Nagyvad-számlálás Szatmár megyében
Utoljára módositva: 2014-04-03 10:58:00

Barnamedvét csak elvétve látni a megye északi részén lévő dombos-erdős vidéken @ Foto: art-zone.ro/poze

Kezdődik a nagyvad-számlálás Szatmár megyében, az állománnyal és életterükkel gazdálkodó tíz egyesület és az illetékes környezetvédelmi hatóságok arra kíváncsiak, hány medve, farkas, hiúz és vadmacska él a megyében. Tavaly már kevesebbet számolhattak meg ezekből, mint egy évvel korábban, várhatóan idén is csökken majd a számuk.

Medvére idén sem számítanak — állítólag azért nem él meg ez a nagyvad Szatmár megyében, mert nincsenek barlangos hegyek –, sőt az idei enyhe tél folyamán a megye északi határszakaszánál sem láttak medvét, ami máskor a hideg ukrán tél miatt meg-megjelenik, élelem után kutatva. A hiúz-élettér sem biztosított a megyében, az utóbbi években ilyennel sem találkozhattak az erdőjárók. A 2012–2013-as tél végén hat barnamedve járt a megye dombvidéki erdeiben, harminc farkas portyázott az elmúlt hideg időszakban, vadmacskákból 212 példányt számoltak össze.

A szakemberek azért kíváncsiak, hogy a vadvilág táplálékláncának csúcsát jelentő barnamedvékből, farkasokból, hiúzokból és vadmacskákból hány példány él a megye erdeiben, mert a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség értesítője szerint ezeknek a ragadozóknak kulcsfontosságú szerepük van az ökoszisztéma és a biodiverzitás fenntartásában, ezért nagyon fontos, hogy pontos adat legyen az állatok számáról, egészségi állapotukról, életterük minőségéről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...