Ne legyen osztály-összevonás!
Utoljára módositva: 2014-02-26 10:28:41

Kovács Jenő nagykárolyi polgármester nem hajlandó belenyugodni az osztály-összevonásokba. Kész óvást benyújtani a minisztériumnál, hogy megváltoztassák a tanfelügyelőség döntését.

 

Amint a nagykárolyi elöljáró kifejtette, eleve nagyon ellenezte az összevonásokat, illetve a nagy létszámú osztályok indítását, majd egy találkozó alkalmával rájött, hogy nem mindenütt tettek eleget az oktatásügyi minisztérium takarékossági elvárásainak. „Meglepődve tapasztaltam egy néhány nappal ezelőtti összejövetelen, hogy más megyékben — bár ott is lejött ez az ukáz, hogy össze kell vonni az osztályokat — a vezetőknek eszükben sem volt végrehajtani, amit a szaktárca akart” — fejtette ki, hozzátéve, hogy Hargita, Kovászna és Szilágy megyei illetékesekkel beszélt, és mindegyiktől azt hallotta, hogy figyelmen kívül hagyták az osztály-összevonásra vonatkozó felszólítást. „Miért kell ezt épp Szatmár megyében megcsinálni?” — tette fel a kérdést, kifejtve, hogy tapasztalatai szerint a környező országokban egyáltalán nem törekszenek a nagy létszámú osztályok kialakítására. Mint kifejtette, Szerbiában azt látta, hogy ha 24 gyerek van egy évfolyamon, már egy helyett két osztály indul, sőt, már négy gyerek elégséges egy önálló osztály beindításához. Elmondta, semmiképp nem ért egyet azzal, hogy a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség 34 főben határozta meg a maximális osztálylétszámot, miközben a törvényben 30 fős határ szerepel. Amint arról korábban írtunk, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség vezető tanácsa határozott úgy, hogy összevonja a párhuzamos osztályokat azokban az iskolákban, ahol az egy évfolyamon tanuló gyerekek száma meghaladja a 34-et. Azzal indokolták az eljárást, hogy az általuk alkalmazott módszer — bár egyes esetekben összevonásokhoz vezetett — ugyanakkor lehetővé tette azt, hogy a városi lakótelepeken működő iskolákban viszonylag kis létszámú osztályok is indulhattak. Ez pedig főképp a magyar nyelvű oktatás szempontjából előnyös, hisz így az átszervezés nem eredményezi a magyar oktatási vonal felszámolását ott sem, ahol aránylag kevés diák szeretne magyarul tanulni. Kovács Jenő polgármester arról is beszélt lapunknak, hogy furcsállja a tanügyi szakszervezetek passzivitását, melyek szinte egyáltalán nem hallatják a hangjukat, nem védik meg a pedagógusokat, holott jelentős számú tanári állás is megszűnik az összevonások nyomán. Az elöljáró úgy tudja, hogy amennyiben Nagykárolyban marad az általa kifogásolt beiskolázási terv, nyolc tanári, illetve tanítói állás szűnne meg. Hangsúlyozta viszont: ezt nem hagyja annyiban, feltett szándéka ugyanis, hogy őszig eléri azt, hogy a következő tanévtől ne csökkenjen az induló osztályok száma a városban.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...