Nem kell még több tömbház a központba!
Utoljára módositva: 2019-03-29 09:10:04

„Betelt Szatmárnémeti”, nincs már hely új épületeknek a központhoz közel, a tegnapi tanácsülésen két tömbházépítés ellen is érveltek a közelben lakók. Egy beruházás nem is kapott engedélyt.

Egy Lăcrămioarei utca 6. és egy Corvinilor utca 23. szám alatti beruházáshoz kért részletes városrendezési tervet (PUD) az építtető, mindkettő esetében volt lakossági panasz, előbbi számára nem adták meg az engedélyt a tanácsosok, utóbbi tervét megszavazták a tegnapi városi testületi ülésen. A jelenség új keletű, nem volt még olyan az utóbbi évtizedben, hogy szót kértek volna a szomszédok lakóépület építéséről szóló tanácsi döntést megelőzően; a tendencia azt mutatja, az emberek már nem tudják elviselni az élettér további szűkülését, annyi már az emeletes épület a városban és annyi már az ezekben lakók által használt autó, hogy újabbak létrehozását már nem szeretnének megengedni az ott lakók.

 

Zsúfoltság lenne

 

A Lăcrămioarei utcai kétemeletes épület ellen két szomszéd is tiltakozott, egyikük vályogból épült házát féltette az építőgépek keltette rezgéstől, a másik pedig földszintes házának és udvarának intimitását. Tartanak az utcában lakók ugyanakkor attól is, hogy az új lakók által használt autók még tovább terhelik majd az utca forgalmát, amelyik amúgy is zsúfolt a határ felől érkezők, az ócskapiacot látogatók, a közelben lévő rendezvényteremhez autózók és az állategészségügyi igazgatósághoz érkezők miatt. Mielőtt szavaznak, legyenek tekintettel a szomszédokra is, kérték a felszólalók a tanácsosoktól. Jelen volt az építtető képviselője is, aki a PUD megszavazása mellett érvelt, garantálva, hogy a szomszédos lakóépületben nem esik kár az építkezés miatt, illetve hogy igaz, hogy a város régi, de érvényben lévő általános városrendezési tervének (PUG) előírásai szerint legtöbb kétemeletes épületet lehet az utcában építeni, de vannak itt már hatemeletesek is. Az érveket és ellenérveket meghallgatva a jelen lévő húsz tanácsos közül végül tízen szavaztak az építkezés megkezdéséhez szükséges városrendezési terv kiadása mellett, tízen pedig tartózkodtak ettől, így az urbanisztikai osztály nem fogja kiadni a városrendezési tervet.

 

Tömbházak közé tömbház: rendben

 

A másik hasonló eset a Corvinilor utca 23. szám alá szánt társasházzal kapcsolatos, ez ellen 60 család 84 tagjától kapott aláírás birtokában tiltakozott az érintett lakók képviselője. A környék jelenlegi adottságai mellett nem tudják támogatni a beruházót, nincs elég hely egy ekkora épületnek, nagyon beszűkülne az élettér egy újabb tömbház miatt, ablakok alá kerülnének a parkolók, közvetlenül lakóház mellé a szemétgyűjtő. A felsorakoztatott ellenérvek dacára a tanácsosok 12 igen szavazat és 8 tartózkodás mellett elfogadták a tervezetet; a legtöbben azzal az indokkal, hogy ott már amúgy is vannak tömbházak, nem indokolt az építési terv átalakítása.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. február 26.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...