Nehéz a munkahelyteremtés
Utoljára módositva: 2014-09-02 09:32:32

Mandátuma megkezdésekor Victor Ponta nem kevesebb mint 1 millió új munkahely megteremtését ígérte. Közel két év kormányzás alatt csak 120 000 dolgozóval van több, mint 2012-ben.

 

760 ezer munkahelyet kellene teremteni ahhoz, hogy a munkavállalók száma elérje a nyugdíjasokét

Pár napja kongatott vészharangot Mihai Huzău, a Demokrata Liberális Fiatalok (TDL) alelnöke a fiatal, 25 év alatti diplomás munkanélküliek egyre nagyobb száma miatt, amely elérte a 25,7%-os rekordot, s bár a munkanélküliségi ráta enyhén csökkenni látszik, 700 000 főnél kevesebb munkanélküli személy Romániában 2012 novemberében volt legutoljára — számuk azóta csak folyamatosan nő.

Mandátuma megkezdésekor Victor Ponta miniszterelnök nem kevesebb mint 1 millió új munkahely megteremtését ígérte a választópolgároknak, négy év leforgása alatt. Közel két év kormányzás elteltével az eredmények messze elmaradnak az ígéretektől: jelenleg csak 120 000 dolgozóval van több, mint 2012-ben. A Munkaügyi Minisztérium adatai szerint júniusban 4,43 millió munkavállaló volt Romániában, míg két évvel korábban 4,31 millióan voltak. A hazai dolgozók száma ugyanazon a szinten van, mint 2003-ban.

A foglalkoztatás terén 2008 júniusában voltunk a csúcson, amikor 4,82 millióan dolgoztak hivatalosan Romániában. A gazdasági válság miatt a foglalkoztatottság tetemes mértékben visszaesett, néhány év leforgása alatt több mint 700 000 munkahely szűnt meg. 2008 decemberében 4,73 millió alkalmazottat tartottak nyilván, 2009 első hónapjában a számuk 4,8 millióra nőtt, ám azután két évnyi szabadesés következett: 2009 júniusában 4,61 millióan, ugyanazon év decemberében 4,36 millióan, 2010 júniusában 4,26 millióan, 2011 januárjában pedig már csak 4,09 millióan álltak alkalmazásban. Ez utóbbi érték jelentette a mélypontot, 2011 végére már 4,17 millióra emelkedett az idehaza nyilvántartott dolgozók száma.

Azt, hogy a valóság messze esik a célkitűzésektől egy közelmúltban tartott sajtótájékoztatón maga Victor Ponta is elismerte. „A 2009 óta megszűnt munkahelyek visszaszerzése egy olyan probléma, amelyet még nem sikerült megoldani a kormánynak” — jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve: középtávon a cél az, hogy a munkavállalók száma elérje a nyugdíjasokét, azaz 760 ezer munkahelyet kellene teremteni ahhoz, hogy beálljon az egyensúly. Az elmúlt két év gazdasági történéseinek és az adatoknak a fényében, annak az esélye, hogy ez a jelenlegi kormányzati ciklus alatt bekövetkezzen, lényegében nullával egyenlő.

Szatmár megyében — tizedszázalékokban mérve — idén csökkenő tendenciát mutatott a munkanélküliségi ráta, kivéve a júliusi hónapot, amikor az érettségizett fiatalok nyilvántartásba való vételét követően 6422 munkanélküli személyt jegyzett a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség (AJOFM).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 78 ár beltelek a Vetési úton. Tel.:...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 18:20
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 20:55
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hogyan védekezel a megfázás ellen?
Különféle vitaminokat szedek
Rengeteg gyümölcsöt fogyasztok ilyenkor
Mindig figyelek arra, hogy kellően fel legyek öltözve
Nem szoktam megfázni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...