Ne adjuk be a derekunkat!
Utoljára módositva: 2019-08-21 19:41:07

Egyre több szatmári vásárol az interneten, ha az online bolt kínálata olcsóbb, mint az üzletekben árult portéka. Így van ezzel a romániai lakosság közel fele — derítette ki egy friss felmérés.

A lakosság 63 százaléka szívesen vásárol ruhaneműt, lábbelit és kiegészítőket is online, ha azok ára kedvezőbb, mint az elérhető közelségben lévő helyi üzletekben levő termékeké. Főként akkor vásárolunk az interneten, ha jelentős árleszállításokkal kecsegtetnek a webáruházak — mutat rá az eCommerce országos felmérése.

Míg korábban inkább csak elektronikai cikkeket vadásztak az online üzletekben vásárlók, egyre inkább nyitnak a divatcikkek felé is: 2018-ban 2,66 milliárd lej értékben vásároltunk ruhaneműt, lábbelit online, de a becslések szerint az eladások értéke 2022-re eléri a 4,31 milliárd lejt.

A webáruházas vásárlásoknál is igyekeznek a minőségre helyezni a hangsúlyt a lakosok: a romániaiak 69 százaléka szerint nagyon fontos, hogy egy cipő hosszú ideig használható legyen, de a kabátok minősége (62 százalék) is majdnem ugyanolyan fontos. A lakosok 78 százaléka odafigyel arra, hogy milyen minőségű anyagból készül a megvásárolni kívánt termék.

Ha mégsem üti meg a kívánt mércét a megrendelt termék minősége, sokan ennek ellenére is megtartják — teszi még hozzá a felmérés. Tízből mindössze egy terméket szoktak visszaküldeni a romániaiak minőségi okokra hivatkozva.

Mit mondanak a fogyasztóvédők?

A fogyasztóvédelmi hivatal szerint ha a megrendelt áru nem tetszik, minőségileg is kifogásolható, akkor ne adjuk be a derekunkat! Ne feledjük, hogy amennyiben a termék nem felel meg, vagy a vásárló meggondolta magát, indokolás nélkül visszaküldheti azt a termék átvételétől számított 14 napon belül. Ezenkívül pedig érdemes szem előtt tartani még néhány apró lépést, amelyek még biztonságosabbá tehetik az online vásárlást.

A webáruház és termék kiválasztását követően a rendelés lépéseinél érdemes képernyőfotóval rögzíteni az árat, szállítási határidőt és díjat, mert azok mértéke a vásárlási folyamat végére változhat. A termék árát, a szolgáltatás díját egyértelműen, adóval és egyéb járulékos költségekkel, például szállítási díjjal együtt kell feltüntetni. A webáruházak többféle szállítási lehetőséget és fizetési módot biztosítanak a vásárló részére, utóbbiak közül a legbiztonságosabb az utánvét. Előre fizetés esetén a bankkártyahasználatkor visszaterhelésre van lehetőség, ha a kifizetett termék nem érkezik meg.

Online vásárlásnál akkor jön létre a szerződés, ha a webáruház visszaigazolást küld a vásárlónak a rendelésről és a termék részletes adatairól, beleértve az árat is. A szállítási határidőt az értékesítő cég határozza meg raktárkészlete és a logisztikai partnerrel kötött szerződés alapján.

Futár általi kézbesítés esetén az átvételkor csak akkor bontható fel a csomag a termék állapotának megvizsgálása érdekében, ha a webáruház és a futárcég erről előzetesen megállapodást kötött. Ilyen esetben a vásárló aláírásával a termék sértetlenségét igazolja. Egyéb esetekben a futár kizárólag a csomag sértetlen kézbesítéséért felel. A későbbi igényérvényesítési lehetőségek miatt a vásárlónak fontos ellenőriznie az átvételi elismervény tartalmát.

Ha a fogyasztó eláll a szerződéstől, vissza kell juttatnia a terméket a kereskedőhöz, a vállalkozás pedig haladéktalanul, de legkésőbb 14 napon belül köteles visszatéríteni a fizetéssel azonos módon a vételárként megfizetett teljes összeget.

Online vásárlás esetén tudatos döntések meghozatalával, pár plusz kattintással sok későbbi problémát meg lehet előzni. Amennyiben a körültekintő vásárlás ellenére probléma merül fel, és azt nem sikerül rendezni a webáruházzal, akkor érdemes felkeresni a fogyasztóvédelem Szatmár megyei kirendeltségét Szatmárnémetiben, a Gheorghe Lazăr utca 3. szám alatt, de tárcsázni lehet a 0261–736240-es telefonszámot, illetve e-mailben is meg lehet keresni a felügyelőket a reclamatii.satumare@anpc.ro címen.

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...