Ne a tanárokon spóroljanak!
Utoljára módositva: 2014-03-11 09:52:08

A pedagógusok ingázásával kapcsolatos költségek elszámolására vonatkozó jogszabályok tisztázását követeli beadványában a kormánytól a szabad tanügyi szakszervezetek szövetsége (FSLI).

 

Victor Oprea

Az érdekvédelmi szervezet úgy véli, az év elejétől érvénybe lépett új intézkedésekkel összekuszálták az elszámolási rendszert, ami akár azt is eredményezheti, hogy a tanárok nem kapják meg járandóságukat, vagy csak kiadásaik egy részét térítik meg. Victor Oprea, a FSLI Szatmár megyei szervezetének vezetője lapunknak elmondta: az, hogy a tanügyminisztérium kilátásba helyezte, hogy — a diákok utazási költségeihez hasonlóan — a szaktárca költségvetéséből fedezik a pedagógusok ingázását, oda vezethet, hogy az önkormányzatok felfüggesztik a bérletek árának elszámolását. A költségvetési törvény pedig tovább bonyolítja a helyzetet, ebben ugyanis az áll, hogy az iskolák pénzügyi keretéből is lehet költeni az ingázás fedezésére, amennyiben a tanintézmények vezetőségének sikerül spórolnia. Victor Oprea elmondta: az iskolák rendelkezésére álló — egyébként az önkormányzatok által folyósított — fenntartási költségekre fordítható keret a legtöbb esetben olyan kicsi, hogy szinte lehetetlen jelenős összeget megtakarítani. Fennáll ugyanakkor annak a veszélye, hogy az önkormányzatok — kihasználva ezt a jogi kiskaput — felfüggesztik az ingázással kapcsolatos költségek térítését. A megyei elnök szerint nem sok jóval kecsegtet az sem, hogy a tanügyminisztérium kilátásba helyezte, hogy a bérletek árát, akárcsak a diákok esetén, saját büdzséjéből fedezi.

Kérdésessé válhat a tanárok utazási költségeinek megtérítése

Oprea szerint ez a megtett kilométerek függvényében számított összeg egyrészt nem fedezi teljes egészében a kiadásokat, a szállítási vállalatok ugyanis sokszor drágábban árusítják a jegyeket a minisztérium által megadott maximális összegnél, másrészt pedig csak jelentős késéssel kapják kézhez a pénzüket a kedvezményezettek. Mint megtudtuk, a FSLI azt indítványozta, hogy teremtsenek világos helyzetet az ügyben, azaz jelöljék meg egyértelműen, kinek mi a kötelessége a költségtérítések terén, és garantálják, hogy teljes egészében megtérüljön a tanárok által utazásra költött pénz. Mint állítják, ellenkező esetben megtörténhet, hogy az érintettek egymásra mutogatnak majd, és végül az ingázó tanárok nyakán maradnak a kiadások. Az elnök szerint eddig legalább lehetőségük volt peres úton megszerezni az önkormányzatoktól a pedagógusok járandóságát, ezentúl viszont kétséges lehet az ilyen perek kimenetele. Rámutatott: a napokban nyertek pert például az erdődi önkormányzat ellen, így — ha késéssel is — de a tanárok megkapják az utazásra elköltött pénzüket. Victor Oprea úgy vélekedett: a kormány valószínűleg pénzszűkében van, ezért hoznak olyan jogszabályokat, melyek lehetőséget adnak a felelősség alól való kibújásra.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:25
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...