Nem enyhített a zsúfoltságon
Utoljára módositva: 2019-10-08 17:36:22

Sok időnap előtt kiengedett rab már vissza is került a rácsok mögé, közülük több mint 500-an ugyanazon súlyos és nagyon súlyos bűncselekmények (gyilkosság, erőszak, rablás) elkövetéséért.

Nemigen váltotta be a hozzá fűzött reményeket — már ha voltak ilyenek — a 2017-es amnesztiatörvény (hivatalosan: büntetés-végrehajtási jogorvoslat), hiszen a romániai börtönök túlzsúfoltsága nem csökkent érdemben, és a rács mögötti életkörülmények sem javultak különösképpen. A közkegyelmi törvény már közvitára bocsátásakor hatalmas viharokat kavart mind a lakosság körében (több nagyvárosban is demonstráltak az emberek ellene), mind az igazságszolgáltatási intézményekben, mert bár azzal sokan egyetértettek, hogy a börtönök zsúfoltságán csökkenteni, a körülményeken javítani kell (s ezt támasztotta alá a fogvatartottaknak több millió eurós, rossz körülmények miatt megítélt és kifizetett „kártérítés” és egy 80 millió eurós „büntetés” is), viszont nem a közkegyelemben látták a jó és hatékony megoldást. Mint ahogy nem is az: a törvény 2017-es életbe lépése óta idén szeptemberig kisvárosnyi lakosságot, 21 049 fogvatartottat engedtek szabadon időnap előtt az igazságügyi minisztérium összesítése értelmében, de 1877-en gyorsan vissza is kerültek a rácsok mögé — közülük 507-en azért, mert ismét elkövették ugyanazon súlyos bűncselekményeket, amelyekért már előzőleg is elítélték őket (47-en ismét gyilkoltak, 74-en szexuális erőszakot követtek el, 386-an pedig raboltak). Bár a 2017-es közkegyelmi jogszabály értelmében nem (lett volna) csökkenthető azon elítéltek szabadságvesztésének időtartama, akik súlyos és nagyon súlyos bűncselekményeket követtek el, „most mégis szabadon kóricál az utcákon 943 gyilkos, 110 kiskorút/gyermeket megerőszakoló, 2300 rabló, 634 szexuális ragadozó és erőszakoló — majd’ 4000 olyan bűnelkövető, akiknek még hosszú évekig a rácsok mögött lenne a helyük” — fogalmazott a nemzeti liberális Florin Roman képviselő annak kapcsán, hogy pártja a közkegyelmi rendelet azonnali visszavonására szólította fel a kormányt.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...