Nagyszombaton támadt fel a Macondo Szobaszínház
Utoljára módositva: 2014-04-21 18:49:57

Színi előadások, egy filmvetítés és egy koncert szerepelt a nagykárolyi Macondo Szobaszínház szombati megnyitójának programjában. Nagy volt az érdeklődés a produkciók iránt.

Teodora Păcurar nagykárolyi színművész kétszer lépett közönség elé szombaton (Fotó: Dobránszky Roland)

Talán túl meredek lenne párhuzamot vonni Jézus Krisztus keresztre feszítése és feltámadása, valamint Gabriel Garcia Marquez kolumbiai író nagycsütörtökön bekövetkezett halála és Száz év magány című regényének központi helyszíne, a képzeletbeli Macondo település nagykárolyi szobaszínházzá alakított másának újjáéledése között.

Az utóbb említett két esemény viszont egészen véletlenül egybeesett. Többé vagy kevésbé előreláthatóan, mint a Nobel-díjas író, valamint a fentebb említett könyv egyik főhősének halála. „Nagycsütörtökre virradóra csakugyan meghalt. Amikor legutóbb, még a banántársaság idejében némi segítséggel megpróbált utánagondolni a korának, úgy számította, hogy a száztizenötödik és a százhuszonkettedik életéve között járhat” — olvasható a „kísérteties jóslat” a Száz év magány című könyvben.

A nagykárolyi Macondo Szobaszínház tehát rejtélyes körülmények között nyitotta újra kapuit az érdeklődők előtt, akik szép számban összegyűltek a nagyszombati előadásokra.

Különleges zenei produkciót mutatott be Fluidian (Fotó: Dobránszky Roland)

A napi program Teodora Păcurar nagykárolyi színművész előadásában Franz Xaver Kroetz német író „A mi szerencsés vasárnapunk” című egyszemélyes előadásával vette kezdetét, amelyben a közönség egy bizakodó, várandós kismamával ismerkedhetett meg, aki egy vonaton tart gyermekének édesapja felé, meggyőződve arról, hogy egy mesés, boldog életet fog élni a férfi mellett. Ezt követően egy filmvetítés következett, amelyben a nagykárolyi színművész is szerepelt. Az idén készített Dristor című független rövidfilm egy nagyvárosi történetet mutat be a társadalom által kirekesztett fiatalokról. A vetítés egy kötetlen beszélgetéssel zárult a film rendezője, Ioan George Pancencu és a jelenlévők között.

A megnyitó programja a „Hangtájak” című különleges zenei produkcióval zárult. Fluidian, azaz Emil Gherasim nagykárolyi gitáros, zeneszerző egy gitár és némi elektronika segítségével egy olyan meditatív világba nyitott átjárót, ahol különböző lelki állapotok és hangtextúrák keverednek, teret hagyva a hallgató képzeletének szárnyalására.

A szobaszínház megnyitója kedd délután folytatódik.

 

Macondo, keddi program

14 óra: Homokkönyvek – kiállítás.

16 és 18 óra: A mi szerencsés vasárnapunk (Franz Xaver Kroetz) – 40 perc, román nyelvű előadás (előadó: Teodora Păcurar).

17 és 20 óra: Loading – 30 perc, angol nyelvű előadás (előadó: Rácz Endre).

19 óra: filmvetítés: Dristor – 40 perc.

20.30 óra: koncert: Stike TM – 40 perc.

21.30 óra: koncert: Fluidian: Hangtájak – 50 perc.

 

ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Az Emoji-film
Ma, 15:00
Még nincs minden felfedezve: feltérképezetlen univerzumok vesznek körül minket, még ha nem is tudunk róluk - talán azért, mert nagyon kicsik. Az okostelefonjában például mindenkinek van: egy boldog völgy, ahol a különféle szmájlik és hangulatjelek élnek és dolgoznak. Ám mindig mosolygós és kacsingatós békéjüket megzavarja egyikük, aki kerek fejébe veszi, hogy kideríti, mi van a völgyükön túl. Kalandos vándorútra indul, amelynek során neki és társainak egyre veszélyesebb alkalmazások kerülnek útj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A sötét torony
Ma, 19:20
Léteznek más világok is. Roland Deschain (Idris Elba) az utolsó Harcos, a hatlövetű mestere örök harcot vív Walter O Dimmel (Matthew McConaughey), a feketébe öltözött emberrel, hogy megvédje a Setét Torony épségét. A Torony ugyanis az univerzum tengelye, ha egyszer leomlik, minden világ elpusztul. A tét hatalmas - nem volt még ennél több, amit egy csapatában megnyerhetett vagy elveszíthetett valaki. A Jó és a Gonosz erői összecsapnak: csak Roland lovag és az ő különleges fegyverei akadályozhatjá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...