Ne halogassuk az orvos felkeresését!
Utoljára módositva: 2019-10-01 13:21:01

Tavaly 83 ezer romániai lakosnál diagnosztizáltak vastagbél- vagy végbélrákot, és 50 ezer áldozatot szedett a kór.

„A végbélrák fiatalkorban ritkább, az esetek döntő többsége 50 éves kor fölött jelentkezik. A vastagbélrák viszont azonos arányban fordul elő mindkét nemben, a végbélrák a férfiak esetében gyakoribb” — magyarázta érdeklődésünkre dr. Horge Monica belgyógyász. Azért is jelentős a halálozási rátája, mert a tünetek intim jellege miatt a betegek sokszor nehezen szánják rá magukat az orvos felkeresésére, így már csak előrehaladott állapotban kerülnek kezelésre. Nem lenne szabad azonban halogatni az orvoshoz fordulást, mivel ezek a betegségek szűrővizsgálattal megelőzhetők, illetve a korszerű kezelési lehetőségek birtokában a korai felismerést követően teljes gyógyulás is várható. A doktornő szerint daganatra utaló jel lehet a gyakori, váltakozó szorulás és hasmenés, a hirtelen súlycsökkenés, az étvágytalanság, a vérszegénység és a véres széklet — ezekkel a jelekkel, talán mondani sem kell, rögtön orvoshoz kell fordulni.

Az életkilátásokat a daganat kiterjedtsége határozza meg: végbéldaganat esetén az 5 éves túlélés esélye a kezdeti stádiumban operált betegeknél 90 százalék, tehát gyakorlatilag gyógyultnak tekinthetők, míg közeli áttétet adó esetben 71 százalék, távoli áttét esetében viszont már csak 10–20 százalék.

A vastagbél- és végbélrákra hajlamosíthat a mozgásszegény életmód, vegyszer- és tartósítószer-tartalmú, rostokban szegény élelmiszerek fogyasztása, dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás. A genetikai hajlam is lényeges, ugyanis kimutatható, hogy egyes családokban a betegség halmozott gyakoriságban fordul elő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 11.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...