Négy falu iskoláját újították fel
Utoljára módositva: 2018-11-07 12:10:18

Ötven évre megoldódott az iskola- és óvodagond a Lázárihoz tartozó Sándorhomok oktatási intézményében, készen van a felújítás. Nemrég fejezték be a tetőcserét és a nyílászárók korszerűsítését, az épület szigetelését. A nagypeleskei iskola következik.

Négy lázári település gyerekei járhatnak korszerű, új iskolába, miután készen vannak a sándorhomoki I–VIII. osztályos gimnázium felújítási munkálatai. A beruházás részleteiről Lengyel István, Lázári polgármestere tájékoztatta lapunkat.

Több mint ezer négyzetméter tető lett kicserélve az épületen, a tartógerendák megfelelő állapotban voltak, ezek cseréjére nem, csak állagmegőrzésükre kellett költeni, ki lettek cserélve viszont a cseréplécek, és szigetelő fóliaréteg is került a cserepek alá. Az épület egy tíz centiméter vastag polisztirénszigetelést is kapott, és a régi fa nyílászárók is műanyag ablakokra, ajtókra lettek cserélve, aminek köszönhetően sokkal inkább érezhető a meleg az épületben, sokkal hatékonyabban üzemel a tíz évvel ezelőtt beszerelt kazán. A februárban a vidékfejlesztési minisztériummal aláírt szerződésnek megfelelően 732 ezer lej lett elköltve a felújításokra, a közbeszerzési kiírást elnyerő Samgec Kft. mindennel elkészült, amivel meg lett bízva, a minisztérium október végén elfogadta a kivitelezés részleteiről és az elszámolásról szóló dokumentációt, így az év elején megrendelt munka a napokban várhatóan teljesítve is lesz, és ki lesz fizetve a cégnek. Négy Lázári községhez tartozó település oktatási-nevelési igényeit elégíti ki a sándorhomoki iskola és a közös udvarban lévő óvoda, mutatott rá Lengyel, aki szerint nagyon fontos volt gyors és pontos munkát végezni, s a kivitelezőnek szerencsére sikerült tartania a megszabott határidőt.

Szintén a vidékfejlesztési minisztériumtól kapott igenlő választ a polgármesteri hivatal a község egy másik településén, Nagypeleskén lévő általános iskola felújításának finanszírozásával kapcsolatban feltett kérdésére, folytatta beszámolóját a lázári polgármester. Nagypeleskén a régi iskolaépület tetőjét kell lecserélni, illetve egy új, 126 négyzetméteres iskolaépületet húzna fel a régi mellé a községvezetés, amelyikbe a fűtőházat és mellékhelyiségeket terveznek. A két munka elvégzésére 901 ezer lejes kerete van Lázárinak, amiből 818 ezer lejt a minisztérium biztosít, mintegy 83 ezer lejt pedig saját költségvetéséből pótol ki a község. Lengyel számításai szerint még ebben a hónapban elkezdhetik a munkát, a kivitelezővel kötött egyezség értelmében 2019. június 30-ra kell elkészüljön mindkét része a beruházásnak.

A községközpontban a fentiekkel párhuzamosan elkezdődött az engedélyeztetési eljárás a régi napközi felújítása érdekében, és az oktatásügyi tárca a költségek nyolcvan százalékát kitevő támogatásából még év vége előtt tető alá kerül a katolikus templom mellett, a régi polgármesteri hivatal helyén épülő új, négycsoportos óvoda. Lengyel István azt reméli, mindkét beruházás még 2019 szeptembere előtt elkészül.

A legfontosabb hozadékuk az lehet az iskola- és óvodafelújításoknak, mutatott rá a polgármester, hogy azok, akik az eddigi rossz állapotok miatt Szatmárnémetibe vitték gyerekeiket még akkor is, ha ez kényelmetlenségeket okozott életvitelükben, újra Lázáriba íratják majd a kicsiket és nagyobbakat. Lengyel István szerint kár lenne, ha veszendőbe mennének ezek a beruházások, és nem lennének kihasználva a felújított vagy újonnan épített intézmények.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. április 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 6 dkg kakaópor, 2 csipet só, 13 dkg vaj (+ a formákhoz), 10 ...