Négyen vizsgáztak színtízesre
Utoljára módositva: 2019-06-26 08:23:55

Közzétették kedden a nyolcadikosok egységes felmérésének az eredményeit. Országszerte 429-en, Szatmár megyében négyen vizsgáztak színtízesre — derült ki az oktatási minisztérium tájékoztatásából.

A nyolcadik osztályt végzettek országos képességfelmérő vizsgáján részt vett 146 105 tanuló közül 106 838-an (73 százalék) értek el 5-ös vagy ennél magasabb átlagot — derül ki az oktatási minisztérium honlapján közzétett összesített eredményekből. Román nyelv és irodalomból 118 074 vizsgázó (80,6 százalék) kapott legalább 5-öst, és 1956 diák dolgozatát értékelték 10-esre. Matematikából 91 606 jelentkező (62,7 százalék) kapott átmenő jegyet, közülük 2535-en tízesre vizsgáztak. Anyanyelvből a 8559 vizsgázóból 8130 szerzett legalább 5-öst — mutat rá közleményében a szaktárca. Színtízesre 429 tanuló vizsgázott, közülük négyen Szatmár megyei diákok.

Az eredmények kifüggesztését követően két órától este nyolcig óvást nyújthattak be a jegyükkel elégedetlen tanulók. A fellebbezések elbírálása (június 26–28.) után a végleges eredményeket június 29-én közli a szaktárca. A középiskolai felvételi átlagból 80 százalékot az országos felmérésen szerzett jegy tesz ki, míg a maradék 20 százalékot a gimnáziumi átlag adja.

Felvételi-menetrend

A leendő középiskolásoknak július 3–7. között kell kitölteniük a líceumi beiratkozási űrlapokat, bejelölni az opciókat, és szintén ekkor vezetik be a tanintézmények az adatokat a számítógépes rendszerbe. Július 4–8. között leellenőrzik ezeket, ekkor lehetőség lesz a hibák kijavítására. A 2019/2020-as tanévre meghirdetett középiskolai helyek számítógépes leosztására július 12-én kerül sor, ezt követően, július 15–18. között kell leadni a jelentkezési dossziékat abban a középiskolában, ahová felvették a tanulót. Július 9-én, valamint 22–23-án a megyei felvételibizottság orvosolja a leosztáskor és beiratkozáskor történő esetleges speciális eseteket, valamint ismét leosztják azokat a tanulókat, akik nem jelentkeztek középiskolába a megszabott menetrend szerint, vagy a számítógép nem osztotta le őket sehová.

Hová lehet jelentkezni?

A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség felvételiről szóló brosúrája szerint ami a magyar tannyelvű vonalat illeti, Szatmárnémetiben a következő tanévben öt kilencedik osztály indul a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban — matematika-informatika szakra 42-en jelentkezhetnek, természettudományok osztályba szintén 42-en, valamint természettudományok, intenzív angol vagy német szakra összesen 56-an —, az Aurel Popp Művészeti Líceumban összevont osztályban 14-en választhatják a zene szakot és 14-en a képzőművészetet, a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban 28-an tanulhatnak gazdasági szakon, 14–14 diák matematika-informatika, valamint természettudományok szakon tanulhat, és természetesen indul egy teológia osztály is, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban pedig indul egy vallásturizmus és egy természettudományok osztály 28–28 fővel. Nagykárolyban a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceumban egy 28 fős turizmus és élelmezés osztályt indítanak, valamint a már hagyományos, római katolikus teológiai osztályt, a Nagykárolyi Elméleti Líceumban indul egy 28 fős matematika-informatika osztály, valamint egy szintén 28 fős természettudományok osztály, Tasnádon pedig egy magyar tannyelvű gazdasági osztály.

A hároméves szakiskolai oktatásban a Constantin Brâncuşi Faipari Líceum 14 helyre vár leendő kárpitosokat, az Elisa Zamfirescu Szaklíceum 14 helyet tart fenn textilipari szakon, és szintén 14 helyre jelentkezhetnek a leendő fodrász-borbély-manikűrös-pedikűrös tanulók, a nagykárolyi Iuliu Maniu Szaklíceumban 28 helyet hirdettek meg a kereskedő-eladó szakos osztályban és 28-at hús- és halfeldolgozó szakosztályban, a nagykárolyi Simion Bărnuţiu Szaklíceumban 14-en tanulhatnak mezőgazdasági mechanikusnak, a szatmárnémeti Unio–Traian Vuia Szaklíceumban 28-an tanulhatnak autószerelőnek, a George Emil Palade Élelmiszeripari Líceumban 28 fős osztályt indítanak pékek-cukrászok számára, míg a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban egy osztály indul szakácsok és egy felszolgálók részére, 28–28 fős létszámmal.

Azoknak is van miből választaniuk, akik a duális oktatási formát részesítenék előnyben. A Constantin Brâncuşi Faipari Líceumban 15 helyre várják a leendő asztalosokat, a nagykárolyi Iuliu Maniu Szaklíceumban 14 helyre a pékeket-cukrászokat, a Simion Bărnuţiu Szaklíceumban szintén 14 helyet tartanak fenn a textilipari szakosoknak és ugyanennyit a lakatosoknak, valamint az autószerelőknek, illetve indul egy 28 fős kárpitos osztály is. A George Emil Palade Élelmiszeripari Líceumban 30 főt várnak az elektronikusokat oktató osztályba, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban pedig 29 helyre várják az elektronikusokat.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 17:15
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 21:35
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...