Nagysikerű fesztivál minőségi közönséggel
Utoljára módositva: 2018-07-19 13:54:26

Vasárnap ért véget a nyolc napot lefedő Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely idén a spanyol régizene gyöngyszemeit sorakoztatta fel, továbbá a Mátyás-emlékév kapcsán reneszánsz korabeli programokat is kínált.

A fesztivál mottója – música apasionada – idén sem hazudtolta meg önmagát, ugyanis az esemény a mindenkori örömre fogékony, lelkes, támogató közönségre talált Csíkszeredában, Brassóban és Bukarestben egyaránt. Dr. Filip Ignác művészeti vezető szavaival élve a fesztivál méltán nevezhető találkozónak is, ahol világszintű élvonalbeli zenészek, hazai zenészek, jó barátok, régi ismerősök, régizene-rajongók évről évre újra és újra átadják magukat az időtlen zene élvezetének.

Az idei fesztivál leghangsúlyosabb programpontjának az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb műve, Johann Sebastian Bach két zenekarra, két kórusra és szólistákra írott Máté-passiója volt, amellyel a Barokk Fesztiválzenekar méltó módon ünnepelte megalakulásának tizedik esztendejét. Tíz év alatt tulajdonképpen egy generáció nőtt fel, így a zenekar tagjai között a Nyári Egyetem egykori diákjait is láthattuk. A monumentális, több mint 150 zenészt és énekest megmozgató produkciót mindhárom helyszínen hatalmas érdeklődés övezte: Bukarestben, Csíkszeredában és Brassóban megközelítőleg 2500-an részesültek a feledhetetlen élményből. A közönség elmondása szerint sokan még mai napig hatása alatt vannak a közel három órás műnek.

Noha a programban szereplő összes együttest tárt karokkal fogadta a közönség, a fesztivál másik kiemelkedő pontjának a Barozda együttes koncertje számított, amelyre a megnyitó napján a Csíki Játékszín zsúfolásig megtelt nagytermében került sor.

A reneszánsz gyermeknapon és vásáron idén több érdeklődő fordult meg, mint az előző években, a programkínálat minden korosztály számára tudott újat mutatni, ízelítőt nyújtani Mátyás király udvarának hangulatából. A vasárnap esti koncertek sikerét a labdarúgó-világbajnokság döntője sem befolyásolta, ami azt bizonyítja, hogy a fesztivál valóban lelkes és minőségi publikumra talált.

A közel negyven főt számláló szervezői és önkéntes csapat hálás köszönetét fejezi ki a közönségnek, a fellépőknek, az oktatóknak, a nyári egyetem hallgatóinak, a támogatóknak és a partnereknek egyaránt!

Találkozunk jövőben, július 7–14. között! Megsúgjuk: 2019-ben ünnepeljük Kájoni János születésének 390. évfordulóját, így a fesztivál fő tematikáját ez adja majd.

 

A fesztivál számokban: 8 nap; 12 helyszín; 8 országból érkező művészek; 14 együttes; 24 koncert; 1 utcazenélés; 2 szakmai előadás; könyvbemutató; filmvetítés; borkóstoló; hangszerbemutató; kiállításmegnyitó.

A Régizenei Nyári Egyetem számokban: 6 nap; 10 mesterkurzus+2 szabadon választható, minden hallgató számára nyitott kurzus; 2 nyilvános előadás; 11 oktató; 7 közreműködő kísérő és fordító; közel 90 jelentkező négy országból (Ausztria, Szlovákia, Magyarország és Románia). A Cultura Nostra Egyesület közreműködésével és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának támogatásával 10, míg az Il Cigno együttes jóvoltából további 2 fiatal ösztöndíjasként vehetett részt a képzésen.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Alita: A harc angyala
Ma, 21:00
Évszázadok múlva a jövőben, Iron City roncstelepén egy kiber-doktor, Ido, rábukkan a magára hagyott, eszméletlen kiborglányra, Alitára, és magával viszi klinikájára. Magához térve, Alita képtelen felidézni, kicsoda ő, és a világról sincsenek ismeretei; minden új élményt jelent számára. Próbál hozzászokni új életéhez és Iron City veszedelmekkel teli utcáihoz, miközben Ido óvná őt rejtélyes múltjától. A lány összebarátkozik a talpraesett Hugóval, aki viszont inkább segítene neki visszanyerni emlék
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni?
Igen, szükség van megtisztítani a szervezetet
Még nem próbáltam, de itt az ideje elkezdeni
Nem szoktam, szerintem semmi szükség rá
Mi az a méregtelenítés?
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...