Nem lehet bárhol, bárhogy fürdőzni
Utoljára módositva: 2019-07-20 17:14:47

Erre a hétvégére ismét strandidőt jósolnak a meteorológusok, a katasztrófavédelmi felügyelőség azonban figyelmeztetni kíván minden szatmárit: nem lehet bárhol és bárhogyan fürdőzni.

Az apai tavon tesztelte a vízimentésre alkalmas felszerelését a Szatmár Megyei Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége. A gyakorlat során a szakemberek hangradarjukkal megmérték a lakosság által közkedvelt tó mélységét is, amely mint kiderült, bizonyos részeken a 18 métert is eléri. Mivel rengeteg szatmári szokta a szabadidejét a meleg napokon a megye tó- és folyópartjain, holtágai mellett tölteni, ezért a katasztrófavédelmiek mindenkit felelős fürdőzésre intenek.

A szabadvizek — amilyen az apai bányató is — egyik legfőbb veszélye, hogy hirtelen mélyülnek, éppen ezért sokkal óvatosabbnak kell lenni. Éppen ebből kifolyólag a hőmérséklet-különbség is nagy a part menti és a mélyebb rész között, ezért soha ne ugorjunk a mély vízbe felhevült testtel, mert a hirtelen nagy hőmérséklet-különbség izomgörcsöt vagy hirtelen szívleállást is okozhat.

A szakemberek arra kérik a szülőket, hogy a vízpartokon soha, egy pillanatra se veszítsék szem elől gyermekeiket, a vízben úszkálva pedig mindig legyenek mellettük, még akkor is, ha tudnak úszni. A legtöbb vízbe fúlt áldozat tinédzser, aki vakmerőségből vagy figyelmetlenségből veszélyes, mély vizekre merészkedik — közölték a katasztrófavédelmisek.

Azért, hogy a hétvégi kikapcsolódás, a szabadságolás valóban kellemes élmény legyen, arra kérnek mindenkit, hogy csak a fürdőzésre, úszásra kijelölt részeken menjenek a vízbe. A gyerekeket ne hagyják felügyelet nélkül még az otthoni kis medencék mellett sem! Ne ugráljanak a szabadvizekbe hidakról, vízibiciklikről vagy egyéb építményekről, hiszen soha nem lehet tudni, milyen mély a meder. Aki nem tud úszni, mély vagy erős sodrású vízbe még felfújható fürdőzőeszközzel (gumicsónak, gumimatrac) se merészkedjen be, az úszni nem tudó gyermekeknek pedig kötelező mentőmellény vagy mentőgallér használata.

Ha pedig fürdés közben váratlan veszélyhelyzet adódik — erős sodrás, örvénylés, a mederfenék egyenetlenségei, gödrök, ahol nem ér le a láb —, ne essünk pánikba, hiszen pont ezért nem tudunk helyes döntést hozni, a kapkodás pedig akár végzetes következményekkel is járhat.

Nem tudnak kiáltani

A vízbe fúlás nem mindig látszik vízbe fúlásnak, sokszor az áldozat nem csap zajt, és segítségért sem tud kiáltani — emelik még ki a szakemberek. A vízben fuldokló ember szája felváltva süllyed alá és tűnik fel újra a vízfelszínen. Többnyire nem tud segítségért integetni, a természet ösztönösen arra készteti, hogy karjait oldalirányba széttárja, és nyomást gyakoroljon velük a vízfelszínre, csapkod. A vízben fuldokló ember képtelen akaratlagosan kontrollálni karjainak mozdulatait, mert a felszínen maradásért küzd. A sürgősségi helyzetek felügyelőségének közleménye szerint az alábbi jelekből következtethetünk arra, ha valaki bajba került a vízben: feje mélyen a vízben, szája a víz szintjén van; hátraszegett fej, nyitott száj; üveges szemek, üres tekintet, nem képes fókuszálni; homlokba vagy szembe lógó haj; megpróbál úszni egy meghatározott irányba, de nem jut előre.

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...