Nem akarnak emeletes házat
Utoljára módositva: 2017-12-15 16:57:25

Tíz emeletes tömbházban lakók tiltakoznak egy öt emeletes ház megépítése ellen Szatmárnémeti új központjában. Csak parkolót látnak elfogadhatónak, de csak földszinteset vagy föld alattit.

Üzlet- és irodahelyiséggel kombinált lakóházat építene a szatmárnémeti Decebal utca 25. szám alatti telek tulajdonosa, ennek célszerűségét elismerte a városháza urbanisztikai osztálya, tegnap közmeghallgatást tartottak a beruházás ügyében. Tavaly ugyanekkor már volt egy ilyen, akkor a szomszédos épületekben lakók és dolgozók egyaránt tiltakoztak az építkezés ellen, legfőbb ellenkezés akkor amiatt volt, hogy az új épület beárnyékolná a már meglévőket. Tegnap a tervező tájékoztatta a megjelenteket arról, hogy a napsütéses órák biztosítására vonatkozó építészeti előírásoknak megfelelően az öt emeletes épület két felső emeletének alapterületét lecsökkentették, ezek 500 négyzetméter helyett csak 100 négyzetméteresek lesznek. Az előírás lényege, hogy a legrövidebb téli nappalon is legalább másfél órányi napsütés kell érje egy-egy épület lakhatási célra használt helyiségeit.

Tiltakoznak

Az épület, amelyiket a Decebal utcáról az új központba vezető járdától jobbra, a terület Sigma Proiect székháza felőli felén építene fel a telek tulajdonosa, öt emeletes lenne, a tervek szerint a földszinten és esetleg az első emeleten kereskedelmi helyiségek lennének, alagsori parkolóval. A második emelettől kezdődően lakások lennének kialakítva ebben.

A telekkel szintén szomszédos T6-os tömbházban lakókat képviselő Toth Maria felhívta a megjelentek figyelmét, hogy a tömbház összes lakója tiltakozik a beruházás ellen, semmilyen más építmény megépítésével nem értenek egyet mint földszintes, esetleg föld alatti parkolóval. Matei Mărgărit szerint azért nem jó ötlet az épület, mert műemléképületek (a Mihai Eminescu Líceum és a zsinagóga) veszik körül és a város hosszú távú fejlődése inkább nyitott teret kívánna meg a városközpontban mint még sűrűbb beépítettséget.

Megengedett az építkezés

Maskulik Csaba városmenedzser elmondta, az érvényben lévő építkezési előírások megengedik, hogy a bemutatott épületet megépítse a tulajdonos, az építkezési engedély kiadása előtt ki fogják kéretni a tervezővel a műemlékvédelmi láttamozását a terveknek. A parkolóhelyeiket féltőket pedig emlékeztette arra, hogy a Someşul áruház hátánál lévő parkoló helyére emeletes parkolóházat fog építeni a polgármesteri hivatal (ez a telek már városi tulajdon), tervezési fázisa következik ennek.

Susanu Norbert, a T6-os tömbház előtti terület felének a tulajdonosa biztosított minden érintettet, hogy az összes előírás betartása mellett szándékozik megépíteni az épületet, hajlandó a szomszédos tömbházak lakóközösségi gyűlésére is elmenni, hogy válaszoljon a kérdésekre. Susanu azt is elmondta, a tömbházakban lakók főként azért ellenzik az építkezést, mert megszűnik az a lehetőségük, hogy ingyen parkoljanak az eddig üresen álló telken.

Értesítés

Az írásban leadott felvetésekre írásban fog válaszolni az illetékes, mondta el az embereknek a közmeghallgatás jegyzőkönyv-vezetője, a közvitán elhangzottak pedig legkésőbb december 30-ig ki lesznek függesztve a városháza földszinten található értesítőjén és felkerül a polgármesteri hivatal internetes oldalára is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:30
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:30
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 21.
Egy új ismeretség, bár még csak felszínes, mélyen felkavarja, kitölti minden gondolatát, és nem érti, hogyan érhette be eddig kevesebbel.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...