„Nem” a szervátültetésre
Utoljára módositva: 2014-06-05 10:27:12

Bár a Szatmár megyei kórház is része az országos transzplantációs hálózatnak, eddig egyetlen szerv sem került megyénkből az országos hálózatba. Felajánlás viszont volt: egyetlen máj.

 

Nem jeleskednek a szatmáriak a szervadományozás terén

Folyamatosan bővítik a romániai szervátültetési hálózatot, így egyre nő a transzplantációk száma, megyénk azonban mindeddig nem jeleskedett e téren. Amint Constantin Demiantól, a megyei kórház sajtószóvivőjétől megtudtuk, az ország többi nagyobb intézményéhez hasonlóan tavaly év elején nálunk is alakult egy szakorvosokból álló bizottság, melynek feladata a szervkivételek irányítása. Ezt az öttagú gárdát értesítik, amikor a klinikai halál állapotába kerül egy olyan páciens, akinek szervei alkalmasak lehetnek az átültetésre. Az orvoscsoport megvizsgálja a potenciális donort, majd eldönti, hogy érdemes-e lehívni Bukarestből vagy Kolozsvárról a szervek kivételére és életben tartására szakosodott kollégáikat. Előbb azonban meg kell szerezniük a rokonok jóváhagyását, ami — mint megtudtuk — egyáltalán nem megy könnyen. Demian szerint a szatmáriak idegenkednek az ilyesmitől, ezért általában nem is hagyják jóvá a szervkivételt. „Egyetlen esetben sikerült eddig a rokonság beleegyezését megszereznünk, egy 60 éves elhunyt férfi hozzátartozóit győzték meg orvosaink arról, hogy ajánlják fel transzplantációs célra az elhunyt máját — magyarázta a szóvivő. — Hiába járultak azonban hozzá a műtéthez, a szervet nem sikerült úgy kivenni, hogy megmaradjanak a szükséges életfunkciók, így az átültetés elmaradt”. Constantin Demiantól azt is megtudtuk, hogy nem vezetnek olyan donorlistát, melyre a potenciális szervadományozók még életükben felvétethetnék magukat, így marad a rokonok meggyőzése. Románia egyébként sereghajtó e téren — míg az Európai Unióban 18 az egymillióhoz a donorok aránya, nálunk ez mindössze 3. Ennek egyik oka lehet, hogy a legtöbb európai országban bárkinek felhasználhatják a szerveit, ha a család vagy az érintett erről másként nem rendelkezik. Hazánkban egyébként 2012-ben összesen 65 szervdonort vettek nyilvántartásba, 2013-ban viszont — a transzplantációs hálózat bővítése következtében — már 135 szervkivételre került sor. A leginkább a Bihar megyeiek hajlamosak jóváhagyni az átültetést — tavalyelőtt a donorok harmada, míg tavaly körülbelül negyede került ki a nagyváradi kórházakból.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 16.
Nem sokat várt egy hivatásával kapcsolatos lépéstől, ám kellemesen fog csalódni, kiderül ugyanis, hogy akár élete nagy lehetősége is kialakulhat belőle.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...