Ne várjanak a last minut lehetőségekre!
Utoljára módositva: 2018-06-18 18:15:49

A szatmáriak közül is sokan választanak valamilyen külföldi úti célt a nyaralás idejére. Az egyik utazási iroda adatai szerint idén Törökország és Egyiptom volt a legkeresettebb a szatmáriak körében. A szakértő a jó biztosítás megkötésére is figyelmeztet.

Aki még nem döntötte el, hol nyaralna idén, könnyen lehet csak a maradékból válogathat, ha abból is jut még neki, mivel a többség már az év elején lefoglalta a kitűzött utazásra szóló repülőjegyet, szállásokat.

Krisztián Gabriellát, a szatmárnémeti Challange Travel utazási iroda vezetőjét az idei utazási trendekről kérdeztük.

Az idei évben továbbra is a törökországi és egyiptomi all inclusiv ellátással lefoglalt nyaralások a legnépszerűbbek, amelyek ára magában foglalja a Kolozsvárról, Debrecenből vagy Budapestről induló repülőjegyeket is. Akik viszont inkább saját autóval indulnának útnak, azok leginkább Görögország és Bulgária felé veszik az irányt.

Hogy mennyit hajlandóak áldozni a szatmáriak egy-egy nyaralásért? Az utazási iroda vezetője elmondta, hogy ez nagyon változó. Vannak családok, akik egész éven át arra spórolnak, hogy évente egyszer el tudjanak menni nyaralni, míg más családok akár évi 2–3 alkalmat is kiválasztanak üdülés céljára.

Az idei tendencia azt mutatja, last minute lehetőségekre már annyira nem jó várni, inkább érdemes időben, néhány hónappal előbb lefoglalni az utazást.

Tavalyig inkább a last minute utazások voltak a gyakoriak, idén a többség már márciusig szállást és repülőjegyet is foglalt magának.

A stornó-biztosítás lehetősége sokak számára kedvező feltételeket nyújt, így ha valami dokumentálható oknál fogva (első fokú rokon halála, rendőrségi vagy törvényszéki ügy stb.) mégsem tudnak elutazni a biztosító visszafizeti az utazás költségét. Ugyanakkor márciusig számos előfoglalási kedvezményt is kínált az iroda, így az utasok 70%-a már az év korai szakaszában jegyet váltott az utazásra. „Ilyenkor jobbak is az árak, de természetesen válogatni is jobban van miből. Azok, akik csak most jutnak el a felismerésig, hogy mégis elmennének nyaralni, nehezebb helyzetbe kerülnek. Ilyenkor általában az utas már nem oda megy ahová szeretne, hanem azok közül választhat, ami még maradt az utazási iroda igencsak megcsappant ajánlatai között” — magyarázta az utazási iroda vezetője.

Ebben a pillanatban legyen szó akár a román tengerpartról is, legtöbb esetben nem az utas fog dönteni, hogy mikor szeretne menni, ha későn ébred rá, hogy mégis nyaralni menne a nyáron, hanem az utazási irodában mondják el neki, milyen dátumokon maradtak még helyek az utazásra. Tehát mindent összevetve nem érdemes a végsőkig kivárni, célszerűbb hónapokkal az utazás előtt megszervezni a vakációt, magyarázza a szakértő.

 

A biztosítás plusz biztonság

 

Külföldre történő utazások előtt egészségügyi biztosítások megkötését ajánlja a legtöbb utazási iroda, a Challenge Travelnél is komplex egészségügyi biztosítási palettát kínálnak. Európában az 50 000 euró fedezettel rendelkező biztosítási kötvényeket ajánlják, amelyek megkötése személyenként 35–50 lej között mozog. A kontinensen elégséges a CNAS által kiállított biztosítási kártya, viszont az utazási iroda feltétlenül ajánlja a fent említett nagyobb értékű biztosítási kötvények megkötését. Ezek megkötési költsége nagyban függ az életkor szerinti rizikófaktortól, így például 65–70 év fölött elég drága, vagy sok biztosító már nem is köt.

A sztornóbiztosítás szintén nagyon ajánlott, nem csak az utazás lemondására, de ugyanúgy annak megszakításakor is védi az utazót.

 

 

Bajnai Botond

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Kókusz Kokó, a kis sárkány - Irány a dzsungel
Ma, 15:00
Készüljetek fel a valaha volt legtüzesebb vakációra! Kókusz Kokó családjával és legjobb barátjával, Oszkárral indul életük legnagyobb kalandjára, egyenesen a dzsungel mélyére. A nyaralás nem indul jól. A kis tűzokádó sárkány bár számos történetet halott már nagypapájától a goromba vízi sárkányokról, eddig eggyel sem találkozott, most azonban útjukat állja néhány jól megtermett példány, így hajójuknak új útvonalat kell keresni. Az ismeretlen vizeken váratlanul léket kapnak, amiért a gyanú szerint
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Oh, Ramona
Ma, 16:35
Román vígjáték
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Dermesztő hajsza
Ma, 18:35
A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja. Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd. A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Alelnök
Ma, 20:50
Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 22.
Legmerészebb álmait is megvalósíthatja ma, bár tény, hogy keményen meg kell dolgoznia a sikerért, de nem fogja sajnálni a befektetett energiát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...