Nagyvad-számlálás Szatmár megyében
Utoljára módositva: 2014-04-03 10:58:00

Barnamedvét csak elvétve látni a megye északi részén lévő dombos-erdős vidéken @ Foto: art-zone.ro/poze

Kezdődik a nagyvad-számlálás Szatmár megyében, az állománnyal és életterükkel gazdálkodó tíz egyesület és az illetékes környezetvédelmi hatóságok arra kíváncsiak, hány medve, farkas, hiúz és vadmacska él a megyében. Tavaly már kevesebbet számolhattak meg ezekből, mint egy évvel korábban, várhatóan idén is csökken majd a számuk.

Medvére idén sem számítanak — állítólag azért nem él meg ez a nagyvad Szatmár megyében, mert nincsenek barlangos hegyek –, sőt az idei enyhe tél folyamán a megye északi határszakaszánál sem láttak medvét, ami máskor a hideg ukrán tél miatt meg-megjelenik, élelem után kutatva. A hiúz-élettér sem biztosított a megyében, az utóbbi években ilyennel sem találkozhattak az erdőjárók. A 2012–2013-as tél végén hat barnamedve járt a megye dombvidéki erdeiben, harminc farkas portyázott az elmúlt hideg időszakban, vadmacskákból 212 példányt számoltak össze.

A szakemberek azért kíváncsiak, hogy a vadvilág táplálékláncának csúcsát jelentő barnamedvékből, farkasokból, hiúzokból és vadmacskákból hány példány él a megye erdeiben, mert a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség értesítője szerint ezeknek a ragadozóknak kulcsfontosságú szerepük van az ökoszisztéma és a biodiverzitás fenntartásában, ezért nagyon fontos, hogy pontos adat legyen az állatok számáról, egészségi állapotukról, életterük minőségéről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 16.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...