Nehéz az alma értékesítése
Utoljára módositva: 2014-10-29 16:00:34

Kőszegremetén több mint kétszáz hektáron termesztenek almát, de abból csak ötven–hatvan hektár gondozott. A termés aránylag jónak mutatkozik, de az árak évről évre csökkennek.

A termés egy része már fedél alatt van

Kőszegremetén javában tart az almaszüret, a gazdák igyekeznek mielőbb leszedni a termést, mert bármikor bekövetkezhet a fagy vagy akár a havazás is. Dohi Szabolcs almatermesztővel a sorok között sétálunk, látszatra minden tökéletes, de aki belülről ismeri a dolgokat, az tudja, hogy milyen gondokkal küzd az almatermesztő.

— A nyári szárazság nem minden szempontból tett jót az almatermésnek — magyarázza Dohi Szabolcs —, a napsütésre szükség volt, de szükség lett volna több csapadékra is, hogy fejlődjön a gyümölcs. Most úgy tűnik, hogy hetvenszázalékos termésre számíthatunk, ez a kedvező őszi időjárásnak is köszönhető. A gond az, hogy nincs ára az almának: tíz-tizenkét baniért vásárolják fel a léalmát, az asztali almáért hatvan banit ígérnek.

Egy hektár almás megművelése tizenötezer lejbe kerül: ez kezdődik a metszéssel és a gallyzúzással, majd folytatódik a kapálással, a permetezéssel, a gyomirtózással, végül jön a szedés, ami nem egyszerű, mert vigyázni kell, hogy a gyümölcs ne sérüljön, ne ütődjön, mert akkor elkezd rothadni, és elkezdenek meghibásodni a mellette lévő gyümölcsök is.

 

Tárolás, értékesítés

 

A dombról leérve megrakott gépkocsival érkezünk a raktárhelyiségbe, ahol már gyűl a leszedett gyümölcs. Dohi mutatja a különbséget: mennyire jobb vagy rosszabb egyik vagy másik fajta termése.

Szépnek mutatkozik az idei almatermés

— A tárolással is adódnak nehézségek — hangsúlyozza Dohi. — Az időjárástól függ az, hogy mennyi ideig áll el az alma a mi körülményeink között, ugyanis nincs hűtőház, nem biztosítottak a hosszú távon történő tároláshoz szükséges feltételek. Ha túl sok az eső és magas az alma víztartalma, akkor nem lehet sokáig tárolni, ha nincs sok víztartalma, akkor tovább eláll, de nem elég lédús.

Egy tonna almából hatvan-hetven liter pálinkát lehet főzni, de ezzel nem nyernek semmit az almatermesztők, mert hivatalosan nem lehet árulni, de amúgy sem lehet tizenhárom lejnél drágábban eladni. A pálinkafőzés újabb költségekkel jár, mert le kell az almát darálni, ki kell fizetni az illetékeket stb. Palackozásról szó sem lehet, mert az már annyira költséges, hogy nyolcvan lejért kellene adni egy hét deciliteres üveg pálinkát, amit nem fizetne meg senki.

Kőszegremetén körülbelül két-háromszáz hektár gyümölcsös van, ebből ötven-hatvan hektár van megfelelően gondozva, a többi elbokrosodott. A 2014–2020-as pályázati ciklusban lehet európai uniós támogatást kérni gyümölcsfák telepítésére, de csak azok pályázhatnak, akiknek bejegyzett cégük van. A pályázóknak ötvenszázalékos önrészt kell biztosítaniuk, ami nem biztos, hogy valaha is megtérül. Egy másik hátrány az, hogy csak oda lehet visszatelepíteni, ahol már volt gyümölcsös. Ezeken a területeken a talajban ott vannak a kórokozók, amelyek már ültetéskor beköltöznek a fákba.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Jumanji - Vár a dzsungel
Ma, 15:00
A történelem nem ismétli magát, de néha újra próbálkozik. Négy középiskolás talál egy régi játék konzolt, amelyen egy olyan program fut, amiről még sosem hallottak: a Jumanji. Kipróbálják, és a játék rögtön beszippantja őket - de igazán. Átváltoznak saját avatárjukká: Spencer, a nagy gémer izomagyú kalandorrá válik (Dwayne Johnson), a focista Fridge "elveszti teste felső ötven centijét", cserébe okos lesz, mint Einstein (Kevin Hart), a nagymenő bombázó csajból középkorú, pocakos prof. válik (Jac
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 17:15
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:20
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:40
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hogyan védekezel a megfázás ellen?
Különféle vitaminokat szedek
Rengeteg gyümölcsöt fogyasztok ilyenkor
Mindig figyelek arra, hogy kellően fel legyek öltözve
Nem szoktam megfázni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...