×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Nagyon pörög a villanyóra?

2019.09.24 - 15:48
Megosztas :
 • Nagyon pörög a villanyóra?

  Ha az otthoni elektronikai készülékeink folyamatosan készenléti állapotban maradnak, akkor az évente akár 180 lejt is hozzátoldhat a villanyszámlához — hívja fel a szatmáriak figyelmét az E.ON.

  A takarékoskodásra hívja fel a Szatmár megyei lakosság figyelmét az E.ON szolgáltató lapunkhoz eljuttatott közleményében. Azzal, hogy nem hagyjuk folyamatosan készenléti állapotban az otthoni elektronikai készülékeket, hanem kihúzzuk ezeket a konnektorból, akár évi 180 lejt is spórolhatunk, míg a fagyasztó időszakos leolvasztásával akár 30 százalékkal is csökkenthetjük a hűtőszekrény jéglerakódás miatti energiafogyasztását. A nyári időszakban sokan vágynak légkondicionáló berendezésre, sokan szereltettek már be ilyen készülékeket az otthonaikba, vagy tervezik a következő esztendőben: az E.ON szerint érdemes inverteres technológiájú légkondicionálót beszerezni, ezek ugyanis a klasszikus berendezésekhez képest 30–40 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak.

  A ruhaszárító gépek is elég sokat fogyasztanak, legalábbis a mosógépekhez képest: egy ruhaszárítási program ugyanis kétszer több energiát használ, mint két teljes mosási program. Ha pedig időnként nem túl magas hőfokon mosunk, hanem használunk 30 Celsius-fokos programot is, az egy évben akár 60 lejes spórolást jelenthet.

  A televízió, hűtőszekrény, mosógép, számítógép mind-mind olyan elektronikai cikkek, amelyek hozzátartoznak a hétköznapjainkhoz, beszerezzük őket, de sokszor nem figyelünk arra, hogy ezek mennyi áramot használnak — írja az E.ON. Amikor távozunk otthonról, érdemes kihúzni a konnektorból a legtöbb készüléket: a televíziót, a játékkonzolt, a számítógépet, a töltőket — csak a hűtőszekrény és a fagyasztó jelent kivételt ez alól. Ezek a készülékek állandó készenlétben, azaz áram alatt még akkor is fogyasztanak, ha nincsenek bekapcsolva, ráadásul évente akár 180 lejjel is „megrövidíthetnek” bennünket úgy, hogy nem is használtuk őket.

  Trükkök „energiavámpírok” ellen

  Sokaknak elcsépelten hangzik már, de nem kell sötétben kuksolni ahhoz, hogy spóroljunk a villanyszámlán: elég csupán lecserélni a régi, hagyományos izzókat energiatakarékosakra vagy kompakt fénycsövekre. Hosszú évek óta hangsúlyozzák, hogy ezek akár 80 százalékos árammegtakarítást jelenthetnek a régimódi izzókhoz képest. Használhatunk egyébként fényerősség-szabályozót is, ezzel pedig, ha nincs mindig szikrázó fényre szükségünk, akár a negyedével is kevesebb energiát használhatunk el.

  A hűtőszekrényt jó, ha nem pakoljuk roskadásig, a készételeket pedig fedővel, szobahőmérsékletű állapotban tegyük bele. A hűtő lehet 5 fokos, míg a fagyasztó legfeljebb -18 Celsius-fokos, így optimálisabb lesz az energiafogyasztása.

  A hűtőszekrényt ugyanakkor érdemes minél távolabb tenni a tűzhelytől, és nem szabad eltorlaszolni a szellőzőnyílását, így akár 10 százalékot is nyerhetünk.

  A nagyon koszos ruhákat nem lehet patyolat tisztára mosni rövid programmal, viszont minél hosszabb ideig tart a mosógép programja, annál több áramot fogyaszt. Az előmosási programok helyett érdemes időben beáztatni a piszkos ruhákat, valamint folttisztítót használni, így elég lesz a 45–60 perces program is 30–40 fokon ahhoz, hogy szépek és tiszták legyenek a ruháink.

  Bumbuluţ Krisztina

  Cookie