Ne maradjunk jogsi, forgalmi nélkül Magyarországon
Utoljára módositva: 2017-08-24 12:14:23

Eltérés van a jogrendek között, s könnyen megtörténhet: az ellenőrző rendőr nem csak bírságcédulát állít ki, de muszáj ott azonnal elvennie a jogosítványt/forgalmi engedélyt is.

Talán nincs is olyan gépkocsivezető, aki — véletlenül vagy nagyon is tudatosan — ne követett volna el valamilyen közlekedési kihágást. Persze a szabályok betartása mindenhol kötelező (kellene legyen), de a magyarországi utakon vezetve tartsuk szem előtt: jelentős eltérés van a romániai és a magyarországi jogrend között, és sokkal „könnyebben” előfordulhat, hogy a közeg azonnal elveszi jogosítványunkat vagy autónk forgalmiját, netán még a rendszámtáblát is leszereli. Egy ellenőrzés során a magyarországi hatóság emberének „muszáj” még a helyszínen elvennie a jogosítványt, ha a sofőr azzal gyanúsítható, hogy közúti veszélyeztetést követ el (azaz a közlekedés szabályainak megszegésével mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki), maradandó fogyatékosságot, kettőnél több ember halálát vagy halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti balesetet okoz, ittas vagy bódult állapotban vezet. Abban az esetben is búcsút inthetünk a jogosítványunknak, ha gyanú merül fel arra, hogy a vezetői engedély hamis, meghamisították vagy azzal más módon visszaéltek (például nem az engedélyben feltüntetett sofőr részére állították ki) — és akkor is, ha azon javítás, törlés, illetve más illetéktelen beavatkozás jelei észlelhetők, esetleg a vezetői engedély anyaga, kivitele eltér a valóditól (például összekenődött filctollal vagy összekarcolódott). Amennyiben a magyarországi rendőr a helyszínen elveszi jogosítványunkat, erről egy hivatalos bizonylatot állít ki, majd jogsinkat öt napon belül továbbküldi a lakcímünk szerinti közlekedésrendészetnek — amennyiben bejelentett magyarországi lakcímmel (is) rendelkezünk; ha nem, akkor annak a közlekedésrendészetnek, amelynek fennhatósági területén elkövettük a szabálytalankodást. A külföldi (romániai) jogosítvány visszaigényelhető a felfüggesztési idő lejárta előtt, amennyiben a magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező sofőr nyilatkozatban kötelezi magát Magyarország területének azonnali és végleges elhagyására, de ebben az esetben is csak a legközelebbi határátkelőhöz vezető, legrövidebb útvonalon vezethet.

 

Banális dolgok

 

Akárcsak a jogosítványnál, az ellenőrző rendőrnek meghatározott esetekben kötelező a helyszínen elvenni a jármű forgalmi engedélyét — és ilyen lehet egy elrepedt szélvédő vagy egy kopott gumi is, de az is, ha a gépjárművet engedély nélkül átalakították, vagy úgy közlekedtek a forgalomban, hogy közben a forgalmi engedély érvényességi ideje vagy a műszaki lejárt, és akkor is — bár sokan nem tudják —, ha az okmány oly módon megrongálódott, hogy az abban foglalt adatok nem olvashatóak, s ilyen esetben kötelezően elveszik a rendszámtáblákat is. A rendőr akkor is azonnal elveheti a forgalmit, ha a gépkocsi olyan műszaki állapotban van, amely közvetlen balesetveszéllyel fenyeget, és ha az autó közlekedési baleset során olyan sérülést szenved, melyben a kormány- vagy futóműve, karosszériája, alváza egyértelműen sérült, és így a közlekedése balesetveszéllyel jár, akkor a baleset során intézkedő rendőr szintén elveszi a forgalmi engedélyt. Akárcsak az azonnal elvett jogosítvány esetében, forgalmink bevonásakor is elismervényt (tartalmazva a jármű azonosító adatait, az engedély számát és az elvétel okát) kell kapjunk az intézkedő rendőrtől, melynek birtokában a lakcímig elmehetünk autónkkal.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. december 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...