Ne halogassuk a szűrést!
Utoljára módositva: 2019-07-23 13:31:55

A pajzsmirigy elváltozásai sokáig lappanghatnak, mire konkrét panaszok is megjelennek — tudtuk meg dr. Urian Ananda Maitreyi endokrinológus szakorvostól, a Korall Klinika szakemberétől.

 

A pajzsmirigy élettani feladata a pajzsmirigyhormon termelése, mely szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, a szexuális és az agyi működésben. Szinte nincs olyan szerv, aminek a funkcióját ne befolyásolná a pajzsmirigyhormon. Termelődése szükséges az élethez. A pajzsmirigybetegségek ma már szinte népbetegségeknek számítanak, és több okból is jelentkezhetnek: kialakulásukban fontos szerepet játszik az öröklött hajlam, bizonyos autoimmun betegségek, a fokozott stressz és az életmódbeli tényezők éppúgy, mint a túl kevés jód fogyasztása.

„A pajzsmirigy elváltozásai sokáig lappanghatnak, éppen ezért panaszok megjelenése nélkül is ajánlott évente szűrésen részt venni: laborvizsgálaton és ultrahangvizsgálaton. Amennyiben pedig a legkisebb hormonális elváltozás is fennáll, szakorvost kell felkeresni” — javasolja Szatmárnémeti egyik legkiválóbb egészségügyi intézményének, a Korall Klinikának a szakorvosa, dr. Urian Ananda Maitreyi. A doktornő szerint a pajzsmirigy rendellenes működésére utalhatnak a fáradtság és az álmatlanság — pajzsmirigy-alulműködés esetén nagyon gyakori, hogy például 8–10 óra alvás után is fáradtan, erőtlenül kel fel a beteg, és ez az állapot akár az egész napját is végigkísérheti. Pajzsmirigy-túlműködés esetében viszont ennek pont az ellenkezőjét lehet tapasztalni, éjszakai álmatlanságot. Ha hirtelen, gyorsan bekövetkező súlyváltozás áll fenn, ez is utalhat pajzsmirigyproblémára. Az alapanyagcsere szabályozása által ugyanis a pajzsmirigy rendellenes működése a testsúlyra is hatással van: alulműködés esetén hízás jelentkezhet, a túlműködés pedig súlyvesztést okozhat. Idegesség, depresszió vagy napjaink egyre gyakoribbá váló tünetegyüttese, a pánikbetegség is jelentkezhet a pajzsmirigy rendellenes működéséből adódóan. A korábbinál erősebb, elhúzódó menstruáció pajzsmirigy-alulműködést jelezhet, míg a ritkábbá váló vérzések, a hosszabb ciklus túlműködésre utalhat. Gyakran a meddőség hátterében is pajzsmirigyprobléma áll.

Dr. Urian Ananda Maitreyi endokrinológustól megtudtuk, hogy az említett tünetek jelentkezésekor a legáltalánosabb és legegyszerűbb diagnosztikus módszer a pajzsmirigy működésének megítélésére a vérvétel. A vérből könnyen megállapítható a benne lévő hormonok mennyisége, erre különböző laborparamétereket alkalmaznak. A vérvizsgálat mellett manapság az ultrahangvizsgálat is könnyen elérhető, rutin vizsgálómódszerré vált, a pajzsmirigy szerkezetének megítélésére kiválóan alkalmas.

„Azt tanácsolnám a szatmáriaknak, hogy amennyiben kétségük merülne fel a felsorolt panaszok kapcsán, mindenképp keressenek fel szakembert! Ha nem tapasztaltak hasonló tüneteket, akkor is érdemes felkeresni a háziorvost, aki évente egyszer teljes körű kivizsgálásra küldheti a pácienseket — így ha panaszok nincsenek is, a vérvizsgálat viszont bajt jelez, akkor időben eljuthatnak endokrinológushoz” — magyarázta a szakember.

Dr. Urian Ananda Maitreyi endokrinológus szakorvos szerződésben áll a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral, így azok a szatmáriak, akik háziorvosi küldőpapírral keresik fel a szatmárnémeti Korall Klinikán, ingyenes vizsgálatban részesülhetnek. A doktornőt megtalálják az Eroii Revoluţiei tér 22. szám alatt hétfőn, szerdán és csütörtökön 13–20 óra között, kedden és pénteken pedig 8–13 óra között. További információkért, időpont-egyeztetésért a 0361.412.037-es telefonszámot kell tárcsázni.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...