Nagyszombaton támadt fel a Macondo Szobaszínház
Utoljára módositva: 2014-04-21 18:49:57

Színi előadások, egy filmvetítés és egy koncert szerepelt a nagykárolyi Macondo Szobaszínház szombati megnyitójának programjában. Nagy volt az érdeklődés a produkciók iránt.

Teodora Păcurar nagykárolyi színművész kétszer lépett közönség elé szombaton (Fotó: Dobránszky Roland)

Talán túl meredek lenne párhuzamot vonni Jézus Krisztus keresztre feszítése és feltámadása, valamint Gabriel Garcia Marquez kolumbiai író nagycsütörtökön bekövetkezett halála és Száz év magány című regényének központi helyszíne, a képzeletbeli Macondo település nagykárolyi szobaszínházzá alakított másának újjáéledése között.

Az utóbb említett két esemény viszont egészen véletlenül egybeesett. Többé vagy kevésbé előreláthatóan, mint a Nobel-díjas író, valamint a fentebb említett könyv egyik főhősének halála. „Nagycsütörtökre virradóra csakugyan meghalt. Amikor legutóbb, még a banántársaság idejében némi segítséggel megpróbált utánagondolni a korának, úgy számította, hogy a száztizenötödik és a százhuszonkettedik életéve között járhat” — olvasható a „kísérteties jóslat” a Száz év magány című könyvben.

A nagykárolyi Macondo Szobaszínház tehát rejtélyes körülmények között nyitotta újra kapuit az érdeklődők előtt, akik szép számban összegyűltek a nagyszombati előadásokra.

Különleges zenei produkciót mutatott be Fluidian (Fotó: Dobránszky Roland)

A napi program Teodora Păcurar nagykárolyi színművész előadásában Franz Xaver Kroetz német író „A mi szerencsés vasárnapunk” című egyszemélyes előadásával vette kezdetét, amelyben a közönség egy bizakodó, várandós kismamával ismerkedhetett meg, aki egy vonaton tart gyermekének édesapja felé, meggyőződve arról, hogy egy mesés, boldog életet fog élni a férfi mellett. Ezt követően egy filmvetítés következett, amelyben a nagykárolyi színművész is szerepelt. Az idén készített Dristor című független rövidfilm egy nagyvárosi történetet mutat be a társadalom által kirekesztett fiatalokról. A vetítés egy kötetlen beszélgetéssel zárult a film rendezője, Ioan George Pancencu és a jelenlévők között.

A megnyitó programja a „Hangtájak” című különleges zenei produkcióval zárult. Fluidian, azaz Emil Gherasim nagykárolyi gitáros, zeneszerző egy gitár és némi elektronika segítségével egy olyan meditatív világba nyitott átjárót, ahol különböző lelki állapotok és hangtextúrák keverednek, teret hagyva a hallgató képzeletének szárnyalására.

A szobaszínház megnyitója kedd délután folytatódik.

 

Macondo, keddi program

14 óra: Homokkönyvek – kiállítás.

16 és 18 óra: A mi szerencsés vasárnapunk (Franz Xaver Kroetz) – 40 perc, román nyelvű előadás (előadó: Teodora Păcurar).

17 és 20 óra: Loading – 30 perc, angol nyelvű előadás (előadó: Rácz Endre).

19 óra: filmvetítés: Dristor – 40 perc.

20.30 óra: koncert: Stike TM – 40 perc.

21.30 óra: koncert: Fluidian: Hangtájak – 50 perc.

 

ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 20.
Ha megtetszik Önnek valaki az utcán, nincs sok ideje mérlegelni, azonnal cselekednie kell. Nincs vesztenivalója, viszont tapasztalatot szerezhet!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...