Nagyvad-számlálás Szatmár megyében
Utoljára módositva: 2014-04-03 10:58:00

Barnamedvét csak elvétve látni a megye északi részén lévő dombos-erdős vidéken @ Foto: art-zone.ro/poze

Kezdődik a nagyvad-számlálás Szatmár megyében, az állománnyal és életterükkel gazdálkodó tíz egyesület és az illetékes környezetvédelmi hatóságok arra kíváncsiak, hány medve, farkas, hiúz és vadmacska él a megyében. Tavaly már kevesebbet számolhattak meg ezekből, mint egy évvel korábban, várhatóan idén is csökken majd a számuk.

Medvére idén sem számítanak — állítólag azért nem él meg ez a nagyvad Szatmár megyében, mert nincsenek barlangos hegyek –, sőt az idei enyhe tél folyamán a megye északi határszakaszánál sem láttak medvét, ami máskor a hideg ukrán tél miatt meg-megjelenik, élelem után kutatva. A hiúz-élettér sem biztosított a megyében, az utóbbi években ilyennel sem találkozhattak az erdőjárók. A 2012–2013-as tél végén hat barnamedve járt a megye dombvidéki erdeiben, harminc farkas portyázott az elmúlt hideg időszakban, vadmacskákból 212 példányt számoltak össze.

A szakemberek azért kíváncsiak, hogy a vadvilág táplálékláncának csúcsát jelentő barnamedvékből, farkasokból, hiúzokból és vadmacskákból hány példány él a megye erdeiben, mert a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség értesítője szerint ezeknek a ragadozóknak kulcsfontosságú szerepük van az ökoszisztéma és a biodiverzitás fenntartásában, ezért nagyon fontos, hogy pontos adat legyen az állatok számáról, egészségi állapotukról, életterük minőségéről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 78 ár beltelek a Vetési úton. Tel.:...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:20
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hogyan védekezel a megfázás ellen?
Különféle vitaminokat szedek
Rengeteg gyümölcsöt fogyasztok ilyenkor
Mindig figyelek arra, hogy kellően fel legyek öltözve
Nem szoktam megfázni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 23.
Irigylésre méltóan sok energiája van, senki és semmi nem tartóztathatja fel, ha valamit a fejébe vesz, márpedig ma tele van jobbnál jobb ötletekkel.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...