Ne halogassuk a szűrést!
Utoljára módositva: 2019-07-23 13:31:55

A pajzsmirigy elváltozásai sokáig lappanghatnak, mire konkrét panaszok is megjelennek — tudtuk meg dr. Urian Ananda Maitreyi endokrinológus szakorvostól, a Korall Klinika szakemberétől.

 

A pajzsmirigy élettani feladata a pajzsmirigyhormon termelése, mely szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, a szexuális és az agyi működésben. Szinte nincs olyan szerv, aminek a funkcióját ne befolyásolná a pajzsmirigyhormon. Termelődése szükséges az élethez. A pajzsmirigybetegségek ma már szinte népbetegségeknek számítanak, és több okból is jelentkezhetnek: kialakulásukban fontos szerepet játszik az öröklött hajlam, bizonyos autoimmun betegségek, a fokozott stressz és az életmódbeli tényezők éppúgy, mint a túl kevés jód fogyasztása.

„A pajzsmirigy elváltozásai sokáig lappanghatnak, éppen ezért panaszok megjelenése nélkül is ajánlott évente szűrésen részt venni: laborvizsgálaton és ultrahangvizsgálaton. Amennyiben pedig a legkisebb hormonális elváltozás is fennáll, szakorvost kell felkeresni” — javasolja Szatmárnémeti egyik legkiválóbb egészségügyi intézményének, a Korall Klinikának a szakorvosa, dr. Urian Ananda Maitreyi. A doktornő szerint a pajzsmirigy rendellenes működésére utalhatnak a fáradtság és az álmatlanság — pajzsmirigy-alulműködés esetén nagyon gyakori, hogy például 8–10 óra alvás után is fáradtan, erőtlenül kel fel a beteg, és ez az állapot akár az egész napját is végigkísérheti. Pajzsmirigy-túlműködés esetében viszont ennek pont az ellenkezőjét lehet tapasztalni, éjszakai álmatlanságot. Ha hirtelen, gyorsan bekövetkező súlyváltozás áll fenn, ez is utalhat pajzsmirigyproblémára. Az alapanyagcsere szabályozása által ugyanis a pajzsmirigy rendellenes működése a testsúlyra is hatással van: alulműködés esetén hízás jelentkezhet, a túlműködés pedig súlyvesztést okozhat. Idegesség, depresszió vagy napjaink egyre gyakoribbá váló tünetegyüttese, a pánikbetegség is jelentkezhet a pajzsmirigy rendellenes működéséből adódóan. A korábbinál erősebb, elhúzódó menstruáció pajzsmirigy-alulműködést jelezhet, míg a ritkábbá váló vérzések, a hosszabb ciklus túlműködésre utalhat. Gyakran a meddőség hátterében is pajzsmirigyprobléma áll.

Dr. Urian Ananda Maitreyi endokrinológustól megtudtuk, hogy az említett tünetek jelentkezésekor a legáltalánosabb és legegyszerűbb diagnosztikus módszer a pajzsmirigy működésének megítélésére a vérvétel. A vérből könnyen megállapítható a benne lévő hormonok mennyisége, erre különböző laborparamétereket alkalmaznak. A vérvizsgálat mellett manapság az ultrahangvizsgálat is könnyen elérhető, rutin vizsgálómódszerré vált, a pajzsmirigy szerkezetének megítélésére kiválóan alkalmas.

„Azt tanácsolnám a szatmáriaknak, hogy amennyiben kétségük merülne fel a felsorolt panaszok kapcsán, mindenképp keressenek fel szakembert! Ha nem tapasztaltak hasonló tüneteket, akkor is érdemes felkeresni a háziorvost, aki évente egyszer teljes körű kivizsgálásra küldheti a pácienseket — így ha panaszok nincsenek is, a vérvizsgálat viszont bajt jelez, akkor időben eljuthatnak endokrinológushoz” — magyarázta a szakember.

Dr. Urian Ananda Maitreyi endokrinológus szakorvos szerződésben áll a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral, így azok a szatmáriak, akik háziorvosi küldőpapírral keresik fel a szatmárnémeti Korall Klinikán, ingyenes vizsgálatban részesülhetnek. A doktornőt megtalálják az Eroii Revoluţiei tér 22. szám alatt hétfőn, szerdán és csütörtökön 13–20 óra között, kedden és pénteken pedig 8–13 óra között. További információkért, időpont-egyeztetésért a 0361.412.037-es telefonszámot kell tárcsázni.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...