Nem lehet a törvény által előírt összegnél kisebb bért adni
Utoljára módositva: 2019-02-19 14:06:15

Még nem jutott el a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatalhoz, de az intézmény jogi osztálya minden bizonnyal megtámadja majd azt a tanácsi határozatot, amely alacsonyabb fizetést határoz meg egy vezető beosztású személynek, mint amit a törvény előír.

 

Pálfalva Község Helyi Tanácsa elfogadott egy olyan határozattervezetet (az RMDSZ-frakció nemmel szavazott), amelynek értelmében vezető pozícióban lévő személynek kisebb fizetést szabtak meg, mint amennyire jogosult lenne, ugyanakkor pedig vezető beosztású személynek járó fizetést adnának valakinek, aki sem képzettségben, sem beosztásban nem felel meg a kritériumnak. Az üggyel kapcsolatosan megkérdeztük Altfatter Tamás alprefektust, aki a következőket nyilatkozta:

„A 215-ös törvény értelmében a helyi tanács határozatát a jegyző a határozat meghozatala után tíz napon belül el kell hogy juttassa a prefektusi hivatalba, hogy a jogi bizottság megállapítsa annak jogszerűségét. Amíg a prefektúrán nem ellenőrzik azt, nem lehet véleményt mondani róla. Pálfalva községben a legutóbbi tanácsülésen a polgármester javaslatára kisebb fizetést szabtak meg egy vezető tisztséget betöltő alkalmazottnak, mint egy nem vezető tisztséget betöltőnek. A 153-as számú, az általános bértörvényt szabályozó törvény leszögezi, hogy ilyen döntést nem lehet hozni. Ez a tanácsi határozat még nem érkezett be a prefektúrára, de amennyiben valóban úgy lesz, ahogy arról egyelőre csak beszélnek, a kormánymegbízotti hivatal szakemberei meg fogják támadni a határozatot. Nem az egészet, hanem csak azt a részét, amiben kisebb fizetés van megszabva annak a személynek, aki vezető pozícióban tevékenykedik. Ugyanis a 153-as törvény értelmében a polgármester tehet javaslatot a bérváltoztatásra, tehát nagyobb fizetést lehet adni, amit a helyi tanács elfogad vagy sem” — magyarázta Altfatter. Az alprefektus rámutatott, hogy a tanácsosoknak ismerniük kellene a törvényeket, tanácsülések előtt pedig fel kellene készülniük azokból a törvényekből, amelyek értelmében az adott tanácsüléseken döntenek, a 215-ös törvényt pedig nagyon alaposan kellene ismernie minden döntéshozónak. Ebben világosan le van írva, hogy a vezető személyek a polgármester, az alpolgármester és a jegyző. A legutóbbi pálfalvi esetben a tanácsosoknak tudniuk kellett, hogy vezető pozícióban lévő személynek a fizetését nem lehet megcsonkítani. Azok, akik megszavazták ezt a határozattervezetet, törvénysértést követtek el. A határozattervezeteket a tanácsosok időben meg kell hogy kapják — kivételnek a rendkívüli tanácsülések számítanak —, s ha ez nem történik meg, kérhetik a tanácsülés elnapolását, hangsúlyozta Altfatter, kiemelve azt is, hogy bár elég sokszor esik szó arról, hogy a polgármester kihágásokat, törvénysértéseket követ el, a helyiek részéről ilyen észrevételek nem érkeznek a hivatalhoz, hogy a prefektúra ellenőrzéseket végezhessen.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...