Négyszáz fellépő a sváb fesztiválon
Utoljára módositva: 2019-06-19 21:22:25

Nagykárolyban idén is megtartják a megye legnépesebb, a svábság hagyományairól szóló szabadtéri rendezvényét. Mindenkit szeretettel várnak.

Szatmár megye legnagyobb szabású, de legalábbis legtöbb embert megmozgató szabadtéri, a sváb hagyományok felmutatásáról szóló rendezvényét szervezi a Német Demokrata Fórum nagykárolyi szervezetének közössége. Az alkalomra, azaz a nagykárolyi és környékbeli településeken élő svábok felvonulására és fesztiváljára június 23-án, vasárnap kerül sor. A részletekről Johann Müllert, az NDF nagykárolyi szervezetének elnökét kérdeztük.

Hirtelenjében nem is tudta megmondani, hogy hányadik kiadás a mostani, de mint hangoztatta, talán nem is az a lényeg (egyébként a tizen-valahányadik), hanem inkább az, hogy egyre népesebb, egyre több embert megszólító rendezvény az övék. Például most vasárnap négyszáz fellépő igyekszik majd kedveskedni a nagykárolyi kastélykertben otthonra lelő fesztiválra kilátogatóknak. „Évről évre nagyobb a rendvényünk, mind itt, Nagykárolyban, mind a vidéken várják az emberek, elterjedt a sváb fesztiválnak a híre” — fogalmazott a szervező. Elmondta továbbá, hogy a látványos menetelésen túl tudatosan kérnek fel minél többeket arra, hogy mutassák meg a tudásukat. Ügyelnek arra is, hogy a magyar és a román népzene és néptánc is jelen legyen, de persze ez az alkalom elsősorban a sváb hagyományokról szól. „Úgy gondoltuk ezt ki, hogy mindenki megtalálja azt, ami őt érdekli” — magyarázta.

A négyszáz fellépő zömében Szatmár megyei, elsősorban persze nagykárolyi és környékbeli; a legnagyobb távolságot talán a krasznabéltekieknek kell megtenniük azért, hogy jelen lehessenek. A szomszédos Bihar megyéből, Monospetriből érkezik egy csoport, de ezúttal nem hívtak bánságiakat, máramarosiakat vagy máshova valókat.

A hivatalos megnyitó 14 órakor lesz, és a szervező szerint bő négy-öt órán keresztül szolgáltatnak majd a fellépők előadásokat. Hat-hét strudlit sütő csapat is jelen lesz — azaz ki lehet végre deríteni, kik készítik a legjobban, a legízletesebben a sváb konyha e remekét.

„A célunk ezzel a fesztivállal a kulturális indentitás megőrzése és megélése” — részletezte Johann Müller, aki elmondta, hogy fontosnak gondolják meg is mutatni a szélesebb közösségnek ezeket a hagyományokat, sajátosságokat. Ennek jegyében tartják meg évente a szabadban — a kastélykert hűvösében — a rendezvényt. A felvonulás pedig értelemszerűen a megmutatkozás célját szolgálja — mindig sok nézője akad annak, amikor a sok száz fellépő a fúvószene taktusaira menetel. 11.30 órakor kezdődik majd a vendégfogadás a Szentlélek-templom előtt — ekkor már ott lesznek a mezőfényi fúvósok —, majd a szentmise bemutatását követően kerül sor a felvonulásra.

„Nagy szeretettel meghívok minden érdeklődőt, szívesen látjuk őket” — zárta mondandóját a szervező.

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...