Nagyon sokan élhetnek a lehetőséggel
Utoljára módositva: 2019-06-29 07:48:16

Az elkövetkező hónapokban több száz családorvos fogja elhagyni Romániát és vállal munkát Nagy-Britanniában — vetíti elő egy munkaközvetítő cég munkatársa. Szatmár megyében és másutt is 60 év a háziorvosok átlagéletkora, ráadásul nem igazán van utánpótlás.

Nagy-Britannia nemrég bejelentette, hogy tárt karokkal várja a romániai egészségügyi szakembereket, akiknek akár nyolcszor magasabb bért tud biztosítani, mint amennyit most, a fizetésemeléseket követően a kezükbe kapnak a hazai orvosok. Családorvosokat is várnak, miközben egy friss kutatás szerint 2030-ra mindössze háromból egy lakosnak lesz még háziorvosa Romániában.

Gabriela Niţu, egy hazai munkaközvetítő munkatársa szerint a Nagy-Britanniában munkát vállaló háziorvosoknak először egy három hónapos, heti ötnapos, napi nyolcórás képzésen kell részt venniük, amelyért természetesen anyagi támogatás, mintegy 4 ezer font jár. Ilyen lehetőségek vannak például Petersborough-ban, Cambridge-ben vagy Suffolkban — az intenzív képzést követően pedig átlagosan havi 5500–6500 fontos fizetést biztosítanak a romániai szakembereknek.

Az Európai Unió államai jelenleg nem kevesebb mint 3 ezer családorvost keresnek csak azoknak a háziorvosoknak a helyére, akiknek nyugdíjazás miatt megüresedett a praxisuk. Azok, akik aláírnak, hároméves szerződést kapnak, ráadásul segítik őket abban, hogy a családjuk is velük tarthasson. A fiatal szakemberek számára mindez nagyon előnyös, ráadásul az idősebbek közül is sokan megfontolandónak vélik ezeket az ajánlatokat.

Eközben pedig idehaza folyamatosan fogy és öregszik a családorvos-társadalom, vidéken egyre kevesebben férnek hozzá a szolgáltatásaikhoz. Dr. Adrian Streinu-Cercel, a Matei Balş Intézet vezetője a napokban az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva drámainak nevezte a vidéki egészségügyi ellátás helyzetét. Elmondta, hogy ha összehasonlítjuk a jelenlegi állapotot az 1989 előtti egészségügyi rendszerrel, vidéken az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés gyakorlatilag 50 százalék alá esett, „ami drámai”. Ezen sajnos nincs is mit csodálkozni: jelenleg több mint 500 romániai településen nincs családorvos, vagy kevesebb rendel, mint ahányra szükség lenne. Sok helyen magas az átlagéletkor, és hiányzik az utánpótlás: a fiatalokat nem vonzza a szakmának ez az ága az alacsony anyagi támogatottság és a túlbürokratizált rendszer miatt, vagy inkább a külföldi jobb körülményeket és a magasabb béreket választják, a már a rendszerben lévő szakemberek pedig egyre inkább kiöregszenek, nincs, aki a helyükbe lépjen.

„Bár családorvosokból egyelőre nincs hiány Szatmár megyében, ez nem lesz sokáig így. A más országokba elvándorló orvosok negyede családorvos, általános orvos, de egyre inkább kiöregszik a szakma. Szatmár megyében és másutt is 60 év a háziorvosok átlagéletkora, ráadásul nem igazán van utánpótlás. A fiatal orvosokat azonban nemcsak az alulfinanszírozottság, hanem a körülmények is elrettentik” — magyarázta dr. Călin Bumbuluţ, a Román Orvosi Kamara alelnöke és a Szatmári Családorvosok Szövetségének elnöke, az Általános Orvosok Európai Szakszervezetének (UEMO) vezetője.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...