„Nem” a szervátültetésre
Utoljára módositva: 2014-06-05 10:27:12

Bár a Szatmár megyei kórház is része az országos transzplantációs hálózatnak, eddig egyetlen szerv sem került megyénkből az országos hálózatba. Felajánlás viszont volt: egyetlen máj.

 

Nem jeleskednek a szatmáriak a szervadományozás terén

Folyamatosan bővítik a romániai szervátültetési hálózatot, így egyre nő a transzplantációk száma, megyénk azonban mindeddig nem jeleskedett e téren. Amint Constantin Demiantól, a megyei kórház sajtószóvivőjétől megtudtuk, az ország többi nagyobb intézményéhez hasonlóan tavaly év elején nálunk is alakult egy szakorvosokból álló bizottság, melynek feladata a szervkivételek irányítása. Ezt az öttagú gárdát értesítik, amikor a klinikai halál állapotába kerül egy olyan páciens, akinek szervei alkalmasak lehetnek az átültetésre. Az orvoscsoport megvizsgálja a potenciális donort, majd eldönti, hogy érdemes-e lehívni Bukarestből vagy Kolozsvárról a szervek kivételére és életben tartására szakosodott kollégáikat. Előbb azonban meg kell szerezniük a rokonok jóváhagyását, ami — mint megtudtuk — egyáltalán nem megy könnyen. Demian szerint a szatmáriak idegenkednek az ilyesmitől, ezért általában nem is hagyják jóvá a szervkivételt. „Egyetlen esetben sikerült eddig a rokonság beleegyezését megszereznünk, egy 60 éves elhunyt férfi hozzátartozóit győzték meg orvosaink arról, hogy ajánlják fel transzplantációs célra az elhunyt máját — magyarázta a szóvivő. — Hiába járultak azonban hozzá a műtéthez, a szervet nem sikerült úgy kivenni, hogy megmaradjanak a szükséges életfunkciók, így az átültetés elmaradt”. Constantin Demiantól azt is megtudtuk, hogy nem vezetnek olyan donorlistát, melyre a potenciális szervadományozók még életükben felvétethetnék magukat, így marad a rokonok meggyőzése. Románia egyébként sereghajtó e téren — míg az Európai Unióban 18 az egymillióhoz a donorok aránya, nálunk ez mindössze 3. Ennek egyik oka lehet, hogy a legtöbb európai országban bárkinek felhasználhatják a szerveit, ha a család vagy az érintett erről másként nem rendelkezik. Hazánkban egyébként 2012-ben összesen 65 szervdonort vettek nyilvántartásba, 2013-ban viszont — a transzplantációs hálózat bővítése következtében — már 135 szervkivételre került sor. A leginkább a Bihar megyeiek hajlamosak jóváhagyni az átültetést — tavalyelőtt a donorok harmada, míg tavaly körülbelül negyede került ki a nagyváradi kórházakból.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 21:05
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...