Napi egy kilót szemetelünk
Utoljára módositva: 2020-02-18 08:53:03

Minden téren csúcsra járatná a szemétgyűjtési szolgáltatást az új kukáscéggel a szatmárnémeti városvezetés; aprólékos, elvárásokkal teli szerződést készülnek aláírni az új szolgáltatóval.

Hatvan oldalon részletezi a szatmárnémeti polgármesteri hivatal a szerződési feltételek között, hogy az új köztisztasági cégnek milyen szolgáltatásokat hogyan, milyen időközönként és mennyi idő alatt kell majd végeznie a városban. Komoly kötöttségek vannak ebben, de egyben minden munkavégzéshez szükséges információt is tartalmaz, a polgármesteri hivatal szakemberei még azt is kiszámolták a leendő megbízottnak, hogy lakosonként 0,9 kilogramm háztartási szemét termelődik a városban naponta.
Mielőtt száz százalékban átveszi az új szerződésben rögzített feladatok ellátását az új cég, a városnak összesen 213 helyén kell kipótolnia vagy cserélnie a most használt lakótelepi szemétgyűjtő konténereket saját költségén. Ezt már úgy kell megoldja, hogy öt frakcióra lehessen gyűjteni a szemetet, mert 2021-től a háztartási, a papír-, az üveg-, illetve fém- és műanyag- mellett az ételmiszer-hulladék is külön gyűjtőtartályt fog kapni. Benne van a szerződési feltételek között, hogy ezek úgy kell legyenek kialakítva, hogy külön-külön mozgathatók legyenek a szemetestartályok, a pontokhoz hozzá lehessen adni újakat, vagy el lehessen venni ezekből úgy, hogy a hulladéksziget továbbra is zárható maradjon. Az is feltétel, hogy úgy legyen kialakítva az új lakótelepi szemétgyűjtő rendszer, hogy idővel bevezethető legyen a csipkártyás szemétbedobás, azaz családra vagy személyre szólóan megszabható legyen, ki fér hozzá az adott szemeteshez. Az is feltétel, hogy a szemétszigetek úgy legyenek kialakítva, hogy azoknál a későbbiekben térfigyelő rendszer legyen kiépíthető; a szemétgyűjtő pontoknak saját áramforrásuk kell hogy legyen.
Elébe menne a városvezetés annak is, hogy ha bizonyos időszakokban több szemét gyűl, és megtelnek a konténerek, akkor az emberek a többi szemetet a konténerek mellé legyenek kénytelenek lerakni. Ha ilyen esetek előfordulnak, a szemétszállítónak kötelessége lesz vagy több konténert azon a ponton elhelyezni, vagy gyakorítani a szemételhordást a problémás időszakokban azokon a helyeken, ahol ilyesmi megtörténik. Nem lesz szabad a lakások ablakai előtt tíz méternél közelebb szemétgyűjtő pontot létesíteni, a március és október közötti időszakban pedig legalább kéthavonta tisztítania és fertőtlenítenie kell majd a konténereket a cégnek. Folyó vízzel és helyben csak ott dolgozhat, ahol van lehetősége a mosásból származó használt víz elvezetésére; ahol nincs, ott másképp kell megoldja ezt a feladatát. A mosásokról havonta kell majd jelentést tennie a polgármesteri hivatal közterület-fenntartó szolgálatánál.
Február 13-án óvást nyújtott be a Florisal Rt. a szatmárnémeti városháza döntése ellen, amelyik a köztisztasági szerződés megkötésére kiírt liciten a szatmárnémeti cég konkurensét, az Ave Bihort hozta ki nyertesnek. A Florisal a szatmárnémeti törvényszéken nyújtotta be az óvást egy tizenöt oldalas dosszié formájában, s a bíróságnak negyvenöt napja van döntést hozni az ügyben: helyt ad a Florisal panaszának, vagy elutasítja azt.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 2.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...