Ne a csatornába vezessék el az esővizet!
Utoljára módositva: 2019-06-07 09:01:21

Nem csak a lefolyókba dobált dolgok okoznak problémákat a szatmári csatornahálózatban, az sem tesz jót a rendszernek, ha az esővizet belevezetik, figyelmeztet az Apaserv.

Főleg az olyan esős időszakokban jelentkezik probléma emiatt, mint a milyen az idei május is volt. A vezetékek és a szivattyúállomások mindenhol a háztartások számának függvényében lettek méretezve, az nincs beleszámolva a kapacitásba, hogy a háztetőre vagy az udvarra esett esővizet is el bírja nyelni. Az igazság az, hogy a gyors és intenzív vízátfolyás, amit az esővíz-bevezetés okoz, mossa is a hálózatot, de több rosszat okoz, mint amennyi jót tesz. Ha sok az eső, és sok háztartásból belefolyik a rendszerbe, túlcsordulnak a vezetékek, és vagy nem bírják elnyelni a háztartási használt vizet, vagy az első felszíni nyíláson át kifolyik a visszafolyó víz a csatornából.

Azt mondják az Apaservnél, a fogyasztókat védi a magántulajdon szentsége, azaz magánterületen nem sokat tud tenni a szolgáltató azért, hogy mentesítse a vezetékeket az esővíz belevezetésétől, azt azonban megteheti, hogy levágja a csatornahálózatról azokat, akik háztartási használt vízen kívül egyebet is az elvezetőbe engednek.

És nem csak az esővíz okoz problémákat a megnőtt hozam miatt, faluhelyen vannak olyan családok, akik az istállóvizet is a háztartási használt víznek fenntartott vezetékbe engedik. Erre bizonyítékot is találtak már a szolgáltató munkatársai, amikor ázott szalmacsomóktól kellett megtisztítani a csatornavezetéket.

Princz Csaba

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...