Ne dobjuk a kukába a gyógyszert!
Utoljára módositva: 2014-08-29 10:57:01

A nyári szabadságolások idején nagyon sok szatmári töltötte fel az úti patikáját különböző krémekkel, fájdalom- és lázcsillapítókkal, vitaminokkal. De mit tegyünk pár hónap múlva a lejárt gyógyszerekkel?

 

A legtöbb lakos nem tudja, hogy mit tegyen a lejárt gyógyszerekkel. Az első és legfontosabb, hogy ne szedjük be ezeket a szavatossági idő lejárta után! Egyes szereknél ugyanis akár mérgező bomlástermékek is képződhetnek. Sok esetben, főleg a folyadékoknál, vagy akár egyes kenőcsöknél a baktériumok elszaporodása is fenyegető tényező lehet, ez különösen a szemcseppekre vonatkozik. Könnyen kötőhártya-gyulladást is kaphatunk egy fertőzött szemcsepptől. Éppen ezért ne alkalmazzuk a már lejárt termékeket, de lehetőleg ne is dobjuk a kukába vagy a lefolyóba. A lejárt gyógyszerek kémiai anyagai a háztartási hulladékból előbb a talajba, majd pedig az ivóvízbe kerülnek, súlyosan károsítva a természetet.

A legjobb módja, hogy megszabaduljunk tőlük, az lenne, ha bevinnénk valamelyik gyógyszertárba a lejárt készítményeket. Romániában viszont még mindig nem oldották meg a lejárt szavatosságú gyógyszerek tárolását és elszállítását. Eldobni veszélyes, a gyógyszertárakban azonban nem veszik vissza őket.

Szatmár megyében nem kevesebb, mint 158 gyógyszertár működik, ezek közül 58 a megyeközpontban. A gyógyszertárak mindegyike szerződésben áll veszélyes egészségügyi hulladék elszállítására szakosodott céggel, hiszen még a patikákban is előfordul, hogy lejár az el nem adott készítmények szavatossága. A lakosoktól viszont a gyógyszertárak nem vehetik át a lejárt orvosságokat, ha nem tudják bizonyítani a származásukat.

„A tablettákat, cseppeket, kenőcsöket csak akkor tudják átvenni a gyógyszertárak, hogy gondoskodhassanak a további szakszerű tárolásról, megsemmisítésről, ha a lakosok nem dobták ki a vásárlást igazoló számlát. Csak akkor vehetjük át ezeket a veszélyes hulladéknak minősülő készítményeket, ha a származásuk ismert” — nyilatkozta lapunk megkeresésére Maurer Anca, a Szatmári Gyógyszerész Kamara elnöke. Azt is hozzátette, szoktak ugyan kivételt tenni a gyógyszertárak, gyógyszerészek, de ez ritka.

Mint megtudtuk, a még érvényes gyógyszereket sem veszik át a patikák, többek között azért nem, mivel nem tudni, megfelelő körülmények között tárolta-e az adott vevő az orvosságot, a minősége nem károsodott-e. Bizonytalan minőségű orvosságokat pedig egyszerűen nincs jogában, sőt tilos eladnia a gyógyszertárnak. Csak azért a gyógyszerért tudnak felelősséget vállalni a patikák, amelyről biztosan tudják, hogyan és miként volt kezelve, tárolva — ez mindenkinek az érdeke.

„Azt tanácsolnám a szatmáriaknak, hogy soha ne halmozzanak fel nagy mennyiségű gyógyszert az otthonukban, ha pedig mégis megtörténik, hogy lejár az otthon tárolt készítmények szavatossági ideje, akkor abba a patikába vigyék vissza, ahol vásárolták” — magyarázta a kamara elnöke.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 20.
Ha megtetszik Önnek valaki az utcán, nincs sok ideje mérlegelni, azonnal cselekednie kell. Nincs vesztenivalója, viszont tapasztalatot szerezhet!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...