×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Nem csodaszer, de esélyt ad

2020.03.26 - 07:29
Megosztas :
 • Nem csodaszer, de esélyt ad

  A lélegeztetőgép nem csodaszer, de esélyt ad a súlyos betegeknek a túlélésre. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház 38 készülékkel rendelkezik, és nemsokára újabb 11 eszközzel bővül a felszerelése.

  Egyre gyakrabban hallani a lélegeztetőgépek fontosságáról ezekben a napokban. A lélegeztetőgép azért olyan fontos, mert a koronavírus-fertőzés szövődménye lehet tüdőgyulladás, a kritikus állapotba kerülő pácienseknek pedig ez a készülék jelentheti az utolsó esélyt a túlélésre. A vírusfertőzés következtében ugyanis a beteg kétoldali tüdőgyulladást kap, a szervezet pedig nem lesz képes oxigént felvenni. Oxigén hiányában pedig a sejtek pusztulni kezdenek, az emberi test szervei felmondják a szolgálatot.

  Amennyiben Szatmár megyében is kórházi ápolásra fognak szorulni betegek a koronavírus miatt, nagy valószínűséggel a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban látják majd el őket. Adrian Marc kórházmenedzser tájékoztatása szerint a fertőzöttek számára kialakítottak egy 25 ágyból álló részleget, átszervezték a plasztikai sebészetet, így ide kerülhetnek a páciensek. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórháznak jelenleg 38 lélegeztetőgépe van: az intenzív osztályon 24, a sürgősségi osztályon 4 — ezek közül kettő hordozható, mobil egység —, a műtőkben pedig 14 olyan altatógép van, amelyik lélegeztető funkciót is el tud látni, ezek közül hét esetében döntöttek úgy, hogy lélegeztetésre tartják fenn, míg a másik hét az eredeti funkcióját tölti be továbbra is, ugyanakkor két lélegeztetőgépet sikerült nemrég kibérelni a már meglévőkhöz, valamint egyet a Rotary Clubtól kap az intézmény.

  A vállalkozók is igyekeznek segíteni a Szatmár megyei egészségügyi intézményeknek a koronavírus elleni harcban. Vasile Lucuţ üzletember nemrég jelentette be, hogy 250 ezer euró értékű adománnyal támogatja az egészségügyieket a COVID-19 elleni küzdelemben. Ebből az összegből a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház laboratóriuma számára egy, a koronavírus tesztelésére alkalmas gépet és tesztek elvégzéséhez szükséges ezer darab kitet (csomagot) vásárolnak, az intenzív terápiás osztálynak tíz lélegeztetőgépet, négy életfunkciókat megfigyelő monitorral ellátott ágyat, egy hidraulikus hordágyat, a fertőző betegségek osztályának, azaz a járványkórház felnőtt- és gyermekrészlegének tíz-tíz pulzusmérőt és vérnyomásmérőt, egy defibrillátort, négy életfunkciókat figyelő monitort és egy mosó-szárító gépet szereznek be.

  A Nagykárolyi Városi Kórház is nagyon szép adományt kapott ezen a héten: az Ardealul olajgyár 100 ezer eurót ajánlott fel orvosi eszközök, felszerelések beszerzésére. Az Inimi deschise pentru mânuţe întinse nagykárolyi egyesület bejelentése szerint annak ellenére, hogy Nagykároly kis város, jóindulatból nincs hiány, a szolidaritás pedig nagyon fontos ebben az időszakban. Az egyesület egyébként a hét elején mindössze pár nap alatt 25 ezer lejt gyűjtött már össze a kórház számára; Kovács Jenő nagykárolyi polgármester a közösségi oldalán is megköszönte az összefogást és a segítséget.

  Bumbuluţ Krisztina

  Cookie