Négy új tűzoltóautó a láthatáron
Utoljára módositva: 2018-06-14 13:18:51

Határon átnyúló program keretében pályázott sikeresen az önkéntes tűzoltócsapatok felszerelésének bővítésére Halmi, Udvari, Szatmárhegy és Pálfalva — az oltóautók 2019 novemberéig érkeznek meg.

 

Azt nem kell különösebben hangsúlyozni, mekkora szükség van az önkéntes tűzoltócsapatokra (főleg azokon a településeken, amelyek nagyobb távolságra vannak a hivatásos egységek laktanyáitól), mint ahogy azt sem, hogy az önkéntes csapatok felszerelésének „előteremtése” mekkora megterhelést jelent az önkormányzatok számára — Szatmár megyében jelenleg csak 25 önkéntes csapat rendelkezik oltóautóval, amelyek zöme már a „szép korú” kategóriába tartozik. Érthető hát, ha az önkormányzatok igyekeznek megragadni minden lehetőséget akár egy új autó beszerzésére, akár a régi lecserélésére — öt önkormányzat (Szatmárudvari, Szatmárpálfalva, Szatmárhegy és Halmi, valamint a magyarországi Tyukod) pedig tegnap igazán szerencsésnek érezhette magát, hiszen sikeresen pályáztak az Interreg V-A Ro-Hu Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, és csinos összeget fordíthatnak önkénteseik felszerelésére s egyben a lakosok védelmére. A nyitókonferencián a projektvezető Szatmárudvari polgármestere, Pop Dumitru köszöntötte az egybegyűlteket, nem rejtve véka alá, hogy eredetileg egy határ menti integrált monitoring-, kockázati és katasztrófakezelési központ létrehozására pályáztak, amire végül nem kaptak finanszírozást, viszont „minden rosszban van valami sokkal jobb”, hiszen közel egymillió eurót, önkormányzatonként átlagosan 200 000 eurót fordíthatnak az öt tűzoltóautó (melyek közül a halmi speciális, feszítővágó felszereléssel is el lesz látva), valamint lakossági riasztó- és biztonsági rendszerek és felszerelések beszerzésére. „A Tyukodi Önkéntes Tűzoltó Egyesület életében ünnep ez a nap, legmerészebb álmainkban sem gondoltuk, hogy ekkora szerencsében lesz részünk. Önerőből valószínűleg 100 év alatt sem tudtuk volna elérni ezt” — fogalmazott Kajdi Szabolcs, a pályázat szakmai koordinátora, egyben a kétezres lélekszámú település még 1925-ben alapított egyesületének elnöke. Mint mondta, Tyukodon jelenleg 38 önkéntes tűzoltó tevékenykedik, akiknek bő tíz évvel ezelőtt, nagy nehézségek árán sikerült beszerezniük egy Csepel típusú oltókocsit, amely idén „ünnepli” 40. születésnapját.

Nem titkolta örömét, de enyhe irigykedését sem Nicolae Dima, a Szatmár Megyei Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség parancsnoka — ugyanis ez a projekt konkurenciája volt a katasztrófavédelem által benyújtott hasonló pályázatnak. „Természetesen ez nem akadályoz meg abban, hogy nagyon örvendjek az önök sikerének, hiszen az önkéntes tűzoltók aktív segítőtársaink, a riasztást követően nekik a legrövidebb a válaszidejük, ők érnek elsőként a helyszínre, hiszen ők vannak ott a településen. S milyen tűzoltóparancsnok nem örülne annak, ha a felügyeletére bízott megyében az oltóautópark négy vadonatúj járművel bővül? Az pedig külön öröm, hogy a pályázat bevont szakmai szakértője az a Strâmb Gheorghe, aki egyrészt hosszú éveken át vezette a szatmári tűzoltó-parancsnokságot, másrészt az Északnyugati Régió katasztrófavédelmi felügyelősége gépparkjai neki köszönhetően közel 100 járművel bővültek, hiszen annak a nagyszabású projektnek ő volt a kiötlője és végigverekedője, így nemcsak az oltásban-mentésben, hanem projektkivitelezésben is nagy gyakorlata van” — mondta. Hozzátette: reméli, hogy e siker láttán egyre több önkormányzat, polgármester vág majd bele hasonló pályázatokba.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...