Ne várjanak a last minut lehetőségekre!
Utoljára módositva: 2018-06-18 18:15:49

A szatmáriak közül is sokan választanak valamilyen külföldi úti célt a nyaralás idejére. Az egyik utazási iroda adatai szerint idén Törökország és Egyiptom volt a legkeresettebb a szatmáriak körében. A szakértő a jó biztosítás megkötésére is figyelmeztet.

Aki még nem döntötte el, hol nyaralna idén, könnyen lehet csak a maradékból válogathat, ha abból is jut még neki, mivel a többség már az év elején lefoglalta a kitűzött utazásra szóló repülőjegyet, szállásokat.

Krisztián Gabriellát, a szatmárnémeti Challange Travel utazási iroda vezetőjét az idei utazási trendekről kérdeztük.

Az idei évben továbbra is a törökországi és egyiptomi all inclusiv ellátással lefoglalt nyaralások a legnépszerűbbek, amelyek ára magában foglalja a Kolozsvárról, Debrecenből vagy Budapestről induló repülőjegyeket is. Akik viszont inkább saját autóval indulnának útnak, azok leginkább Görögország és Bulgária felé veszik az irányt.

Hogy mennyit hajlandóak áldozni a szatmáriak egy-egy nyaralásért? Az utazási iroda vezetője elmondta, hogy ez nagyon változó. Vannak családok, akik egész éven át arra spórolnak, hogy évente egyszer el tudjanak menni nyaralni, míg más családok akár évi 2–3 alkalmat is kiválasztanak üdülés céljára.

Az idei tendencia azt mutatja, last minute lehetőségekre már annyira nem jó várni, inkább érdemes időben, néhány hónappal előbb lefoglalni az utazást.

Tavalyig inkább a last minute utazások voltak a gyakoriak, idén a többség már márciusig szállást és repülőjegyet is foglalt magának.

A stornó-biztosítás lehetősége sokak számára kedvező feltételeket nyújt, így ha valami dokumentálható oknál fogva (első fokú rokon halála, rendőrségi vagy törvényszéki ügy stb.) mégsem tudnak elutazni a biztosító visszafizeti az utazás költségét. Ugyanakkor márciusig számos előfoglalási kedvezményt is kínált az iroda, így az utasok 70%-a már az év korai szakaszában jegyet váltott az utazásra. „Ilyenkor jobbak is az árak, de természetesen válogatni is jobban van miből. Azok, akik csak most jutnak el a felismerésig, hogy mégis elmennének nyaralni, nehezebb helyzetbe kerülnek. Ilyenkor általában az utas már nem oda megy ahová szeretne, hanem azok közül választhat, ami még maradt az utazási iroda igencsak megcsappant ajánlatai között” — magyarázta az utazási iroda vezetője.

Ebben a pillanatban legyen szó akár a román tengerpartról is, legtöbb esetben nem az utas fog dönteni, hogy mikor szeretne menni, ha későn ébred rá, hogy mégis nyaralni menne a nyáron, hanem az utazási irodában mondják el neki, milyen dátumokon maradtak még helyek az utazásra. Tehát mindent összevetve nem érdemes a végsőkig kivárni, célszerűbb hónapokkal az utazás előtt megszervezni a vakációt, magyarázza a szakértő.

 

A biztosítás plusz biztonság

 

Külföldre történő utazások előtt egészségügyi biztosítások megkötését ajánlja a legtöbb utazási iroda, a Challenge Travelnél is komplex egészségügyi biztosítási palettát kínálnak. Európában az 50 000 euró fedezettel rendelkező biztosítási kötvényeket ajánlják, amelyek megkötése személyenként 35–50 lej között mozog. A kontinensen elégséges a CNAS által kiállított biztosítási kártya, viszont az utazási iroda feltétlenül ajánlja a fent említett nagyobb értékű biztosítási kötvények megkötését. Ezek megkötési költsége nagyban függ az életkor szerinti rizikófaktortól, így például 65–70 év fölött elég drága, vagy sok biztosító már nem is köt.

A sztornóbiztosítás szintén nagyon ajánlott, nem csak az utazás lemondására, de ugyanúgy annak megszakításakor is védi az utazót.

 

 

Bajnai Botond

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. november 20.
Fontos dolog ugyan a pénz, de annyira nem, hogy megérné veszekedni miatta. Mondja el őszintén a véleményét, de engedjen is akaratából.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...