Nagyszombaton támadt fel a Macondo Szobaszínház
Utoljára módositva: 2014-04-21 18:49:57

Színi előadások, egy filmvetítés és egy koncert szerepelt a nagykárolyi Macondo Szobaszínház szombati megnyitójának programjában. Nagy volt az érdeklődés a produkciók iránt.

Teodora Păcurar nagykárolyi színművész kétszer lépett közönség elé szombaton (Fotó: Dobránszky Roland)

Talán túl meredek lenne párhuzamot vonni Jézus Krisztus keresztre feszítése és feltámadása, valamint Gabriel Garcia Marquez kolumbiai író nagycsütörtökön bekövetkezett halála és Száz év magány című regényének központi helyszíne, a képzeletbeli Macondo település nagykárolyi szobaszínházzá alakított másának újjáéledése között.

Az utóbb említett két esemény viszont egészen véletlenül egybeesett. Többé vagy kevésbé előreláthatóan, mint a Nobel-díjas író, valamint a fentebb említett könyv egyik főhősének halála. „Nagycsütörtökre virradóra csakugyan meghalt. Amikor legutóbb, még a banántársaság idejében némi segítséggel megpróbált utánagondolni a korának, úgy számította, hogy a száztizenötödik és a százhuszonkettedik életéve között járhat” — olvasható a „kísérteties jóslat” a Száz év magány című könyvben.

A nagykárolyi Macondo Szobaszínház tehát rejtélyes körülmények között nyitotta újra kapuit az érdeklődők előtt, akik szép számban összegyűltek a nagyszombati előadásokra.

Különleges zenei produkciót mutatott be Fluidian (Fotó: Dobránszky Roland)

A napi program Teodora Păcurar nagykárolyi színművész előadásában Franz Xaver Kroetz német író „A mi szerencsés vasárnapunk” című egyszemélyes előadásával vette kezdetét, amelyben a közönség egy bizakodó, várandós kismamával ismerkedhetett meg, aki egy vonaton tart gyermekének édesapja felé, meggyőződve arról, hogy egy mesés, boldog életet fog élni a férfi mellett. Ezt követően egy filmvetítés következett, amelyben a nagykárolyi színművész is szerepelt. Az idén készített Dristor című független rövidfilm egy nagyvárosi történetet mutat be a társadalom által kirekesztett fiatalokról. A vetítés egy kötetlen beszélgetéssel zárult a film rendezője, Ioan George Pancencu és a jelenlévők között.

A megnyitó programja a „Hangtájak” című különleges zenei produkcióval zárult. Fluidian, azaz Emil Gherasim nagykárolyi gitáros, zeneszerző egy gitár és némi elektronika segítségével egy olyan meditatív világba nyitott átjárót, ahol különböző lelki állapotok és hangtextúrák keverednek, teret hagyva a hallgató képzeletének szárnyalására.

A szobaszínház megnyitója kedd délután folytatódik.

 

Macondo, keddi program

14 óra: Homokkönyvek – kiállítás.

16 és 18 óra: A mi szerencsés vasárnapunk (Franz Xaver Kroetz) – 40 perc, román nyelvű előadás (előadó: Teodora Păcurar).

17 és 20 óra: Loading – 30 perc, angol nyelvű előadás (előadó: Rácz Endre).

19 óra: filmvetítés: Dristor – 40 perc.

20.30 óra: koncert: Stike TM – 40 perc.

21.30 óra: koncert: Fluidian: Hangtájak – 50 perc.

 

ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 19.
Engedjen ösztönös megérzéseinek és ne gondolkodjon a lehetséges következményeken! Különösen azokra igaz ez, akik partnert keresnek.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...