Nagyvad-számlálás Szatmár megyében
Utoljára módositva: 2014-04-03 10:58:00

Barnamedvét csak elvétve látni a megye északi részén lévő dombos-erdős vidéken @ Foto: art-zone.ro/poze

Kezdődik a nagyvad-számlálás Szatmár megyében, az állománnyal és életterükkel gazdálkodó tíz egyesület és az illetékes környezetvédelmi hatóságok arra kíváncsiak, hány medve, farkas, hiúz és vadmacska él a megyében. Tavaly már kevesebbet számolhattak meg ezekből, mint egy évvel korábban, várhatóan idén is csökken majd a számuk.

Medvére idén sem számítanak — állítólag azért nem él meg ez a nagyvad Szatmár megyében, mert nincsenek barlangos hegyek –, sőt az idei enyhe tél folyamán a megye északi határszakaszánál sem láttak medvét, ami máskor a hideg ukrán tél miatt meg-megjelenik, élelem után kutatva. A hiúz-élettér sem biztosított a megyében, az utóbbi években ilyennel sem találkozhattak az erdőjárók. A 2012–2013-as tél végén hat barnamedve járt a megye dombvidéki erdeiben, harminc farkas portyázott az elmúlt hideg időszakban, vadmacskákból 212 példányt számoltak össze.

A szakemberek azért kíváncsiak, hogy a vadvilág táplálékláncának csúcsát jelentő barnamedvékből, farkasokból, hiúzokból és vadmacskákból hány példány él a megye erdeiben, mert a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség értesítője szerint ezeknek a ragadozóknak kulcsfontosságú szerepük van az ökoszisztéma és a biodiverzitás fenntartásában, ezért nagyon fontos, hogy pontos adat legyen az állatok számáról, egészségi állapotukról, életterük minőségéről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:30
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:30
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 21.
Egy új ismeretség, bár még csak felszínes, mélyen felkavarja, kitölti minden gondolatát, és nem érti, hogyan érhette be eddig kevesebbel.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...