Nagyobb bevételre számít jövőre a CAS
Utoljára módositva: 2017-11-14 17:46:39

Az Együtt az egészségért elnevezésű kampány keretében kedden újabb találkozó volt, mely során a CAS bevételeiről, a biztosítottak jogairól, kötelezettségeiről, illetve az ártámogatott gyógyszerekről is szó esett. A találkozó résztvevői bekapcsolódtak a beszélgetésbe.

A Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS) november 13. és 15. között szervezi meg az Együtt az egészségért elnevezésű rendezvénysorozatát. Amíg hétfőn az intézmények közötti kapcsolatokról, a kommunikációról, a CAS intézményéről, illetve az egészségügyi ellátórendszerről beszélgettek, addig tegnap CAS és a biztosítottak, munkavállalók, nyugdíjasok közötti kerekasztal megbeszélés volt, melynek keretében a CAS munkatársa, Sabo Alexandru beszámolt az egészségbiztosítással rendelkező személyek jogairól, kötelezettségeiről, az EU-s egészségbiztosítási kártyáról, illetve a külföldön igénybe vehető kezelésekről. A találkozó iránt igen nagy volt az érdeklődés, és nemcsak egyszerű hallgatói voltak az elhangzottaknak, hanem aktívan bekapcsolódtak a beszélgetésbe, s érdekes, közérdekű kérdéseket is felvetettek. Sabo Alexandru elmondta, hogy a biztosítottaknak jogaik, ugyanakkor kötelességeik is vannak. Elmondta, hogy Szatmár megyében jelenleg 283 439 biztosított személy van, 64 különböző kategóriában, de csak az aktív munkavállalók fizetnek egészségbiztosítási hozzájárulást, a többi kategória mentesül a befizetés kötelezettsége alól. Sabo példaként említette, hogy jelenleg 3131 lejes bruttó fizetés esetén a munkavállaló 172 lejt (5,5%), a munkaadó 163 lejt (5,2%) fizet CAS-hozzájárulásként. Arra a kérdésre, hogyan fog ez alakulni az új adózási rendszer szerint, Georgeta Pop, a biztosítóház igazgatónője elmondta, hogy egyelőre senki nem tudja a „fiskális forradalom” hatásait elővetíteni, az azonban biztosra vehető, hogy a CAS-kasszájába több pénz fog befolyni. Ezt azért veszi biztosra, mert eddig elég gyakori eljárás volt, hogy a munkaadó csak a munkavállaló részét folyósította a CAS-hoz, a saját részét már nem fizette, azonban a módosítást követően a teljes összeg be fog folyni a kasszába. Egy hölgy azt kérdezte, hogy az ártámogatott gyógyszerek esetén a kedvezmény miért nem felel meg az előre meghatározottnak. Mihaela Curta, a biztosítóház szerződésekért felelős osztályának igazgatója elmondta, jelenleg hazánkban van 90, 50, 100, illetve 20 százalékos támogatás egyes gyógyszerkészítmények esetében, azonban ez a kedvezmény a referenciaárra — ez a piacon megtalálható legolcsóbb ár a szóban forgó gyógyszerkészítmény esetén — vonatkozik, nem pedig a gyógyszertárakban fellelhető árakra. Innen ered a támogatások értéke közötti eltérés, s megeshet, hogy a 100 százalékosan támogatott készítményért is fizetni kell. A jelenlevők közül többen felvetették, hogy a CAS összköltségvetéséből túl nagy szelet jut a gyógyszertáraknak. Pop ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy ez azért van, mert 2009 óta megszüntették a gyógyszertárak esetén a támogatott gyógyszerek maximális értékét, így annyi pénzt térítenek meg nekik, amilyen összegben támogatott gyógyszereket adtak ki a pácienseknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...