Ne legyen osztály-összevonás!
Utoljára módositva: 2014-02-26 10:28:41

Kovács Jenő nagykárolyi polgármester nem hajlandó belenyugodni az osztály-összevonásokba. Kész óvást benyújtani a minisztériumnál, hogy megváltoztassák a tanfelügyelőség döntését.

 

Amint a nagykárolyi elöljáró kifejtette, eleve nagyon ellenezte az összevonásokat, illetve a nagy létszámú osztályok indítását, majd egy találkozó alkalmával rájött, hogy nem mindenütt tettek eleget az oktatásügyi minisztérium takarékossági elvárásainak. „Meglepődve tapasztaltam egy néhány nappal ezelőtti összejövetelen, hogy más megyékben — bár ott is lejött ez az ukáz, hogy össze kell vonni az osztályokat — a vezetőknek eszükben sem volt végrehajtani, amit a szaktárca akart” — fejtette ki, hozzátéve, hogy Hargita, Kovászna és Szilágy megyei illetékesekkel beszélt, és mindegyiktől azt hallotta, hogy figyelmen kívül hagyták az osztály-összevonásra vonatkozó felszólítást. „Miért kell ezt épp Szatmár megyében megcsinálni?” — tette fel a kérdést, kifejtve, hogy tapasztalatai szerint a környező országokban egyáltalán nem törekszenek a nagy létszámú osztályok kialakítására. Mint kifejtette, Szerbiában azt látta, hogy ha 24 gyerek van egy évfolyamon, már egy helyett két osztály indul, sőt, már négy gyerek elégséges egy önálló osztály beindításához. Elmondta, semmiképp nem ért egyet azzal, hogy a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség 34 főben határozta meg a maximális osztálylétszámot, miközben a törvényben 30 fős határ szerepel. Amint arról korábban írtunk, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség vezető tanácsa határozott úgy, hogy összevonja a párhuzamos osztályokat azokban az iskolákban, ahol az egy évfolyamon tanuló gyerekek száma meghaladja a 34-et. Azzal indokolták az eljárást, hogy az általuk alkalmazott módszer — bár egyes esetekben összevonásokhoz vezetett — ugyanakkor lehetővé tette azt, hogy a városi lakótelepeken működő iskolákban viszonylag kis létszámú osztályok is indulhattak. Ez pedig főképp a magyar nyelvű oktatás szempontjából előnyös, hisz így az átszervezés nem eredményezi a magyar oktatási vonal felszámolását ott sem, ahol aránylag kevés diák szeretne magyarul tanulni. Kovács Jenő polgármester arról is beszélt lapunknak, hogy furcsállja a tanügyi szakszervezetek passzivitását, melyek szinte egyáltalán nem hallatják a hangjukat, nem védik meg a pedagógusokat, holott jelentős számú tanári állás is megszűnik az összevonások nyomán. Az elöljáró úgy tudja, hogy amennyiben Nagykárolyban marad az általa kifogásolt beiskolázási terv, nyolc tanári, illetve tanítói állás szűnne meg. Hangsúlyozta viszont: ezt nem hagyja annyiban, feltett szándéka ugyanis, hogy őszig eléri azt, hogy a következő tanévtől ne csökkenjen az induló osztályok száma a városban.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 22:05
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...