Ne a tanárokon spóroljanak!
Utoljára módositva: 2014-03-11 09:52:08

A pedagógusok ingázásával kapcsolatos költségek elszámolására vonatkozó jogszabályok tisztázását követeli beadványában a kormánytól a szabad tanügyi szakszervezetek szövetsége (FSLI).

 

Victor Oprea

Az érdekvédelmi szervezet úgy véli, az év elejétől érvénybe lépett új intézkedésekkel összekuszálták az elszámolási rendszert, ami akár azt is eredményezheti, hogy a tanárok nem kapják meg járandóságukat, vagy csak kiadásaik egy részét térítik meg. Victor Oprea, a FSLI Szatmár megyei szervezetének vezetője lapunknak elmondta: az, hogy a tanügyminisztérium kilátásba helyezte, hogy — a diákok utazási költségeihez hasonlóan — a szaktárca költségvetéséből fedezik a pedagógusok ingázását, oda vezethet, hogy az önkormányzatok felfüggesztik a bérletek árának elszámolását. A költségvetési törvény pedig tovább bonyolítja a helyzetet, ebben ugyanis az áll, hogy az iskolák pénzügyi keretéből is lehet költeni az ingázás fedezésére, amennyiben a tanintézmények vezetőségének sikerül spórolnia. Victor Oprea elmondta: az iskolák rendelkezésére álló — egyébként az önkormányzatok által folyósított — fenntartási költségekre fordítható keret a legtöbb esetben olyan kicsi, hogy szinte lehetetlen jelenős összeget megtakarítani. Fennáll ugyanakkor annak a veszélye, hogy az önkormányzatok — kihasználva ezt a jogi kiskaput — felfüggesztik az ingázással kapcsolatos költségek térítését. A megyei elnök szerint nem sok jóval kecsegtet az sem, hogy a tanügyminisztérium kilátásba helyezte, hogy a bérletek árát, akárcsak a diákok esetén, saját büdzséjéből fedezi.

Kérdésessé válhat a tanárok utazási költségeinek megtérítése

Oprea szerint ez a megtett kilométerek függvényében számított összeg egyrészt nem fedezi teljes egészében a kiadásokat, a szállítási vállalatok ugyanis sokszor drágábban árusítják a jegyeket a minisztérium által megadott maximális összegnél, másrészt pedig csak jelentős késéssel kapják kézhez a pénzüket a kedvezményezettek. Mint megtudtuk, a FSLI azt indítványozta, hogy teremtsenek világos helyzetet az ügyben, azaz jelöljék meg egyértelműen, kinek mi a kötelessége a költségtérítések terén, és garantálják, hogy teljes egészében megtérüljön a tanárok által utazásra költött pénz. Mint állítják, ellenkező esetben megtörténhet, hogy az érintettek egymásra mutogatnak majd, és végül az ingázó tanárok nyakán maradnak a kiadások. Az elnök szerint eddig legalább lehetőségük volt peres úton megszerezni az önkormányzatoktól a pedagógusok járandóságát, ezentúl viszont kétséges lehet az ilyen perek kimenetele. Rámutatott: a napokban nyertek pert például az erdődi önkormányzat ellen, így — ha késéssel is — de a tanárok megkapják az utazásra elköltött pénzüket. Victor Oprea úgy vélekedett: a kormány valószínűleg pénzszűkében van, ezért hoznak olyan jogszabályokat, melyek lehetőséget adnak a felelősség alól való kibújásra.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 17.
Ha mostanában új vállalkozásba kezdett, itt az ideje, hogy levonja a tanulságot és kijavítsa a nyilvánvaló hibákat, hogy hamarosan elérhesse, amit tervezett.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 17.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...