Ne dobjuk a kukába a gyógyszert!
Utoljára módositva: 2014-08-29 10:57:01

A nyári szabadságolások idején nagyon sok szatmári töltötte fel az úti patikáját különböző krémekkel, fájdalom- és lázcsillapítókkal, vitaminokkal. De mit tegyünk pár hónap múlva a lejárt gyógyszerekkel?

 

A legtöbb lakos nem tudja, hogy mit tegyen a lejárt gyógyszerekkel. Az első és legfontosabb, hogy ne szedjük be ezeket a szavatossági idő lejárta után! Egyes szereknél ugyanis akár mérgező bomlástermékek is képződhetnek. Sok esetben, főleg a folyadékoknál, vagy akár egyes kenőcsöknél a baktériumok elszaporodása is fenyegető tényező lehet, ez különösen a szemcseppekre vonatkozik. Könnyen kötőhártya-gyulladást is kaphatunk egy fertőzött szemcsepptől. Éppen ezért ne alkalmazzuk a már lejárt termékeket, de lehetőleg ne is dobjuk a kukába vagy a lefolyóba. A lejárt gyógyszerek kémiai anyagai a háztartási hulladékból előbb a talajba, majd pedig az ivóvízbe kerülnek, súlyosan károsítva a természetet.

A legjobb módja, hogy megszabaduljunk tőlük, az lenne, ha bevinnénk valamelyik gyógyszertárba a lejárt készítményeket. Romániában viszont még mindig nem oldották meg a lejárt szavatosságú gyógyszerek tárolását és elszállítását. Eldobni veszélyes, a gyógyszertárakban azonban nem veszik vissza őket.

Szatmár megyében nem kevesebb, mint 158 gyógyszertár működik, ezek közül 58 a megyeközpontban. A gyógyszertárak mindegyike szerződésben áll veszélyes egészségügyi hulladék elszállítására szakosodott céggel, hiszen még a patikákban is előfordul, hogy lejár az el nem adott készítmények szavatossága. A lakosoktól viszont a gyógyszertárak nem vehetik át a lejárt orvosságokat, ha nem tudják bizonyítani a származásukat.

„A tablettákat, cseppeket, kenőcsöket csak akkor tudják átvenni a gyógyszertárak, hogy gondoskodhassanak a további szakszerű tárolásról, megsemmisítésről, ha a lakosok nem dobták ki a vásárlást igazoló számlát. Csak akkor vehetjük át ezeket a veszélyes hulladéknak minősülő készítményeket, ha a származásuk ismert” — nyilatkozta lapunk megkeresésére Maurer Anca, a Szatmári Gyógyszerész Kamara elnöke. Azt is hozzátette, szoktak ugyan kivételt tenni a gyógyszertárak, gyógyszerészek, de ez ritka.

Mint megtudtuk, a még érvényes gyógyszereket sem veszik át a patikák, többek között azért nem, mivel nem tudni, megfelelő körülmények között tárolta-e az adott vevő az orvosságot, a minősége nem károsodott-e. Bizonytalan minőségű orvosságokat pedig egyszerűen nincs jogában, sőt tilos eladnia a gyógyszertárnak. Csak azért a gyógyszerért tudnak felelősséget vállalni a patikák, amelyről biztosan tudják, hogyan és miként volt kezelve, tárolva — ez mindenkinek az érdeke.

„Azt tanácsolnám a szatmáriaknak, hogy soha ne halmozzanak fel nagy mennyiségű gyógyszert az otthonukban, ha pedig mégis megtörténik, hogy lejár az otthon tárolt készítmények szavatossági ideje, akkor abba a patikába vigyék vissza, ahol vásárolták” — magyarázta a kamara elnöke.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Hangya és a Darázs
Ma, 16:55
A Marvel Studios új filmjében az Amerika Kapitány: Polgárháború eseményeit követően Scott Lang kénytelen viselni döntései következményeit szuperhősként és apaként egyaránt. Próbál egyensúlyozni a magánéletében és a Hangyaként reá nehezedő felelősséggel, ám mikor Hope van Dyne és Dr. Hank Pym felkeresi, újabb küldetésre indul. A Darázs személyében társat is kap, így csapatban derítenek fel súlyos titkokat a múltból.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 16.
Ne mondj igent arra, amit nem akarsz. Igen, tudom, hogy ez nem az a nagy életbölcsesség, amire egy horoszkóptól vársz. Ugyanakkor ma sokan akarják rád tukmálni az akaratukat, és az érzelmi zsarolás igen sokféle formájával találkozhatsz. Ragaszkodj a saját akaratodhoz, és szelíden mondj nemet minden manipulációra.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 16.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...