Ne a csatornába vezessék el az esővizet!
Utoljára módositva: 2019-06-07 09:01:21

Nem csak a lefolyókba dobált dolgok okoznak problémákat a szatmári csatornahálózatban, az sem tesz jót a rendszernek, ha az esővizet belevezetik, figyelmeztet az Apaserv.

Főleg az olyan esős időszakokban jelentkezik probléma emiatt, mint a milyen az idei május is volt. A vezetékek és a szivattyúállomások mindenhol a háztartások számának függvényében lettek méretezve, az nincs beleszámolva a kapacitásba, hogy a háztetőre vagy az udvarra esett esővizet is el bírja nyelni. Az igazság az, hogy a gyors és intenzív vízátfolyás, amit az esővíz-bevezetés okoz, mossa is a hálózatot, de több rosszat okoz, mint amennyi jót tesz. Ha sok az eső, és sok háztartásból belefolyik a rendszerbe, túlcsordulnak a vezetékek, és vagy nem bírják elnyelni a háztartási használt vizet, vagy az első felszíni nyíláson át kifolyik a visszafolyó víz a csatornából.

Azt mondják az Apaservnél, a fogyasztókat védi a magántulajdon szentsége, azaz magánterületen nem sokat tud tenni a szolgáltató azért, hogy mentesítse a vezetékeket az esővíz belevezetésétől, azt azonban megteheti, hogy levágja a csatornahálózatról azokat, akik háztartási használt vízen kívül egyebet is az elvezetőbe engednek.

És nem csak az esővíz okoz problémákat a megnőtt hozam miatt, faluhelyen vannak olyan családok, akik az istállóvizet is a háztartási használt víznek fenntartott vezetékbe engedik. Erre bizonyítékot is találtak már a szolgáltató munkatársai, amikor ázott szalmacsomóktól kellett megtisztítani a csatornavezetéket.

Princz Csaba

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 5 dkg darált mák, 1,85 dl tej, 22 dkg kristálycukor, 20 dkg vaj, 3 db tojás, 30 dkg ...