Nagyobb bevételre számít jövőre a CAS
Utoljára módositva: 2017-11-14 17:46:39

Az Együtt az egészségért elnevezésű kampány keretében kedden újabb találkozó volt, mely során a CAS bevételeiről, a biztosítottak jogairól, kötelezettségeiről, illetve az ártámogatott gyógyszerekről is szó esett. A találkozó résztvevői bekapcsolódtak a beszélgetésbe.

A Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS) november 13. és 15. között szervezi meg az Együtt az egészségért elnevezésű rendezvénysorozatát. Amíg hétfőn az intézmények közötti kapcsolatokról, a kommunikációról, a CAS intézményéről, illetve az egészségügyi ellátórendszerről beszélgettek, addig tegnap CAS és a biztosítottak, munkavállalók, nyugdíjasok közötti kerekasztal megbeszélés volt, melynek keretében a CAS munkatársa, Sabo Alexandru beszámolt az egészségbiztosítással rendelkező személyek jogairól, kötelezettségeiről, az EU-s egészségbiztosítási kártyáról, illetve a külföldön igénybe vehető kezelésekről. A találkozó iránt igen nagy volt az érdeklődés, és nemcsak egyszerű hallgatói voltak az elhangzottaknak, hanem aktívan bekapcsolódtak a beszélgetésbe, s érdekes, közérdekű kérdéseket is felvetettek. Sabo Alexandru elmondta, hogy a biztosítottaknak jogaik, ugyanakkor kötelességeik is vannak. Elmondta, hogy Szatmár megyében jelenleg 283 439 biztosított személy van, 64 különböző kategóriában, de csak az aktív munkavállalók fizetnek egészségbiztosítási hozzájárulást, a többi kategória mentesül a befizetés kötelezettsége alól. Sabo példaként említette, hogy jelenleg 3131 lejes bruttó fizetés esetén a munkavállaló 172 lejt (5,5%), a munkaadó 163 lejt (5,2%) fizet CAS-hozzájárulásként. Arra a kérdésre, hogyan fog ez alakulni az új adózási rendszer szerint, Georgeta Pop, a biztosítóház igazgatónője elmondta, hogy egyelőre senki nem tudja a „fiskális forradalom” hatásait elővetíteni, az azonban biztosra vehető, hogy a CAS-kasszájába több pénz fog befolyni. Ezt azért veszi biztosra, mert eddig elég gyakori eljárás volt, hogy a munkaadó csak a munkavállaló részét folyósította a CAS-hoz, a saját részét már nem fizette, azonban a módosítást követően a teljes összeg be fog folyni a kasszába. Egy hölgy azt kérdezte, hogy az ártámogatott gyógyszerek esetén a kedvezmény miért nem felel meg az előre meghatározottnak. Mihaela Curta, a biztosítóház szerződésekért felelős osztályának igazgatója elmondta, jelenleg hazánkban van 90, 50, 100, illetve 20 százalékos támogatás egyes gyógyszerkészítmények esetében, azonban ez a kedvezmény a referenciaárra — ez a piacon megtalálható legolcsóbb ár a szóban forgó gyógyszerkészítmény esetén — vonatkozik, nem pedig a gyógyszertárakban fellelhető árakra. Innen ered a támogatások értéke közötti eltérés, s megeshet, hogy a 100 százalékosan támogatott készítményért is fizetni kell. A jelenlevők közül többen felvetették, hogy a CAS összköltségvetéséből túl nagy szelet jut a gyógyszertáraknak. Pop ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy ez azért van, mert 2009 óta megszüntették a gyógyszertárak esetén a támogatott gyógyszerek maximális értékét, így annyi pénzt térítenek meg nekik, amilyen összegben támogatott gyógyszereket adtak ki a pácienseknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 21:25
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 21.
Komoly önmegismerési folyamaton megy most keresztül. Rájön, hogy ki és mi illik Önhöz, illetve mi az, amiben nem érzi jól magát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...