Nem jött létre a megállapodás
Utoljára módositva: 2018-10-31 12:35:33

Protokoll aláírására készült a nagykárolyi önkormányzat a városban működő Puffi Állatvédő Egyesülettel. A megállapodás mégsem jött létre, mert a Puffi vezetője ebben a formában nem fogadta el.

Maratoni tanácsülés zajlott tegnap Nagykárolyban. Az ülésen mintegy harminc napirendi pontot tárgyaltak, s ennek keretében hosszas egyeztetést folytattak a tanácsosok a városban működő Puffi Állatvédő Egyesület vezetőjével, Maria Ardeleannal.

Az önkormányzat hosszabb ideje működik együtt az egyesülettel, amely az egykori kaszárnya épületében, a Kaplonyi úton található ingatlanban tevékenykedik. Az egyesületet vezető Maria Ardelean kifejtette, hogy azért nem írja alá az önkormányzat által megszövegezett protokollszerződést, mert nem tudja elfogadni az abban foglaltakat.

Ardelean kifejtette, hogy leginkább elvi aggályai vannak a szerződésben foglaltakkal szemben. Mint azt a gyűlésen hosszasan taglalta, az általa irányított egyesület egy egyenrangú partneri kapcsolatban lenne érdekelt az önkormányzattal, nem pedig egy olyanban, amelyben az egyesület alárendelt félként szerepel. A Puffi Egyesület vezetője szerint a szerződés több pontban elfogadhatatlan feltételeket is tartalmaz, így például nem tudja elfogadni azt a pontot sem, amely szerint írásban garantálná, hogy eltünteti a kóbor kutyákat Nagykároly közterületeiről. Ardelean szerint amíg a helyi rendőrség emberei nem vesznek részt azon kutyatulajdonosok kilétének kiderítésében, akik kiteszik az utcára állataikat, addig ő nem tud egyedül lépéseket tenni a kóborkutya-jelenség megfékezésére.

A Puffi elnöke szerint továbbra is a kutyák ivartalanítása jelentené a megoldást, mégpedig az erre vonatkozó törvényi rendelet betartásával. Ahelyett, hogy a rendőrség ebben a munkában együttműködő félként lépne fel, mégsem szab ki bírságot ilyen esetekben, mondta az egyesület elnöke, aki arra is kitért, hogy a Nagykároly közterületein gazdátlanul kóricáló ebek zömét a város közelében lévő 14 településről szállítják oda. Mindezek ellenére a helyi önkormányzatok részéről passzivitás mutatkozik a kutyák ivartalanításával kapcsolatosan. Maria Ardelean azzal kapcsolatban is nemtetszését fejezte ki, hogy a nagykárolyi önkormányzat a szerződésben foglaltak szerint egy kutyára vonatkoztatva csak 14 napnyi tartást és ellátást fizetne ki, holott ez a helyi törvényi szabályozások szerint tilos.

Az állatvédő egyesület elnökének szavaira elsőként Keizer Lajos alpolgármester reagált. Keizer nemtetszésének adott hangot az elhangzottakkal, valamint a protokollszerződés elutasításával kapcsolatban. Mint mondta, a szerződésben foglaltak a Puffira nem, viszont az önkormányzatra számtalan kötelezettséget rónak.

Kovács Jenő polgármester is hozzászólt a témához. Mint mondta, elégedett az egyesület által végzett munkával, s azt javasolta, hogy napolják el a tanács elé terjesztett határozattal kapcsolatos döntést, és állítsanak össze egy új szerződést, amelyben együttműködik az alpolgármester a helyi tanács jogi bizottságának csapatával, s vélhetően az új okmány az egyesület képviselője számára is vállalható feltételeket tartalmaz majd.

Kérdésre válaszolva Maria Ardelean elmondta, hogy az utóbbi években az általa irányított egyesület 1760 kutyát és 200 macskát ivartalanított, és mintegy 1100 kutyát adott örökbe.

Amennyiben a jövőben sem sikerül aláírni az együttműködési szerződést az egyesülettel, a nagykárolyi önkormányzatnak magának kell megoldást találnia a kóbor kutyák okozta probléma orvoslására. Ez akár egy másik együttműködő partner keresését vagy pedig egy saját kutyamenhely létrehozását jelentené.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...