„Nem” a szervátültetésre
Utoljára módositva: 2014-06-05 10:27:12

Bár a Szatmár megyei kórház is része az országos transzplantációs hálózatnak, eddig egyetlen szerv sem került megyénkből az országos hálózatba. Felajánlás viszont volt: egyetlen máj.

 

Nem jeleskednek a szatmáriak a szervadományozás terén

Folyamatosan bővítik a romániai szervátültetési hálózatot, így egyre nő a transzplantációk száma, megyénk azonban mindeddig nem jeleskedett e téren. Amint Constantin Demiantól, a megyei kórház sajtószóvivőjétől megtudtuk, az ország többi nagyobb intézményéhez hasonlóan tavaly év elején nálunk is alakult egy szakorvosokból álló bizottság, melynek feladata a szervkivételek irányítása. Ezt az öttagú gárdát értesítik, amikor a klinikai halál állapotába kerül egy olyan páciens, akinek szervei alkalmasak lehetnek az átültetésre. Az orvoscsoport megvizsgálja a potenciális donort, majd eldönti, hogy érdemes-e lehívni Bukarestből vagy Kolozsvárról a szervek kivételére és életben tartására szakosodott kollégáikat. Előbb azonban meg kell szerezniük a rokonok jóváhagyását, ami — mint megtudtuk — egyáltalán nem megy könnyen. Demian szerint a szatmáriak idegenkednek az ilyesmitől, ezért általában nem is hagyják jóvá a szervkivételt. „Egyetlen esetben sikerült eddig a rokonság beleegyezését megszereznünk, egy 60 éves elhunyt férfi hozzátartozóit győzték meg orvosaink arról, hogy ajánlják fel transzplantációs célra az elhunyt máját — magyarázta a szóvivő. — Hiába járultak azonban hozzá a műtéthez, a szervet nem sikerült úgy kivenni, hogy megmaradjanak a szükséges életfunkciók, így az átültetés elmaradt”. Constantin Demiantól azt is megtudtuk, hogy nem vezetnek olyan donorlistát, melyre a potenciális szervadományozók még életükben felvétethetnék magukat, így marad a rokonok meggyőzése. Románia egyébként sereghajtó e téren — míg az Európai Unióban 18 az egymillióhoz a donorok aránya, nálunk ez mindössze 3. Ennek egyik oka lehet, hogy a legtöbb európai országban bárkinek felhasználhatják a szerveit, ha a család vagy az érintett erről másként nem rendelkezik. Hazánkban egyébként 2012-ben összesen 65 szervdonort vettek nyilvántartásba, 2013-ban viszont — a transzplantációs hálózat bővítése következtében — már 135 szervkivételre került sor. A leginkább a Bihar megyeiek hajlamosak jóváhagyni az átültetést — tavalyelőtt a donorok harmada, míg tavaly körülbelül negyede került ki a nagyváradi kórházakból.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 17.
Ha csak a saját feje után akar menni, ne csodálkozzon, ha környezete ingerült és türelmetlen lesz egy idő után. Maradjon nyitott mások véleményére!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...