Napi gondokkal küzdenek Szatmárudvariban
Utoljára módositva: 2017-09-29 08:55:46

Szatmárudvari közel van a városhoz, ki van építve az infrastruktúra, mégsem telepednek meg itt a befektetők, mert nincs munkaerő, és nem lehet hozzájutni megfelelő területekhez. A községben fejlődőben van a mezőgazdaság — tudtuk meg az alpolgármestertől.

Szatmárudvari utcáin haladva azt tapasztaljuk, hogy egyre kevesebb a falura utaló jel, kezd elvárosiasodni a település, javulnak az életkörülmények, megszűnőben van a város és a falu közötti különbség.

Szatmárudvari közel van ugyan a városhoz, főút mentén terül el, ki van építve az infrastruktúra, mégsem vonzó a község a befektetők számára, ismerte el lapunknak Kovács József alpolgármester. Szerinte ennek egyik oka, hogy nem lehet egy darabban biztosítani olyan nagy területet, amekkorára szükség lenne egy gyár vagy üzem működtetéséhez. A másik ok az, hogy ha lennének is nagy ipari cégek, nem lenne munkaerő. Vannak jól működő cégek, mint a csokoládégyár vagy a bútorgyár, de ezek nem sok embert foglalkoztatnak. Nem könnyű munkaerőt találni, mert közel a város, és a munkavállalók ragaszkodnak a jobb bérekhez.

Szatmárudvariban fejlődőben van a mezőgazdaság, tudtuk meg az alpolgármestertől. A hagyományos mezőgazdasági termékek mellett megjelentek a diófaültetvények és az epertelepítések. Egyre több zöldségtermesztő jelenik meg, akik nagy mennyiségben termesztenek zöldségeket, ami újdonságnak számít a községben. A mezőgazdasággal foglalkozók odafigyelnek arra, hogy melyek azok a kultúrák, amelyek nyereségesek — magyarázta Kovács József.

Néhány fiatal pályázatot tett le a Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt programokra, s egyikük egy 1,5 millió eurós pályázatot nyert terményfelvásárló központ létrehozására. Van egy nyertes pályázat turisztikai panzió létrehozására, de vannak folyamatban más pályázatok is a LEADER-programban, az utóbbi amiatt előnyös, mert nem kell önrészt biztosítani. Többen is vannak, akiknek vannak ötleteik, szükség is lenne a kezdeményezéseikre, de nem tudják biztosítani az önrészt, illetve azon is sokan buknak el, hogy nincs meg a szükséges területük.

Kovács hozzátette: a szatmárudvariak sokat remélnek a Szatmár Megyei Tanács programjától, ami a Szamos hajózhatóvá tételére vonatkozik. Ha ez megtörténne, akkor Szatmárudvariban is ki lehetne alakítani egy piknikövezetet, de Szentmártonnál is nagyon szép a Szamos-part és a környéke.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 12:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:20
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 16.
Nem sokat várt egy hivatásával kapcsolatos lépéstől, ám kellemesen fog csalódni, kiderül ugyanis, hogy akár élete nagy lehetősége is kialakulhat belőle.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...