Négyen vizsgáztak színtízesre
Utoljára módositva: 2019-06-26 08:23:55

Közzétették kedden a nyolcadikosok egységes felmérésének az eredményeit. Országszerte 429-en, Szatmár megyében négyen vizsgáztak színtízesre — derült ki az oktatási minisztérium tájékoztatásából.

A nyolcadik osztályt végzettek országos képességfelmérő vizsgáján részt vett 146 105 tanuló közül 106 838-an (73 százalék) értek el 5-ös vagy ennél magasabb átlagot — derül ki az oktatási minisztérium honlapján közzétett összesített eredményekből. Román nyelv és irodalomból 118 074 vizsgázó (80,6 százalék) kapott legalább 5-öst, és 1956 diák dolgozatát értékelték 10-esre. Matematikából 91 606 jelentkező (62,7 százalék) kapott átmenő jegyet, közülük 2535-en tízesre vizsgáztak. Anyanyelvből a 8559 vizsgázóból 8130 szerzett legalább 5-öst — mutat rá közleményében a szaktárca. Színtízesre 429 tanuló vizsgázott, közülük négyen Szatmár megyei diákok.

Az eredmények kifüggesztését követően két órától este nyolcig óvást nyújthattak be a jegyükkel elégedetlen tanulók. A fellebbezések elbírálása (június 26–28.) után a végleges eredményeket június 29-én közli a szaktárca. A középiskolai felvételi átlagból 80 százalékot az országos felmérésen szerzett jegy tesz ki, míg a maradék 20 százalékot a gimnáziumi átlag adja.

Felvételi-menetrend

A leendő középiskolásoknak július 3–7. között kell kitölteniük a líceumi beiratkozási űrlapokat, bejelölni az opciókat, és szintén ekkor vezetik be a tanintézmények az adatokat a számítógépes rendszerbe. Július 4–8. között leellenőrzik ezeket, ekkor lehetőség lesz a hibák kijavítására. A 2019/2020-as tanévre meghirdetett középiskolai helyek számítógépes leosztására július 12-én kerül sor, ezt követően, július 15–18. között kell leadni a jelentkezési dossziékat abban a középiskolában, ahová felvették a tanulót. Július 9-én, valamint 22–23-án a megyei felvételibizottság orvosolja a leosztáskor és beiratkozáskor történő esetleges speciális eseteket, valamint ismét leosztják azokat a tanulókat, akik nem jelentkeztek középiskolába a megszabott menetrend szerint, vagy a számítógép nem osztotta le őket sehová.

Hová lehet jelentkezni?

A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség felvételiről szóló brosúrája szerint ami a magyar tannyelvű vonalat illeti, Szatmárnémetiben a következő tanévben öt kilencedik osztály indul a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban — matematika-informatika szakra 42-en jelentkezhetnek, természettudományok osztályba szintén 42-en, valamint természettudományok, intenzív angol vagy német szakra összesen 56-an —, az Aurel Popp Művészeti Líceumban összevont osztályban 14-en választhatják a zene szakot és 14-en a képzőművészetet, a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban 28-an tanulhatnak gazdasági szakon, 14–14 diák matematika-informatika, valamint természettudományok szakon tanulhat, és természetesen indul egy teológia osztály is, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban pedig indul egy vallásturizmus és egy természettudományok osztály 28–28 fővel. Nagykárolyban a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceumban egy 28 fős turizmus és élelmezés osztályt indítanak, valamint a már hagyományos, római katolikus teológiai osztályt, a Nagykárolyi Elméleti Líceumban indul egy 28 fős matematika-informatika osztály, valamint egy szintén 28 fős természettudományok osztály, Tasnádon pedig egy magyar tannyelvű gazdasági osztály.

A hároméves szakiskolai oktatásban a Constantin Brâncuşi Faipari Líceum 14 helyre vár leendő kárpitosokat, az Elisa Zamfirescu Szaklíceum 14 helyet tart fenn textilipari szakon, és szintén 14 helyre jelentkezhetnek a leendő fodrász-borbély-manikűrös-pedikűrös tanulók, a nagykárolyi Iuliu Maniu Szaklíceumban 28 helyet hirdettek meg a kereskedő-eladó szakos osztályban és 28-at hús- és halfeldolgozó szakosztályban, a nagykárolyi Simion Bărnuţiu Szaklíceumban 14-en tanulhatnak mezőgazdasági mechanikusnak, a szatmárnémeti Unio–Traian Vuia Szaklíceumban 28-an tanulhatnak autószerelőnek, a George Emil Palade Élelmiszeripari Líceumban 28 fős osztályt indítanak pékek-cukrászok számára, míg a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban egy osztály indul szakácsok és egy felszolgálók részére, 28–28 fős létszámmal.

Azoknak is van miből választaniuk, akik a duális oktatási formát részesítenék előnyben. A Constantin Brâncuşi Faipari Líceumban 15 helyre várják a leendő asztalosokat, a nagykárolyi Iuliu Maniu Szaklíceumban 14 helyre a pékeket-cukrászokat, a Simion Bărnuţiu Szaklíceumban szintén 14 helyet tartanak fenn a textilipari szakosoknak és ugyanennyit a lakatosoknak, valamint az autószerelőknek, illetve indul egy 28 fős kárpitos osztály is. A George Emil Palade Élelmiszeripari Líceumban 30 főt várnak az elektronikusokat oktató osztályba, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban pedig 29 helyre várják az elektronikusokat.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...