Nehéz a munkahelyteremtés
Utoljára módositva: 2014-09-02 09:32:32

Mandátuma megkezdésekor Victor Ponta nem kevesebb mint 1 millió új munkahely megteremtését ígérte. Közel két év kormányzás alatt csak 120 000 dolgozóval van több, mint 2012-ben.

 

760 ezer munkahelyet kellene teremteni ahhoz, hogy a munkavállalók száma elérje a nyugdíjasokét

Pár napja kongatott vészharangot Mihai Huzău, a Demokrata Liberális Fiatalok (TDL) alelnöke a fiatal, 25 év alatti diplomás munkanélküliek egyre nagyobb száma miatt, amely elérte a 25,7%-os rekordot, s bár a munkanélküliségi ráta enyhén csökkenni látszik, 700 000 főnél kevesebb munkanélküli személy Romániában 2012 novemberében volt legutoljára — számuk azóta csak folyamatosan nő.

Mandátuma megkezdésekor Victor Ponta miniszterelnök nem kevesebb mint 1 millió új munkahely megteremtését ígérte a választópolgároknak, négy év leforgása alatt. Közel két év kormányzás elteltével az eredmények messze elmaradnak az ígéretektől: jelenleg csak 120 000 dolgozóval van több, mint 2012-ben. A Munkaügyi Minisztérium adatai szerint júniusban 4,43 millió munkavállaló volt Romániában, míg két évvel korábban 4,31 millióan voltak. A hazai dolgozók száma ugyanazon a szinten van, mint 2003-ban.

A foglalkoztatás terén 2008 júniusában voltunk a csúcson, amikor 4,82 millióan dolgoztak hivatalosan Romániában. A gazdasági válság miatt a foglalkoztatottság tetemes mértékben visszaesett, néhány év leforgása alatt több mint 700 000 munkahely szűnt meg. 2008 decemberében 4,73 millió alkalmazottat tartottak nyilván, 2009 első hónapjában a számuk 4,8 millióra nőtt, ám azután két évnyi szabadesés következett: 2009 júniusában 4,61 millióan, ugyanazon év decemberében 4,36 millióan, 2010 júniusában 4,26 millióan, 2011 januárjában pedig már csak 4,09 millióan álltak alkalmazásban. Ez utóbbi érték jelentette a mélypontot, 2011 végére már 4,17 millióra emelkedett az idehaza nyilvántartott dolgozók száma.

Azt, hogy a valóság messze esik a célkitűzésektől egy közelmúltban tartott sajtótájékoztatón maga Victor Ponta is elismerte. „A 2009 óta megszűnt munkahelyek visszaszerzése egy olyan probléma, amelyet még nem sikerült megoldani a kormánynak” — jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve: középtávon a cél az, hogy a munkavállalók száma elérje a nyugdíjasokét, azaz 760 ezer munkahelyet kellene teremteni ahhoz, hogy beálljon az egyensúly. Az elmúlt két év gazdasági történéseinek és az adatoknak a fényében, annak az esélye, hogy ez a jelenlegi kormányzati ciklus alatt bekövetkezzen, lényegében nullával egyenlő.

Szatmár megyében — tizedszázalékokban mérve — idén csökkenő tendenciát mutatott a munkanélküliségi ráta, kivéve a júliusi hónapot, amikor az érettségizett fiatalok nyilvántartásba való vételét követően 6422 munkanélküli személyt jegyzett a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség (AJOFM).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...