Ne dobjuk a kukába a gyógyszert!
Utoljára módositva: 2014-08-29 10:57:01

A nyári szabadságolások idején nagyon sok szatmári töltötte fel az úti patikáját különböző krémekkel, fájdalom- és lázcsillapítókkal, vitaminokkal. De mit tegyünk pár hónap múlva a lejárt gyógyszerekkel?

 

A legtöbb lakos nem tudja, hogy mit tegyen a lejárt gyógyszerekkel. Az első és legfontosabb, hogy ne szedjük be ezeket a szavatossági idő lejárta után! Egyes szereknél ugyanis akár mérgező bomlástermékek is képződhetnek. Sok esetben, főleg a folyadékoknál, vagy akár egyes kenőcsöknél a baktériumok elszaporodása is fenyegető tényező lehet, ez különösen a szemcseppekre vonatkozik. Könnyen kötőhártya-gyulladást is kaphatunk egy fertőzött szemcsepptől. Éppen ezért ne alkalmazzuk a már lejárt termékeket, de lehetőleg ne is dobjuk a kukába vagy a lefolyóba. A lejárt gyógyszerek kémiai anyagai a háztartási hulladékból előbb a talajba, majd pedig az ivóvízbe kerülnek, súlyosan károsítva a természetet.

A legjobb módja, hogy megszabaduljunk tőlük, az lenne, ha bevinnénk valamelyik gyógyszertárba a lejárt készítményeket. Romániában viszont még mindig nem oldották meg a lejárt szavatosságú gyógyszerek tárolását és elszállítását. Eldobni veszélyes, a gyógyszertárakban azonban nem veszik vissza őket.

Szatmár megyében nem kevesebb, mint 158 gyógyszertár működik, ezek közül 58 a megyeközpontban. A gyógyszertárak mindegyike szerződésben áll veszélyes egészségügyi hulladék elszállítására szakosodott céggel, hiszen még a patikákban is előfordul, hogy lejár az el nem adott készítmények szavatossága. A lakosoktól viszont a gyógyszertárak nem vehetik át a lejárt orvosságokat, ha nem tudják bizonyítani a származásukat.

„A tablettákat, cseppeket, kenőcsöket csak akkor tudják átvenni a gyógyszertárak, hogy gondoskodhassanak a további szakszerű tárolásról, megsemmisítésről, ha a lakosok nem dobták ki a vásárlást igazoló számlát. Csak akkor vehetjük át ezeket a veszélyes hulladéknak minősülő készítményeket, ha a származásuk ismert” — nyilatkozta lapunk megkeresésére Maurer Anca, a Szatmári Gyógyszerész Kamara elnöke. Azt is hozzátette, szoktak ugyan kivételt tenni a gyógyszertárak, gyógyszerészek, de ez ritka.

Mint megtudtuk, a még érvényes gyógyszereket sem veszik át a patikák, többek között azért nem, mivel nem tudni, megfelelő körülmények között tárolta-e az adott vevő az orvosságot, a minősége nem károsodott-e. Bizonytalan minőségű orvosságokat pedig egyszerűen nincs jogában, sőt tilos eladnia a gyógyszertárnak. Csak azért a gyógyszerért tudnak felelősséget vállalni a patikák, amelyről biztosan tudják, hogyan és miként volt kezelve, tárolva — ez mindenkinek az érdeke.

„Azt tanácsolnám a szatmáriaknak, hogy soha ne halmozzanak fel nagy mennyiségű gyógyszert az otthonukban, ha pedig mégis megtörténik, hogy lejár az otthon tárolt készítmények szavatossági ideje, akkor abba a patikába vigyék vissza, ahol vásárolták” — magyarázta a kamara elnöke.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...