Ne legyen a gyerek egy szám a statisztikában!
Utoljára módositva: 2017-08-16 08:56:47

Napjainkban nagyon megnőtt a gépkocsit használók száma, így emelkedett a balesetek előfordulása is. Főleg vakáció és nyári szabadságolás alatt kerülnek a gyermekek akár hosszabb úton is az autóba. A napokban is több olyan balesetről érkezett hír, amelyben kiskorú gyermekek haltak meg a közúton, kirepülve a kocsiból vagy beszorulva a roncsba.

Ahogy biciklizésre illik felkészíteni a gyermeket térd- és fejvédővel (vajon nálunk is?), úgy autókázásra is, akármilyen rövid útra, be kell tartanunk egy pár nagyon fontos előírást.

Amíg egy felnőtt, ha beül a kocsiba, automatikusan nyúl az öv után és beköti magát — legalábbis így kellene legyen —, a gyermekekre egy csomó más szabály vonatkozik.

Első ülésben csak 3. életévét betöltött és 150 cm-nél magasabb gyerek, biztonsági övvel bekötve szállítható, kisebb még ölben ülve sem! A hátsó ülésen, övvel biztosítva csak 3 évesnél idősebb, 135 cm-nél magasabb gyerek utazhat, de állva semmiképp nem. Minden más, kisebb gyerek csak az arra gyártott, ún. gyermekülésben utazhat.

Tudom, hogy ez nem egy olcsó dolog, még ha kínai is, de enélkül ne utazzon kisgyerek!

A hivatalosan „gyermekbiztonsági rendszer”-nek nevezett ülést két dolog jellemzi: a megfelelő, az üléshez rendszeresített biztonsági berendezéssel kell az autóhoz — ennek övcsatolóihoz — rögzíteni, majd a gyermeket az ülés saját övével, ezt helyesen beállítva, megfelelően bekötni.

A gyermekülést lehet hátulra vagy akár előre is beszerelni. Létezik magasítóval ellátott ülés kisebb lurkók részére, vagy előtétes is, ezen jól lehet akár játszani.

Hogy miért nem szabad enélkül elindulni, akármilyen kis távolságra indulunk, vagy akármilyen „lassan hajtunk”, egy kis számítás mutatja.

Egy 50 km/h-s ütközés során a gyermekbiztonsági rendszerben kellően nem rögzített gyermek a testsúlyának mintegy 30–60-szorosával lendül előre. Ezáltal az első ülés háttámlájának, a műszerfalnak vagy a szélvédőnek ütődő testet akár olyan sérülések is érhetik, melyek az élettel nem összeegyeztethetők — nem beszélve arról, mi történik, ha a baleset során a gyermek kirepül a gépkocsiból.

Egy egyéves gyermek fejének súlya a teste 25 százalékát teszi ki (ez egy 10 évesnél 6%), így egy frontális ütközés során a fej elsöprő erővel csapódik előre. Gyermekülésben, ha ez előre néz, akár 300 kg-os terhelést jelent a nyakcsigolyákra. Ha azonban a gyermekülés menetiránynak háttal lett beszerelve a kocsiba, ez a hatás 80 kg alatt marad. Ilyenkor maga az ülés védi a testet, elosztva a terhelést, míg az előre nézve szerelt ülésben ennek biztonsági öve belső sérüléseket okozhat. Nem ritka a nyaksérülés és a szem- és arcsérülés a berepülő törmelékek miatt. Oldalról történő ütközéskor az ülés fejrésze védi a gyermeket.

A Volvo szakemberei végeztek felmérést több mint 13 000 baleseten, ezekben 800, négy év alatti gyermek szenvedett sérülést, de a háttal ülők 5-ször kevesebbet, mint a menetirány szerint ülők. Itt jegyzem meg, hogy az első ülésre szerelt gyermekülést csak kikapcsolt légpárnával szabad használni!

Többször megtörténik, hogy a felnövő gyermekek miatt eladják, elajándékozzák a gyermekülést. A probléma csak az, hogy ennek a biztonságos beszerelése nem egyszerű dolog, sok változata van autóktól függően, és a használt üléshez a legtöbbször már nincs meg a beszerelési utasítás, a nem használt apró összetevők, és így nem lehet megfelelően beszerelni ezt. Így ha rendesen bekötöttük is az ülésbe a lurkót, még mindig — baleset, ütközés során — kirepülhet székestől.

Kérdezhetnék, hogy egy taxiban vagy egy menetrend szerinti autóbuszban mi a helyzet, mert ott még a biztonségi övet sem kell behúzni, ha egyáltalán van ilyen. Ez bizony megoldatlan kérdés…

Így megállapíthatjuk, hogy csak szabályosan és megfelelően rögzítve szabad szállítani a gépjárműben a gyermekeket.

Mindannyiunk érdeke, hogy biztonságos, szabálytisztelő és defenzív vezetési stílus mellett a megfelelő gyermekbiztonsági rendszer használatával elérjük a gyermeksérülés és -halálozás statisztikájának a lehető legkisebb mutatóját.

 

Szerémy Péter

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 11:00
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 13:05
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Jumanji - Vár a dzsungel
Ma, 15:10
A történelem nem ismétli magát, de néha újra próbálkozik. Négy középiskolás talál egy régi játék konzolt, amelyen egy olyan program fut, amiről még sosem hallottak: a Jumanji. Kipróbálják, és a játék rögtön beszippantja őket - de igazán. Átváltoznak saját avatárjukká: Spencer, a nagy gémer izomagyú kalandorrá válik (Dwayne Johnson), a focista Fridge "elveszti teste felső ötven centijét", cserébe okos lesz, mint Einstein (Kevin Hart), a nagymenő bombázó csajból középkorú, pocakos prof. válik (Jac
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...