Nagyon kellene a 6 százalék
Utoljára módositva: 2019-11-12 12:18:25

Gondolja újra az oktatási rendszer finanszírozását: törölje el az egy tanulóra/óvodásra eső standard költséget, és fordítsa a GDP 6%-át a romániai oktatásra — ezt kéri az új kormánytól a FSLI.

Az egy diákra eső standard költséggel csak „mímelik” a romániai oktatás finanszírozását — áll a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) lapunkhoz is eljuttatott levelében, amelyet az új kormányhoz intézett.

A hatályos oktatási törvény alapján a tanintézmények tevékenységét a diáklétszám alapján finanszírozzák. Az egy diákra eső standard költség olyan hiteles mintamérték, amely egy városi vagy falusi környezetben működő iskola valamely oktatási szintjének valamely szakterületén tanuló diákra jutó arányos finanszírozáshoz szükséges pénzösszegre vonatkozik. A FSLI tájékoztatása szerint kilenc évvel az egy tanulóra jutó standard költség meghatározása után odáig jutott a rendszer, hogy ez már jó ideje nem fedezi a reális költségeket, az oktatási intézmények nehezen tudják fenntartani magukat ebből. Főként azok a tanintézmények vannak gondban, amelyek elszigetelt településeken működnek, alacsony az osztálylétszám, a vokacionális iskolák, ugyanakkor azok a líceumok is, amelyekben az oktatók nagy része egyes fokozati vizsgával rendelkezik.

Azért, hogy az iskolák beleférjenek a büdzséjükbe, sok helyen csökkentették a kisegítő személyzet létszámát, azok pedig, akik alkalmazásban maradtak, alig tudják teljesíteni a feladataikat a hatalmas munkamennyiség miatt. A FSLI felhívja a figyelmet arra, hogy az oktatási intézmények zökkenőmentes működéséhez nemcsak diákokra és oktatókra, hanem kisegítő személyzetre is szükség van.

A javakra és szolgáltatásokra jutó standard költség is katasztrofális a szakmai érdekvédelem szerint: 2013-ban egy diákra évi 301 lejt számoltak, ez összeg azonban 2019-ben is éppen csak eléri a 370 lejt. Így történhet meg az, hogy még mindig ott tartunk, hogy a szülőknek kell „pénzelniük” az oktatási intézményeket, hogy az adott óvoda, iskola fennmaradjon — teszi hozzá a szövetség.

Itt tartunk, ha a GDP alig 2,9 százalékát fordítják az oktatásra, miközben már rég 6 százalékot kellene — emelik ki.

A kormányok az elmúlt években egyszer sem elemezték komolyan a helyzetet, nem számolták ki valósághűen azt, hogy mekkora kellene legyen az egy tanulóra/óvodásra eső standard költség a tanintézmények sajátos jellemzőit figyelembe véve.

„Ha minőségi oktatást kívánnak, amelyik kineveli azt a munkaerőt, amelyre Romániának szüksége van, ha meg akarják állítani a migrációt, akkor jelentős befektetésre van szükség az oktatásban. A kormánynak hagynia kell, hogy az Állami Közoktatás Finanszírozásának Országos Tanácsa korrekt módon határozza meg az egy diákra eső standard költséget, és ehhez tartsa magát, vagy ami még jobb variáns, ezt törölje el. Szánják végre a GDP 6 százalékát az oktatásra, ez emelheti a hazai oktatás színvonalát” — fogalmazott a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott levelében Simion Hăncescu, a FSLI országos elnöke.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 7.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...