Nagypeleskei ifjúsági találkozó és tábor
Utoljára módositva: 2015-07-29 11:46:50

Nagypeleske sikeres ifjúsági rendezvénynek adott otthont nemrégiben. A helyi görögkatolikus egyházközség által szervezett táborban a résztvevők nagyon jól érezték magukat. Németül tanultak, fákat ültettek, falusi lakodalmat is eljátszottak a gyerkőcök.

 

Karaokéra, kvízjátékra is bőven volt idő

Július 20–26. között harmadik alkalommal került megrendezésre Nagypeleskén a PIT elnevezésű nyári ifjúsági találkozó. Az idei összejövetel jelmondataként a szervezők a következő idézetet választották: „… mint Illés a pusztában”, mivel a tábor Szent Illés próféta napján kezdődött és szinte pusztai körülmények várták a résztvevőket. A regisztrációt a programismertetés követte, majd ismerkedés, vacsora, és — az első kulturális program keretén belül — szabadtéri filmvetítés, valamint karaoke következett, ahol már gyűjteni lehetett az értékes pontokat a hétvégi vetélkedőre, s növelni a csapatok nyerési esélyeit. A filmeket ugyanis nem egyszerűen csak nézni lehetett, de egy adatlapon válaszolni kellett a szervezők által megfogalmazott, a vetített filmekkel kapcsolatos kérdésekre. A táborban 90 résztvevő gyűlt össze. Nagy részük a görögkatolikus parókia udvarán, sátrakban volt elszállásolva, míg a falubeliekből néhányan hazatértek éjszakára. Mivel ilyen nagy létszámra nem számítottak a szervezők, nagy segítséget jelentett a Romániai Máltai Segélyszolgálat szatmárnémeti kirendeltségének hivatásos önkéntes csapatának jelenléte. Hegedűs Gergő, Breg Anita, Hegyeli Ildikó, Gyenes Boglárka, Gyenes Kincső, Gyenes Bíborka, Sipos Norbert, Hegedűs Gergő, Erdei Ervin „máltai”-s önkéntesek 32 gyermeket hoztak magukkal a táborba és mutatták be, mit jelent az a hivatás, amire vállalkoztak. A vakációzni vágyó fiatalok többsége Szatmárnémetiből érkezett, sokan voltak „hazaiak” Nagypeleskéről, de Pusztadarócról, Szárazberekről, Lázáriból, Batizról, Debrecenből, sőt Ausztriából is jöttek.

 

Németül tanultak

 

Az első három nap délelőttje — bár vakáció van — némettanulással telt. Bár rövid idő állt rendelkezésre, Márton Edith német szakos tanár vállalkozott arra, hogy a táborozókat a német nyelvre tanítsa. Játékosan és egyszerűen oktatta az alapfogalmakat, sőt, énekeket és táncot is tanított a vállalkozó kedvű gyerkőcöknek. Egyéb foglalkozások: az elmúlt év sikereiből merítve idén is volt képzőművészeti oktatás, amit Kiss István és felesége, Gréta vezetett. Nyakékek, karperecek, fülbevalók készültek saját részre és — egymást megörvendeztetve — ajándékul. A gyermekek hamar kedvet kaptak arra, hogy némi segítséggel kiformázzák és agyagba öntsék a Szent Miklós ikon karcolatát, valamint a keresztény hit legősibb szimbólumát, amely a görög iktüsz (IXΘYΣ), azaz hal szóban egy rövid hitvallást is tartalmaz: I = Jészúsz, Ch = Krisztus (Khrisztosz), Th = Isten (Theoú), Y = Fia (Hüiosz) és S = Megváltó (Szótér), azaz Jézus Krisztus, Isten Fia, Megváltó. Ezekből a kiégetett érmékből a tábor végén minden résztvevő kapott egyet ajándékba. Minden nap volt lehetőség lelki feltöltődésre is, és örömmel gyűltek össze a fiatalok a falu úti ikonja elé, ahol Pallai Béla helyi parókus vezetésével imádkozhattak. A táborozóknak nem szegte kedvét a kánikula akkor sem, amikor a hőmérő higanyszála a 35 fokot is átugrotta: jól esett délben a templom hűvösében menedéket keresni és naponta elimádkozni a VI. imaórát.

 

Kupakrekord

 

Kupakokkal való foglalatosság

A délután mindig az igen fontos és igen kimerítő foglalatossággal, a „kupakolással” telt. A cél a kupak-rekord előkészítése volt. Az elmúlt évben 50 000 db pillepalack kupak felhasználásával sikerült „elővarázsolni” a Peleskei Istenszülő-ikont. Idén többre vállalkoztak a táborozók, ugyanis egy sokkal nagyobb képet akarnak kirakni, ami komoly előkészítést igényel. Színre válogatás, számolás, lyukasztás, tervezés és fűzés szükséges ahhoz, hogy az óriási méretű alkotás megvalósuljon. Így tovább kell gyűjteni a kupakokat és rendszerezni ezeket. A máltais gyermekek időközben, hamar elsajátítva a technikát, ügyesen megalkották a saját kupaklogójukat is. A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársai folyamatosan gyűjtötték és gyűjtik továbbra is a kupakokat, valamint aktívan részt vesznek ebben az akcióban és nagy örömmel támogatják a kezdeményezést, ami óriási segítség egy ilyen projektben. De máshonnan is gyűlnek a kupakok. Több iskola is célirányosan gyűjti a peleskei táborokra a kupakokat, Szatmáron, Pusztadarócon, Túrterebesen, Budapesten, Nyíregyházán, Máriapócson, Nyíracsádon egyaránt. Számos magánszemély is fontosnak tartja, hogy ne kerüljenek a szemétbe ezek a használatra már alkalmatlannak tűnő, színes dugók, hanem nemes célt szolgálva, ugyanakkor védve a környezetet, jó helyre jussanak. Így válik minden egyes támogató társalkotóvá ennek az ötletnek a megvalósításában. A szervezők ez úton szeretnék megköszönni a segítséget azoknak a személyeknek, akik zsákszámra küldik a begyűjtött kupakokat. Továbbra is várják a telefonhívásokat, hogy elhozzák a palackfedőket.

 

Fákat ültettek

 

Ugyancsak „védd a környezeted” mottóval, a tábor résztvevői fákat is ültettek, Halász József, volt nagypeleskei lakos kezdeményezésére, aki 20 fenyőfát adományozott a Nagypeleskei Görögkatolikus Egyházközségnek. Egy másik új, elsőre jól bevált program is óriási sikert aratott. Bálint Katalin iskola és klinikai szakpszichológus, „Önismeret, társismeret és drámajátékok” címmel játékos foglalkozást tartott a résztvevőknek. Ezeken a csoportos foglalkozásokon a gyermekek, a tábor mottóját alapul véve, egyéni, páros és csoportos játékok során olyan kérdésekre kerestek választ, mint ki vagyok én?, hogyan tudok be illeszkedni egy adott csoportba?, tudok-e hitelesen kommunikálni?, meg tudok-e hallgatni másokat?, mások meghallgatnak-e engem?, milyen konfliktusmegoldási módszereket tudok alkalmazni, gyakorlatba ültetni? Lehetőség nyílt arra is, hogy saját következtetéseiket megfogalmazzák, melyeket a hétköznapi életben fel tudnak majd használni. A játékok mellett a szervezők lehetőséget biztosítottak arra is, hogy egyénileg, magánbeszélgetéseken a pszichológus fogadhasson bárkit, aki külön jelentkezik, lehetősége biztosítva arra, hogy személyesen megnyíljon és belső szorongásaiból feloldódjon. A gyermekek nem győzték egymásnak adni a kilincset csakhogy találkozhassanak és beszélgethessenek a pszichológussal. Az érdeklődők nagy száma miatt a rendelkezésre álló idő kevésnek bizonyult.

 

Hagyományőrzés

 

Nagypeleske utcáján vonultak a táborozók

Pénteken a hagyományőrzésé volt a főszerep. A falubeliekkel karöltve sikerült megjeleníteni egy igazi falusi lakodalmat. Kicsit viccesen, de a legnagyobb átéléssel adták elő az esküvőt, ahonnan a vőfély és a nyoszolyólányok sem hiányoztak. A konyhások 400 fánkot sütöttek, amit a lakodalmas menet minden résztvevője örömmel fogyasztott. A szombati nap egybeesett a falu „fogadott ünnepével”. A szájhagyományokat követve, minden év július 25.-én, Szent Anna elhunytának ünnepén, processzió indul a temetőbe, a valamikor kolerában elhunytak emlékét felidézve. Az idén 142 év után először olvasták fel azok neveit, akik annak idején a pusztító kór áldozataivá váltak. A gyermekek a falu utcáin vonuló menetben büszkén vitték vállukon a Nagypeleskei Itenszülö-ikon másolatát. Vasárnap a templomban a táborozók együtt vettek részt a falu lakosaival a szent liturgián. A falu művelődési házában zárult az egyhetes összejövetel. Itt az öt csapat, a Csipet-csapat, a Bahhrátok, a Pindúr-Pandúrok, a Talentumok és az Okostojások vetélkedője következett, ahol elő kellett adni a megadott szavakból összeszerkesztett szerelmes leveleket és válaszokat, egy bibliai történetet, a németórán tanult szerepet, valamint kiderült, hogy sikerült-e a 100 pontos kvíz kérdéseire helyesen válaszolni. A Peleskei Ifjúsági Tábor (PIT3) támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. volt, ugyanakkor számos szponzor tette lehetővé, hogy ez az összejövetel megvalósuljon és résztvevői igen jó tapasztalatokkal gazdagodva térjenek haza.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Predator - A ragadozó
Ma, 18:30
Shane Black friss vért fecskendez a Predator-sorozatba ezzel a kirobbanó új résszel, amelyben a vadászat a világűr távoli zugaitól a külvárosi utcákig terjed. Az univerzum legveszedelmesebb ragadozói más fajok DNS-ét használva genetikailag módosították magukat, így most erősebbek, okosabbak és halálosabbak, mint bármikor. Mikor egy kisfiú tudtán kívül a Földre vonzza őket, csupán egy exkatonákból álló szedett-vedett csapat és egy morózus technikatanárnő állhat az emberiség pusztulásának útjába.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Egy kis szívesség
Ma, 20:30
Az Egy kis szívesség egy misztikus krimi-thriller, amely egy nő eltűnése köré épül. A főszerepekben viszont itt is két női karaktert találunk.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért szereted az őszt?
A kellemes őszi színek miatt
Végre felvehetem a kedvenc pulcsiaimat, cipőimet
Végre nincs kánikula
Az iskolakezdés miatt
Nem szeretem az őszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. szeptember 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...