Nagyszabású egészségügyi beruházások
Utoljára módositva: 2019-09-10 12:52:45

Több mint 16 millió eurónyi egészségügyi beruházás megvalósítása körvonalazódik megyeszerte. Ezeket, valamint az orvosokat érintő problémákat és megoldási javaslatokat vitatták meg a Partiumi Fiatal Orvosok Találkozóján.

Jó pár éve hagyomány már a PMN keretén belül az a beszélgetés, amelynek során orvosok, a kórház és a megye vezetősége járja körbe azokat a problémákat, amelyekkel a szatmári egészségügy szembesül — nem mintha nem lennének ezekkel tisztában úgymond mindennapi szinten, viszont a Partiumi Fiatal Orvosok Találkozója lehetőséget biztosít a kötetlen gondolatcserére, javaslatok megvitatására. Nem történt ez másként az idei találkozón sem, amelyen elsőként az összesen több mint 16 millió euró értékű beruházások kerültek terítékre — olyan, százezreket érintő egészségügyi beruházások, mint a sürgősségi központ bővítése 1,5 millió euró értékben, a megyei kórház új, hatemeletes szárnyának megépítése 11 millió eurós pályázat révén, a tasnádi járóbeteg-ellátó központ teljes átépítése 1 millió euró értékben, illetve a 12 millió lejes támogatás, amelyet Szatmár megye az Egészségügyi Minisztériumtól kapott eszközbeszerzésre. Nem kevésbé fontos téma volt a Tudor Vladimirescu utcában megépült orvoslakások odaítélése sem — bár az alagsoros, háromemeletes, modern tömbház bő egy éve elkészült már, akárcsak az odaítélési kritériumrendszer, sőt, maguk a konkrét igénylések is, a bürokrácia malmai lassan őrölnek, de mint Pataki Csaba megyei tanácselnök a találkozón elmondta, megsürgetik a folyamatot, hogy az érintettek minél hamarabb beköltözhessenek.

 

Szűrőkocsi lenne a megoldás

 

Sajnos nem új keletű probléma a családorvosok hiánya — különösen a vidéki településeken — és általános jelenség, hogy a családorvosokra egyre több páciens jut, miközben az utánpótlás igencsak gyér, a már bőven nyugdíjas éveit taposó családorvos egyszerűen nincs kinek átadja a praxisát, s így azokon a településeken is veszélybe kerül a családorvosi ellátás, ahol most még létezik. Viszont így sem jut minden településre állandó családorvosi ellátás, de a beszélgetés folyamán a szakemberek és a vezetőség egy olyan közös javaslatot fogalmazott meg, mely mindenkinek elnyerte a tetszését: a megyei tanács már keresi a pályázati lehetőségeket egy olyan egészségügyi szűrőkocsi beszerzésére, amellyel elzárt, városoktól és egészségügyi központoktól messze eső, hátrányos helyzetű településeket látogatna a szakembercsapat, és ott egyfajta közegészségügyi állapotfelméréssel segítene az elszigetelten élő embereknek. Ebben a témakörben a jelenlévők megfogalmazása alapján egy másik megoldásra váró feladat a szakorvosok és a háziorvosok közötti kommunikáció hatékonyabbá tétele a páciensek érdekében, hogy a beteg helyben kapjon nagyobb segítséget.

 

Egy lépéssel közelebb az akkreditáláshoz

 

Mint arról Pataki tanácselnök beszámolt, másfél év ügyintézést követően sikerrel zárult le a reagensek közbeszerzési folyamata, így a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház laboratóriuma még egy lépéssel közelebb került az akkreditáláshoz. Felszereltségileg és technikailag ez az intézmény a megye legmodernebb laborja, ahol most már rendelkezésre áll az összes olyan reagens, amely lehetővé teszi olyan típusú vizsgálatok elvégzését, amelyekért a betegek más megyékbe kényszerültek utazni (például a tumormarkeres vizsgálat vagy különböző hormonális vizsgálatok).

 

Szatmár mindenkit hazavár

 

A találkozón rezidens orvosok is részt vettek — egyikük jelenleg Hollandiában dolgozik —, akik érdeklődve hallgatták a már megvalósult, valamint a körvonalazódó fejlesztésekről szóló beszámolókat, örömmel nyugtázva, hogy a szatmári egészségügy is fejlődik. A beruházások természetesen elsősorban a lakosság jólétét szolgálják, de a megyei tanács nem titkolt célja, hogy az infrastrukturális fejlesztések révén hazacsábítsa a megyénkből külföldre költözött fiatal orvosokat, itthon biztosítva számukra a lehető legmodernebb és legjobb körülményeket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...