Nagypeleskei ifjúsági találkozó és tábor
Utoljára módositva: 2015-07-29 11:46:50

Nagypeleske sikeres ifjúsági rendezvénynek adott otthont nemrégiben. A helyi görögkatolikus egyházközség által szervezett táborban a résztvevők nagyon jól érezték magukat. Németül tanultak, fákat ültettek, falusi lakodalmat is eljátszottak a gyerkőcök.

 

Karaokéra, kvízjátékra is bőven volt idő

Július 20–26. között harmadik alkalommal került megrendezésre Nagypeleskén a PIT elnevezésű nyári ifjúsági találkozó. Az idei összejövetel jelmondataként a szervezők a következő idézetet választották: „… mint Illés a pusztában”, mivel a tábor Szent Illés próféta napján kezdődött és szinte pusztai körülmények várták a résztvevőket. A regisztrációt a programismertetés követte, majd ismerkedés, vacsora, és — az első kulturális program keretén belül — szabadtéri filmvetítés, valamint karaoke következett, ahol már gyűjteni lehetett az értékes pontokat a hétvégi vetélkedőre, s növelni a csapatok nyerési esélyeit. A filmeket ugyanis nem egyszerűen csak nézni lehetett, de egy adatlapon válaszolni kellett a szervezők által megfogalmazott, a vetített filmekkel kapcsolatos kérdésekre. A táborban 90 résztvevő gyűlt össze. Nagy részük a görögkatolikus parókia udvarán, sátrakban volt elszállásolva, míg a falubeliekből néhányan hazatértek éjszakára. Mivel ilyen nagy létszámra nem számítottak a szervezők, nagy segítséget jelentett a Romániai Máltai Segélyszolgálat szatmárnémeti kirendeltségének hivatásos önkéntes csapatának jelenléte. Hegedűs Gergő, Breg Anita, Hegyeli Ildikó, Gyenes Boglárka, Gyenes Kincső, Gyenes Bíborka, Sipos Norbert, Hegedűs Gergő, Erdei Ervin „máltai”-s önkéntesek 32 gyermeket hoztak magukkal a táborba és mutatták be, mit jelent az a hivatás, amire vállalkoztak. A vakációzni vágyó fiatalok többsége Szatmárnémetiből érkezett, sokan voltak „hazaiak” Nagypeleskéről, de Pusztadarócról, Szárazberekről, Lázáriból, Batizról, Debrecenből, sőt Ausztriából is jöttek.

 

Németül tanultak

 

Az első három nap délelőttje — bár vakáció van — némettanulással telt. Bár rövid idő állt rendelkezésre, Márton Edith német szakos tanár vállalkozott arra, hogy a táborozókat a német nyelvre tanítsa. Játékosan és egyszerűen oktatta az alapfogalmakat, sőt, énekeket és táncot is tanított a vállalkozó kedvű gyerkőcöknek. Egyéb foglalkozások: az elmúlt év sikereiből merítve idén is volt képzőművészeti oktatás, amit Kiss István és felesége, Gréta vezetett. Nyakékek, karperecek, fülbevalók készültek saját részre és — egymást megörvendeztetve — ajándékul. A gyermekek hamar kedvet kaptak arra, hogy némi segítséggel kiformázzák és agyagba öntsék a Szent Miklós ikon karcolatát, valamint a keresztény hit legősibb szimbólumát, amely a görög iktüsz (IXΘYΣ), azaz hal szóban egy rövid hitvallást is tartalmaz: I = Jészúsz, Ch = Krisztus (Khrisztosz), Th = Isten (Theoú), Y = Fia (Hüiosz) és S = Megváltó (Szótér), azaz Jézus Krisztus, Isten Fia, Megváltó. Ezekből a kiégetett érmékből a tábor végén minden résztvevő kapott egyet ajándékba. Minden nap volt lehetőség lelki feltöltődésre is, és örömmel gyűltek össze a fiatalok a falu úti ikonja elé, ahol Pallai Béla helyi parókus vezetésével imádkozhattak. A táborozóknak nem szegte kedvét a kánikula akkor sem, amikor a hőmérő higanyszála a 35 fokot is átugrotta: jól esett délben a templom hűvösében menedéket keresni és naponta elimádkozni a VI. imaórát.

 

Kupakrekord

 

Kupakokkal való foglalatosság

A délután mindig az igen fontos és igen kimerítő foglalatossággal, a „kupakolással” telt. A cél a kupak-rekord előkészítése volt. Az elmúlt évben 50 000 db pillepalack kupak felhasználásával sikerült „elővarázsolni” a Peleskei Istenszülő-ikont. Idén többre vállalkoztak a táborozók, ugyanis egy sokkal nagyobb képet akarnak kirakni, ami komoly előkészítést igényel. Színre válogatás, számolás, lyukasztás, tervezés és fűzés szükséges ahhoz, hogy az óriási méretű alkotás megvalósuljon. Így tovább kell gyűjteni a kupakokat és rendszerezni ezeket. A máltais gyermekek időközben, hamar elsajátítva a technikát, ügyesen megalkották a saját kupaklogójukat is. A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársai folyamatosan gyűjtötték és gyűjtik továbbra is a kupakokat, valamint aktívan részt vesznek ebben az akcióban és nagy örömmel támogatják a kezdeményezést, ami óriási segítség egy ilyen projektben. De máshonnan is gyűlnek a kupakok. Több iskola is célirányosan gyűjti a peleskei táborokra a kupakokat, Szatmáron, Pusztadarócon, Túrterebesen, Budapesten, Nyíregyházán, Máriapócson, Nyíracsádon egyaránt. Számos magánszemély is fontosnak tartja, hogy ne kerüljenek a szemétbe ezek a használatra már alkalmatlannak tűnő, színes dugók, hanem nemes célt szolgálva, ugyanakkor védve a környezetet, jó helyre jussanak. Így válik minden egyes támogató társalkotóvá ennek az ötletnek a megvalósításában. A szervezők ez úton szeretnék megköszönni a segítséget azoknak a személyeknek, akik zsákszámra küldik a begyűjtött kupakokat. Továbbra is várják a telefonhívásokat, hogy elhozzák a palackfedőket.

 

Fákat ültettek

 

Ugyancsak „védd a környezeted” mottóval, a tábor résztvevői fákat is ültettek, Halász József, volt nagypeleskei lakos kezdeményezésére, aki 20 fenyőfát adományozott a Nagypeleskei Görögkatolikus Egyházközségnek. Egy másik új, elsőre jól bevált program is óriási sikert aratott. Bálint Katalin iskola és klinikai szakpszichológus, „Önismeret, társismeret és drámajátékok” címmel játékos foglalkozást tartott a résztvevőknek. Ezeken a csoportos foglalkozásokon a gyermekek, a tábor mottóját alapul véve, egyéni, páros és csoportos játékok során olyan kérdésekre kerestek választ, mint ki vagyok én?, hogyan tudok be illeszkedni egy adott csoportba?, tudok-e hitelesen kommunikálni?, meg tudok-e hallgatni másokat?, mások meghallgatnak-e engem?, milyen konfliktusmegoldási módszereket tudok alkalmazni, gyakorlatba ültetni? Lehetőség nyílt arra is, hogy saját következtetéseiket megfogalmazzák, melyeket a hétköznapi életben fel tudnak majd használni. A játékok mellett a szervezők lehetőséget biztosítottak arra is, hogy egyénileg, magánbeszélgetéseken a pszichológus fogadhasson bárkit, aki külön jelentkezik, lehetősége biztosítva arra, hogy személyesen megnyíljon és belső szorongásaiból feloldódjon. A gyermekek nem győzték egymásnak adni a kilincset csakhogy találkozhassanak és beszélgethessenek a pszichológussal. Az érdeklődők nagy száma miatt a rendelkezésre álló idő kevésnek bizonyult.

 

Hagyományőrzés

 

Nagypeleske utcáján vonultak a táborozók

Pénteken a hagyományőrzésé volt a főszerep. A falubeliekkel karöltve sikerült megjeleníteni egy igazi falusi lakodalmat. Kicsit viccesen, de a legnagyobb átéléssel adták elő az esküvőt, ahonnan a vőfély és a nyoszolyólányok sem hiányoztak. A konyhások 400 fánkot sütöttek, amit a lakodalmas menet minden résztvevője örömmel fogyasztott. A szombati nap egybeesett a falu „fogadott ünnepével”. A szájhagyományokat követve, minden év július 25.-én, Szent Anna elhunytának ünnepén, processzió indul a temetőbe, a valamikor kolerában elhunytak emlékét felidézve. Az idén 142 év után először olvasták fel azok neveit, akik annak idején a pusztító kór áldozataivá váltak. A gyermekek a falu utcáin vonuló menetben büszkén vitték vállukon a Nagypeleskei Itenszülö-ikon másolatát. Vasárnap a templomban a táborozók együtt vettek részt a falu lakosaival a szent liturgián. A falu művelődési házában zárult az egyhetes összejövetel. Itt az öt csapat, a Csipet-csapat, a Bahhrátok, a Pindúr-Pandúrok, a Talentumok és az Okostojások vetélkedője következett, ahol elő kellett adni a megadott szavakból összeszerkesztett szerelmes leveleket és válaszokat, egy bibliai történetet, a németórán tanult szerepet, valamint kiderült, hogy sikerült-e a 100 pontos kvíz kérdéseire helyesen válaszolni. A Peleskei Ifjúsági Tábor (PIT3) támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. volt, ugyanakkor számos szponzor tette lehetővé, hogy ez az összejövetel megvalósuljon és résztvevői igen jó tapasztalatokkal gazdagodva térjenek haza.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. december 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...