Nagyon sokan élhetnek a lehetőséggel
Utoljára módositva: 2019-06-29 07:48:16

Az elkövetkező hónapokban több száz családorvos fogja elhagyni Romániát és vállal munkát Nagy-Britanniában — vetíti elő egy munkaközvetítő cég munkatársa. Szatmár megyében és másutt is 60 év a háziorvosok átlagéletkora, ráadásul nem igazán van utánpótlás.

Nagy-Britannia nemrég bejelentette, hogy tárt karokkal várja a romániai egészségügyi szakembereket, akiknek akár nyolcszor magasabb bért tud biztosítani, mint amennyit most, a fizetésemeléseket követően a kezükbe kapnak a hazai orvosok. Családorvosokat is várnak, miközben egy friss kutatás szerint 2030-ra mindössze háromból egy lakosnak lesz még háziorvosa Romániában.

Gabriela Niţu, egy hazai munkaközvetítő munkatársa szerint a Nagy-Britanniában munkát vállaló háziorvosoknak először egy három hónapos, heti ötnapos, napi nyolcórás képzésen kell részt venniük, amelyért természetesen anyagi támogatás, mintegy 4 ezer font jár. Ilyen lehetőségek vannak például Petersborough-ban, Cambridge-ben vagy Suffolkban — az intenzív képzést követően pedig átlagosan havi 5500–6500 fontos fizetést biztosítanak a romániai szakembereknek.

Az Európai Unió államai jelenleg nem kevesebb mint 3 ezer családorvost keresnek csak azoknak a háziorvosoknak a helyére, akiknek nyugdíjazás miatt megüresedett a praxisuk. Azok, akik aláírnak, hároméves szerződést kapnak, ráadásul segítik őket abban, hogy a családjuk is velük tarthasson. A fiatal szakemberek számára mindez nagyon előnyös, ráadásul az idősebbek közül is sokan megfontolandónak vélik ezeket az ajánlatokat.

Eközben pedig idehaza folyamatosan fogy és öregszik a családorvos-társadalom, vidéken egyre kevesebben férnek hozzá a szolgáltatásaikhoz. Dr. Adrian Streinu-Cercel, a Matei Balş Intézet vezetője a napokban az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva drámainak nevezte a vidéki egészségügyi ellátás helyzetét. Elmondta, hogy ha összehasonlítjuk a jelenlegi állapotot az 1989 előtti egészségügyi rendszerrel, vidéken az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés gyakorlatilag 50 százalék alá esett, „ami drámai”. Ezen sajnos nincs is mit csodálkozni: jelenleg több mint 500 romániai településen nincs családorvos, vagy kevesebb rendel, mint ahányra szükség lenne. Sok helyen magas az átlagéletkor, és hiányzik az utánpótlás: a fiatalokat nem vonzza a szakmának ez az ága az alacsony anyagi támogatottság és a túlbürokratizált rendszer miatt, vagy inkább a külföldi jobb körülményeket és a magasabb béreket választják, a már a rendszerben lévő szakemberek pedig egyre inkább kiöregszenek, nincs, aki a helyükbe lépjen.

„Bár családorvosokból egyelőre nincs hiány Szatmár megyében, ez nem lesz sokáig így. A más országokba elvándorló orvosok negyede családorvos, általános orvos, de egyre inkább kiöregszik a szakma. Szatmár megyében és másutt is 60 év a háziorvosok átlagéletkora, ráadásul nem igazán van utánpótlás. A fiatal orvosokat azonban nemcsak az alulfinanszírozottság, hanem a körülmények is elrettentik” — magyarázta dr. Călin Bumbuluţ, a Román Orvosi Kamara alelnöke és a Szatmári Családorvosok Szövetségének elnöke, az Általános Orvosok Európai Szakszervezetének (UEMO) vezetője.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Jó srácok
Ma, 19:50
Mennyire alakulhat rosszul egy nap? Amikor meghívják élete első csókbulijába, a 12 éves Max bepánikol, mert nem tudja, hogy kell csókolózni. Valami útmutatásra szomjazva Max és a legjobb barátai, Thor és Lucas úgy döntenek, hogy bevetik Max apjának drónját – amihez Maxnek tilos hozzányúlnia –, és kilesik a szomszédban smároló tinédzser párt. Ám amikor a dolog bődületesen rosszra fordul, a drón tönkre megy, márpedig muszáj kicserélni, mielőtt Max apja hazaér a munkából. A srácok kétségbeesésük
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:35
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...