Nem ízlik az iskolai tízórai
Utoljára módositva: 2019-02-11 19:50:13

Nem ízlik a gyerekeknek az ingyenes iskolai tízórai, a szülők panaszkodnak a keksz, olykor a kifli és az alma minőségére. Hivatalosan kellene szót emelni, hogy lépni is lehessen az ügyben.

Nem kevesebb mint négy hónapot késett közel 33 ezer Szatmár megyei gyerek ingyenes tízóraija, a kedélyek mégsem csillapodtak: most azért emeltek szót a szülők, mert szerintük nem éppen kifogástalan a termékek minősége.

A hatályos törvény értelmében a program révén a gyerekek hetente ötször kapnak péktermékeket — kekszet vagy kiflit —, kétszer gyümölcsöt (almát), háromszor pedig tejterméket (tejpormentes) biztosítanak számukra, a napi értékhatár pedig 2,05 lej. Az Európai Unió által finanszírozott programból a rövid programú óvodások és az V–VIII. osztályos tanulók részesülnek.

A tejtermék miatt nem igazán emeltek eddig szót a szatmári szülők, viszont a keksz és a kifli minőségét a közösségi oldalakon és egymás között is szó érte már, de az alma sem mindig ehető, gyakran romlott — állítják. A Szatmár Megyei Tanfelügyelőséghez és a Szatmár Megyei Tanácshoz eddig viszont nem érkeztek ilyen jellegű jelzések — mondta el érdeklődésünkre Bartha Levente, a megyei önkormányzat tej-kifli programért felelős szakembere. „Kétéves keretszerződés lévén a jelenleg zajló és a következő tanévben is Kolozs megyei cég szállítja a Szatmár megyei iskolások nagy részének a tízórait, kivételt ez alól a nagykárolyi körzet képez, ahová egy helyi pékség szállítja a pékárut. Eddig nem érkezett jelzés felénk arról, hogy kifogásolt minőségű lenne a tízórai. Ahhoz viszont, hogy lépni lehessen, hivatalosan, írásban kell jelezni a problémát: először iskolai szinten, így a tanintézmények tudják továbbítani a panaszt a megfelelő hivatalos szervekhez. Csak hivatalos panasz mentén lehet vizsgálatot indítani, komoly problémák, a szerződésben vállalt feltételek megszegése esetén akár szerződést bontani” — magyarázta.

Bartha Levente szerint egyébként az is megtörténhet, hogy nem feltétlenül a minőséggel van a probléma, hanem az alapanyaggal, a szokatlan ízzel, ezért sem tetszik a gyerekeknek a tízórai. Az előírások alapján a pékáruk hozzáadott cukor nélkül, teljes kiőrlésű lisztből készülnek, ezért térnek el ízben, állagban a megszokott, fehér lisztből készült kifliktől, kekszektől, amelyektől valamivel keményebbek is.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 14:35
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...