hogy spontán munkabeszüntetésről van szó, azt nem a szakszervezetek kezdeményezték. A vasutasok nemcsak a számukra ajánlott béreket tartják elfogadhatatlannak, hanem azt is, hogy meg akarják vonni tőlük az ingyenes vasúti közlekedés jogát. Amiatt is tiltakoznak, hogy a kollektív szerződés hiánya a teherszállítási ágazatban 2500 vasutas elbocsátásához vezethet.

Az új kollektív munkaszerződés értelmében átlagosan 4%-os béremeléssel (a szakszervezeti vezetők 10%-os fizetésemelést követelnek!) számolnak és tömeges leépítésre nem kell számítani a CFR-nél — adja hírül az Agerpres hírügynökség a CFR személyszállító részlegének közleményére hivatkozva. A közlemény a vasúttársaság vezetése a törvényt betartva az új kollektív munkaszerződés előírásainak 95%-át már megvitatta a munkavállalók képviseletével.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Coco
Ma, 17:20
Annak ellenére, hogy családja ősidők óta megveti a zenét, Miguel arról ábrándozik, hogy egyszer neves muzsikus lesz, akárcsak bálványa, Ernesto de la Cruz. Rejtélyes események láncolatát követően a fiú előtt megnyílik a holtak bámulatos és színkavalkádos világa, ahol bizonyítani tudja tehetségét. Varázslatos útja során összeakad a simlis Hectorral, s ketten együtt próbálják megfejteni a titkot, ami fényt derít Miguel családjának valódi történetére.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:40
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gyilkosság az Orient expresszen
Ma, 21:50
Az Európát átszelő vonatút rejtélyes gyilkosság színterévé válik. Tizenhárom idegen reked összezárva a vonaton, s mindegyikük gyanúsított. Mindenkinek van múltja, mindenkinek vannak titkai, mindenki gyanús. Csak egyetlen férfi oldhatja meg a rejtélyt, versenyt futva az idővel, mielőtt a gyilkos újra lecsap. Agatha Christie világhírű regényének vadonatúj filmváltozatát az ötszörös Oscar-jelölt Kenneth Branagh rendezte, s ő alakítja a jól ismert detektívet, Hercule Poirot-t is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...