Négy falu iskoláját újították fel
Utoljára módositva: 2018-11-07 12:10:18

Ötven évre megoldódott az iskola- és óvodagond a Lázárihoz tartozó Sándorhomok oktatási intézményében, készen van a felújítás. Nemrég fejezték be a tetőcserét és a nyílászárók korszerűsítését, az épület szigetelését. A nagypeleskei iskola következik.

Négy lázári település gyerekei járhatnak korszerű, új iskolába, miután készen vannak a sándorhomoki I–VIII. osztályos gimnázium felújítási munkálatai. A beruházás részleteiről Lengyel István, Lázári polgármestere tájékoztatta lapunkat.

Több mint ezer négyzetméter tető lett kicserélve az épületen, a tartógerendák megfelelő állapotban voltak, ezek cseréjére nem, csak állagmegőrzésükre kellett költeni, ki lettek cserélve viszont a cseréplécek, és szigetelő fóliaréteg is került a cserepek alá. Az épület egy tíz centiméter vastag polisztirénszigetelést is kapott, és a régi fa nyílászárók is műanyag ablakokra, ajtókra lettek cserélve, aminek köszönhetően sokkal inkább érezhető a meleg az épületben, sokkal hatékonyabban üzemel a tíz évvel ezelőtt beszerelt kazán. A februárban a vidékfejlesztési minisztériummal aláírt szerződésnek megfelelően 732 ezer lej lett elköltve a felújításokra, a közbeszerzési kiírást elnyerő Samgec Kft. mindennel elkészült, amivel meg lett bízva, a minisztérium október végén elfogadta a kivitelezés részleteiről és az elszámolásról szóló dokumentációt, így az év elején megrendelt munka a napokban várhatóan teljesítve is lesz, és ki lesz fizetve a cégnek. Négy Lázári községhez tartozó település oktatási-nevelési igényeit elégíti ki a sándorhomoki iskola és a közös udvarban lévő óvoda, mutatott rá Lengyel, aki szerint nagyon fontos volt gyors és pontos munkát végezni, s a kivitelezőnek szerencsére sikerült tartania a megszabott határidőt.

Szintén a vidékfejlesztési minisztériumtól kapott igenlő választ a polgármesteri hivatal a község egy másik településén, Nagypeleskén lévő általános iskola felújításának finanszírozásával kapcsolatban feltett kérdésére, folytatta beszámolóját a lázári polgármester. Nagypeleskén a régi iskolaépület tetőjét kell lecserélni, illetve egy új, 126 négyzetméteres iskolaépületet húzna fel a régi mellé a községvezetés, amelyikbe a fűtőházat és mellékhelyiségeket terveznek. A két munka elvégzésére 901 ezer lejes kerete van Lázárinak, amiből 818 ezer lejt a minisztérium biztosít, mintegy 83 ezer lejt pedig saját költségvetéséből pótol ki a község. Lengyel számításai szerint még ebben a hónapban elkezdhetik a munkát, a kivitelezővel kötött egyezség értelmében 2019. június 30-ra kell elkészüljön mindkét része a beruházásnak.

A községközpontban a fentiekkel párhuzamosan elkezdődött az engedélyeztetési eljárás a régi napközi felújítása érdekében, és az oktatásügyi tárca a költségek nyolcvan százalékát kitevő támogatásából még év vége előtt tető alá kerül a katolikus templom mellett, a régi polgármesteri hivatal helyén épülő új, négycsoportos óvoda. Lengyel István azt reméli, mindkét beruházás még 2019 szeptembere előtt elkészül.

A legfontosabb hozadékuk az lehet az iskola- és óvodafelújításoknak, mutatott rá a polgármester, hogy azok, akik az eddigi rossz állapotok miatt Szatmárnémetibe vitték gyerekeiket még akkor is, ha ez kényelmetlenségeket okozott életvitelükben, újra Lázáriba íratják majd a kicsiket és nagyobbakat. Lengyel István szerint kár lenne, ha veszendőbe mennének ezek a beruházások, és nem lennének kihasználva a felújított vagy újonnan épített intézmények.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 11:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 12:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 17:00
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...