Nem ízlik az iskolai tízórai
Utoljára módositva: 2019-02-11 19:50:13

Nem ízlik a gyerekeknek az ingyenes iskolai tízórai, a szülők panaszkodnak a keksz, olykor a kifli és az alma minőségére. Hivatalosan kellene szót emelni, hogy lépni is lehessen az ügyben.

Nem kevesebb mint négy hónapot késett közel 33 ezer Szatmár megyei gyerek ingyenes tízóraija, a kedélyek mégsem csillapodtak: most azért emeltek szót a szülők, mert szerintük nem éppen kifogástalan a termékek minősége.

A hatályos törvény értelmében a program révén a gyerekek hetente ötször kapnak péktermékeket — kekszet vagy kiflit —, kétszer gyümölcsöt (almát), háromszor pedig tejterméket (tejpormentes) biztosítanak számukra, a napi értékhatár pedig 2,05 lej. Az Európai Unió által finanszírozott programból a rövid programú óvodások és az V–VIII. osztályos tanulók részesülnek.

A tejtermék miatt nem igazán emeltek eddig szót a szatmári szülők, viszont a keksz és a kifli minőségét a közösségi oldalakon és egymás között is szó érte már, de az alma sem mindig ehető, gyakran romlott — állítják. A Szatmár Megyei Tanfelügyelőséghez és a Szatmár Megyei Tanácshoz eddig viszont nem érkeztek ilyen jellegű jelzések — mondta el érdeklődésünkre Bartha Levente, a megyei önkormányzat tej-kifli programért felelős szakembere. „Kétéves keretszerződés lévén a jelenleg zajló és a következő tanévben is Kolozs megyei cég szállítja a Szatmár megyei iskolások nagy részének a tízórait, kivételt ez alól a nagykárolyi körzet képez, ahová egy helyi pékség szállítja a pékárut. Eddig nem érkezett jelzés felénk arról, hogy kifogásolt minőségű lenne a tízórai. Ahhoz viszont, hogy lépni lehessen, hivatalosan, írásban kell jelezni a problémát: először iskolai szinten, így a tanintézmények tudják továbbítani a panaszt a megfelelő hivatalos szervekhez. Csak hivatalos panasz mentén lehet vizsgálatot indítani, komoly problémák, a szerződésben vállalt feltételek megszegése esetén akár szerződést bontani” — magyarázta.

Bartha Levente szerint egyébként az is megtörténhet, hogy nem feltétlenül a minőséggel van a probléma, hanem az alapanyaggal, a szokatlan ízzel, ezért sem tetszik a gyerekeknek a tízórai. Az előírások alapján a pékáruk hozzáadott cukor nélkül, teljes kiőrlésű lisztből készülnek, ezért térnek el ízben, állagban a megszokott, fehér lisztből készült kifliktől, kekszektől, amelyektől valamivel keményebbek is.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 24.
Meg kell tanulnia megfékezni haragját még akkor is, ha egyértelműen Önnek van igaza. Indulatainak erejét csillapítsa határozottsággá!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. április 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...