Nagyobb büntetés szemetelésért
Utoljára módositva: 2019-10-09 18:16:05

Elfogadta a parlament, hogy nagyobb pénzbüntetést kapjanak azok, akik építkezési törmeléket borítanak le közterületen, magánszemélyek és cégek esetében is nőni fog a bírság.

A módosítás Szatmárnémeti esetében is jól jön, mert csak ebben az évben összesen mintegy negyven illegális szemétlerakatot találtak a városi rendőrök. Mindenki pénzébe kerül, ha közpénzből kell ezeket elhordatni, a rendőrök remélik, hogy megszűnik a jelenség, vagy legalább csökken a közterületet szemétlerakónak használók száma, ha nagyobb lesz a bírság. Az új törvényben benne van az is, hogy a lerakott hulladékot össze is kell szednie annak, aki szemetelt, és azután, hogy mentesítette a közterületet, a szemetet annak fajtája szerint le is kell adnia a szeméttelepen vagy a szemétszállító cégnek.

Magánszemélyek esetében az 1000–2000 lejes bírság 3000–6000 lejesre nő, szemetelő cégek esetében 20 000–40 000 lej közötti pénzbüntetés róható ki. Míg alacsonyabb volt a büntetés mértéke, megérte megkockáztatni, hogy a szemetelő megkapja azt, hiszen ha így is történt, még mindig olcsóbban szabadult meg a hulladéktól, mint ha a szabályos utat választotta volna.

A köztéri szemétlerakó helyek megjelenésének legfőbb oka nemcsak az volt, hogy sokkal rövidebb úton lehet így megszabadulni a felgyűlt törmeléktől, hanem az is, hogy sokkal olcsóbban. Főleg építkezések, bontások esetén és megvásárolt régi házak kiürítésekor gondolták úgy, hogy inkább valahol leborítják a platóról az összegyűlt szemetet, mintsem pénzért bérelhető konténerbe gyűjtsék, és úgy szabaduljanak meg tőle. Ha többe fog kerülni az illegális szemétlerakodás, mint eddig, és emellett ugyanúgy szabályosan kell megszabadulni a hulladéktól, mint ahogy azt egyébként is kellene, nem fogja megérni szétdobálni azt, főleg, ha a városi rendőrség is résen lesz, és be is tudja azonosítani a szemetelőket. A tettenérés nehéz dolog ilyen esetekben, hiszen pár perc alatt meg lehet szabadulni a nem kívánt tehertől a város szélén vagy annak valamelyik elhagyatottabb részén, azonban volt már példa arra, hogy térfigyelő kamerán beazonosított odafelé megrakodva, visszafelé üresen közlekedő kisteherautót kaptak ott később egy épp zajló bontási munkatelepen, közvetett úton derítve ki, ki követte el a törvényszegést.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...