Nem fizetnek kárpótlást a vadkárokért
Utoljára módositva: 2019-10-05 13:46:19

Több törvény is született a vadkárok szabályozására, ezeket a jogszabályokat több alkalommal is módosították, a gazdák viszont, akiknek a mezőgazdasági területein jelentős károkat okoznak a vadak, nem kapnak kárpótlást, pedig az megilletné őket.

Az Erdőgazdálkodási és Vízügyi Minisztérium (MAP) nyilvános dokumentumaiból, amelyek a vaddisznóállomány 2016–2019 közötti felméréseit, a jóváhagyott és javasolt kilövések számadatait összegzik, az derül ki, hogy jelentősen megszaporodott a vaddisznóállomány száma, s az állatok sok helyen károkat okoznak a termésben. Van lehetőség kártérítésre, de ez nem egyszerű. Ha a gazda kártérítést kér, bizonyítania kell, hogy megtette a szükséges védekezési lépéseket, azaz kérte a vadásztársaság segítségét a kultúrák védelméhez, villanypásztorral, emberi erővel vagy más módszerrel védte veszélyben lévő kultúráját. Ha a vadásztársaság megfellebbezi a kártérítési követelést, az ügyben a bíróság dönt. A társaságnak is bizonyítania kell, hogy teljesíti a kilövési kvótát, megfelelő módon eteti a vaddisznóállományt, a követelményeknek megfelelően folytatja a vadgazdálkodást. A bíróság a gazda és a vadásztársaság hozzáállásának figyelembevételével dönt a kártérítés jogosságáról, esetenként ennek mértékéről. A minisztérium adatai szerint az ország optimális vaddisznóállománya harminchétezer egyed lenne, a vaddisznók valós száma azonban ennél sokkal nagyobb, és folyamatos növekedést mutat. 2015-ben az optimálisként megjelöltnek majdnem a háromszorosát, kilencvenegyezer egyedet összesítettek, 2016-ban kilencvenkilencezret, 2017-ben százötezret, 2018-ban száztizenhétezret. Erre az évre az állomány csekély mértékű csökkenését jelzik előre, a vaddisznók létszámát kilencvenkilencezer-hétszázra becsülik. 2016. augusztus 31. óta van hatályban a 830-as kormányhatározat, amelyet az afrikai sertéspestis megelőzésének, megfigyelésének és ellenőrzésének céljával alkottak meg. A rendelet többek között a vaddisznóállomány létszámának csökkentését is célozza, a négyzetkilométerenkénti 0,5-ös vagy ennél kisebb egyedsűrűséget tűzve ki célként, ami megakadályozza, hogy a járvány a vadállomány útján terjedjen tovább. A szakminisztérium kiegészítő kilövési kvótákat jóváhagyó 827-es számú rendelete azonban csak rá két évre, 2018-ban jelent meg. A rendelet értelmében a vaddisznó esetében az addigi 53 134 fős kilövési kvótát 28 013 egyeddel növelték, s ezt kilencven nap alatt kellett teljesíteni. Ugyanakkor elrendelték, hogy a sertéspestisgócok körüli tizenhárom kilométeres körzetben egészében kilövésre kerül a vaddisznóállomány, és teljesíteni kell a róka-, sakál-, szürkevarjú- és szarkakilövési kvótákat is. A 827-es rendeletet 2019-ben érvénytelenítették, s a szakminisztérium 673-as számú rendelete lépett a helyébe, amely a 2019. május 15.–2020. május 14. közötti időszakban 65 560 vaddisznó kilövését hagyta jóvá. A 673-as rendelet értelmében a vadászható, a mezőgazdasági kultúrákban kárt okozó vadfajok esetében a kilövés az év bármely időszakában engedélyezhető a vadászterület kezelőjének írásos kérése alapján. A kilövést megtehetik a vadászok a területkezelő szakalkalmazottainak vezetésével vagy az említett alkalmazottak is.

Szatmár megyében is jelentős károkat okoznak a vaddisznók a mezőgazdaságban. Mellau József, Csanálos község polgármestere lapunk kérdésére elmondta, hogy a gazdák évek óta panaszkodnak, hogy túl sok kárt okoznak a vaddisznók, többen megtették a törvény által előírt hivatalos kárjelentést, de azokra nem kaptak választ, vagy ha igen, akkor az nem a gazdák érdekeit szolgálta. Nagyon sok gazda bekerítette a földjét, de a vaddisznót nem lehet egy kerítéssel megállítani. Mellau úgy gondolja, hogy a törvényeket nem a gazdák, hanem a vadászok érdekében hozzák. Az elmúlt évek során többször ellenőrizte az okozott kárt a bizottság, elkészült a jegyzőkönyv is, de azóta sem történt semmi — nyilatkozta lapunknak Mellau József.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...