Ne halogassuk az orvos felkeresését!
Utoljára módositva: 2019-10-01 13:21:01

Tavaly 83 ezer romániai lakosnál diagnosztizáltak vastagbél- vagy végbélrákot, és 50 ezer áldozatot szedett a kór.

„A végbélrák fiatalkorban ritkább, az esetek döntő többsége 50 éves kor fölött jelentkezik. A vastagbélrák viszont azonos arányban fordul elő mindkét nemben, a végbélrák a férfiak esetében gyakoribb” — magyarázta érdeklődésünkre dr. Horge Monica belgyógyász. Azért is jelentős a halálozási rátája, mert a tünetek intim jellege miatt a betegek sokszor nehezen szánják rá magukat az orvos felkeresésére, így már csak előrehaladott állapotban kerülnek kezelésre. Nem lenne szabad azonban halogatni az orvoshoz fordulást, mivel ezek a betegségek szűrővizsgálattal megelőzhetők, illetve a korszerű kezelési lehetőségek birtokában a korai felismerést követően teljes gyógyulás is várható. A doktornő szerint daganatra utaló jel lehet a gyakori, váltakozó szorulás és hasmenés, a hirtelen súlycsökkenés, az étvágytalanság, a vérszegénység és a véres széklet — ezekkel a jelekkel, talán mondani sem kell, rögtön orvoshoz kell fordulni.

Az életkilátásokat a daganat kiterjedtsége határozza meg: végbéldaganat esetén az 5 éves túlélés esélye a kezdeti stádiumban operált betegeknél 90 százalék, tehát gyakorlatilag gyógyultnak tekinthetők, míg közeli áttétet adó esetben 71 százalék, távoli áttét esetében viszont már csak 10–20 százalék.

A vastagbél- és végbélrákra hajlamosíthat a mozgásszegény életmód, vegyszer- és tartósítószer-tartalmú, rostokban szegény élelmiszerek fogyasztása, dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás. A genetikai hajlam is lényeges, ugyanis kimutatható, hogy egyes családokban a betegség halmozott gyakoriságban fordul elő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 1.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...