Ne maradjunk jogsi, forgalmi nélkül Magyarországon
Utoljára módositva: 2017-08-24 12:14:23

Eltérés van a jogrendek között, s könnyen megtörténhet: az ellenőrző rendőr nem csak bírságcédulát állít ki, de muszáj ott azonnal elvennie a jogosítványt/forgalmi engedélyt is.

Talán nincs is olyan gépkocsivezető, aki — véletlenül vagy nagyon is tudatosan — ne követett volna el valamilyen közlekedési kihágást. Persze a szabályok betartása mindenhol kötelező (kellene legyen), de a magyarországi utakon vezetve tartsuk szem előtt: jelentős eltérés van a romániai és a magyarországi jogrend között, és sokkal „könnyebben” előfordulhat, hogy a közeg azonnal elveszi jogosítványunkat vagy autónk forgalmiját, netán még a rendszámtáblát is leszereli. Egy ellenőrzés során a magyarországi hatóság emberének „muszáj” még a helyszínen elvennie a jogosítványt, ha a sofőr azzal gyanúsítható, hogy közúti veszélyeztetést követ el (azaz a közlekedés szabályainak megszegésével mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki), maradandó fogyatékosságot, kettőnél több ember halálát vagy halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti balesetet okoz, ittas vagy bódult állapotban vezet. Abban az esetben is búcsút inthetünk a jogosítványunknak, ha gyanú merül fel arra, hogy a vezetői engedély hamis, meghamisították vagy azzal más módon visszaéltek (például nem az engedélyben feltüntetett sofőr részére állították ki) — és akkor is, ha azon javítás, törlés, illetve más illetéktelen beavatkozás jelei észlelhetők, esetleg a vezetői engedély anyaga, kivitele eltér a valóditól (például összekenődött filctollal vagy összekarcolódott). Amennyiben a magyarországi rendőr a helyszínen elveszi jogosítványunkat, erről egy hivatalos bizonylatot állít ki, majd jogsinkat öt napon belül továbbküldi a lakcímünk szerinti közlekedésrendészetnek — amennyiben bejelentett magyarországi lakcímmel (is) rendelkezünk; ha nem, akkor annak a közlekedésrendészetnek, amelynek fennhatósági területén elkövettük a szabálytalankodást. A külföldi (romániai) jogosítvány visszaigényelhető a felfüggesztési idő lejárta előtt, amennyiben a magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező sofőr nyilatkozatban kötelezi magát Magyarország területének azonnali és végleges elhagyására, de ebben az esetben is csak a legközelebbi határátkelőhöz vezető, legrövidebb útvonalon vezethet.

 

Banális dolgok

 

Akárcsak a jogosítványnál, az ellenőrző rendőrnek meghatározott esetekben kötelező a helyszínen elvenni a jármű forgalmi engedélyét — és ilyen lehet egy elrepedt szélvédő vagy egy kopott gumi is, de az is, ha a gépjárművet engedély nélkül átalakították, vagy úgy közlekedtek a forgalomban, hogy közben a forgalmi engedély érvényességi ideje vagy a műszaki lejárt, és akkor is — bár sokan nem tudják —, ha az okmány oly módon megrongálódott, hogy az abban foglalt adatok nem olvashatóak, s ilyen esetben kötelezően elveszik a rendszámtáblákat is. A rendőr akkor is azonnal elveheti a forgalmit, ha a gépkocsi olyan műszaki állapotban van, amely közvetlen balesetveszéllyel fenyeget, és ha az autó közlekedési baleset során olyan sérülést szenved, melyben a kormány- vagy futóműve, karosszériája, alváza egyértelműen sérült, és így a közlekedése balesetveszéllyel jár, akkor a baleset során intézkedő rendőr szintén elveszi a forgalmi engedélyt. Akárcsak az azonnal elvett jogosítvány esetében, forgalmink bevonásakor is elismervényt (tartalmazva a jármű azonosító adatait, az engedély számát és az elvétel okát) kell kapjunk az intézkedő rendőrtől, melynek birtokában a lakcímig elmehetünk autónkkal.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Peppermint: A bosszú angyala
Ma, 18:40
Riley North (Jennifer Garner), szerető anya és feleség élete egy pillanat alatt összeomlik, mikor férjét és kislányát egy brutális támadásban megölik. A kómából felébredt nő igazságot akar, de az elkövetőket – egy befolyásos kartell tagjait – a korrupt bíróság felmenti. Riley nem nyugszik, amíg le nem számol a tettesekkel: vérbeli harcossá képezi ki magát, hogy egytől-egyig kiiktassa a családja haláláért felelős bűnözőket. A mindenre elszánt magányos harcosnak nem csak az alvilág felbőszült embe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Az apáca
Ma, 20:40
A démonok köztünk vannak – van, akinek egy életen át sikerül elkerülnie őket, és van, akinek az a foglalkozása, hogy szembenézzen velük. 1952-ben a napfényes Rómából kis küldöttség érkezik egy isten háta mögötti fogarasföldi kolostorba. Borzasztó dolgok történtek a szomorú falak között, a klastrom mindig félhomályos, mindig hideg és barátságtalan folyosóin, és a jövevények (egy apáca, egy szerzetes és egy novícius) bízik benne, hogy hamar kiderítik, ki állhat a háttérben, és hazatérhetnek bizton
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. szeptember 25.
Párkapcsolata és hivatása közül néha csak az egyikkel, azután csak a másikkal foglalkozik minden erejével és nem találja az arany középutat.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. szeptember 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...