Napi gondokkal küzdenek Szatmárudvariban
Utoljára módositva: 2017-09-29 08:55:46

Szatmárudvari közel van a városhoz, ki van építve az infrastruktúra, mégsem telepednek meg itt a befektetők, mert nincs munkaerő, és nem lehet hozzájutni megfelelő területekhez. A községben fejlődőben van a mezőgazdaság — tudtuk meg az alpolgármestertől.

Szatmárudvari utcáin haladva azt tapasztaljuk, hogy egyre kevesebb a falura utaló jel, kezd elvárosiasodni a település, javulnak az életkörülmények, megszűnőben van a város és a falu közötti különbség.

Szatmárudvari közel van ugyan a városhoz, főút mentén terül el, ki van építve az infrastruktúra, mégsem vonzó a község a befektetők számára, ismerte el lapunknak Kovács József alpolgármester. Szerinte ennek egyik oka, hogy nem lehet egy darabban biztosítani olyan nagy területet, amekkorára szükség lenne egy gyár vagy üzem működtetéséhez. A másik ok az, hogy ha lennének is nagy ipari cégek, nem lenne munkaerő. Vannak jól működő cégek, mint a csokoládégyár vagy a bútorgyár, de ezek nem sok embert foglalkoztatnak. Nem könnyű munkaerőt találni, mert közel a város, és a munkavállalók ragaszkodnak a jobb bérekhez.

Szatmárudvariban fejlődőben van a mezőgazdaság, tudtuk meg az alpolgármestertől. A hagyományos mezőgazdasági termékek mellett megjelentek a diófaültetvények és az epertelepítések. Egyre több zöldségtermesztő jelenik meg, akik nagy mennyiségben termesztenek zöldségeket, ami újdonságnak számít a községben. A mezőgazdasággal foglalkozók odafigyelnek arra, hogy melyek azok a kultúrák, amelyek nyereségesek — magyarázta Kovács József.

Néhány fiatal pályázatot tett le a Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt programokra, s egyikük egy 1,5 millió eurós pályázatot nyert terményfelvásárló központ létrehozására. Van egy nyertes pályázat turisztikai panzió létrehozására, de vannak folyamatban más pályázatok is a LEADER-programban, az utóbbi amiatt előnyös, mert nem kell önrészt biztosítani. Többen is vannak, akiknek vannak ötleteik, szükség is lenne a kezdeményezéseikre, de nem tudják biztosítani az önrészt, illetve azon is sokan buknak el, hogy nincs meg a szükséges területük.

Kovács hozzátette: a szatmárudvariak sokat remélnek a Szatmár Megyei Tanács programjától, ami a Szamos hajózhatóvá tételére vonatkozik. Ha ez megtörténne, akkor Szatmárudvariban is ki lehetne alakítani egy piknikövezetet, de Szentmártonnál is nagyon szép a Szamos-part és a környéke.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Tapasztalt szakácsot keresünk Ausztriába. Telefon: 004369911015847.
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 19.
Szíve mélyén pontosan tudja már régóta, hogy csak ki kellett várnia a megfelelő időt, hogy végre közel kerüljenek egymáshoz kiszemeltjével.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. október 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...