Nem lesz Brătianu-szobor Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2014-08-01 10:33:00

Tegnap I. C. Brătianu köztéri szobrának felállítása ellen szavazott a nagykárolyi helyi tanács, Ianculeşti Napjára is kevesebb pénzt adnak, mint amennyit a szervezők kértek.

 

Tegnap délelőtt a nagykárolyi tanácsülést megelőzően hosszas frakcióüléseket tartottak a különböző politikai pártokat képviselő helyi tanácsosok, ugyanis olyan témák szerepeltek a napirendi pontok között, amelyekben nem értettek egyet a tanács frakciói. Egyik ilyen napirendi pont volt a Ianculeşti Napjának megszervezésére kért húszezer lej jóváhagyására vonatkozó határozattervezet, ami érdekes módon nem az RMDSZ–NDF tanácsosai és a PNL–PSD tanácsosai között váltott ki vitát, hanem a PNL és a PSD tanácsosai között. A tanács költségvetési bizottsága tizenkétezer lej elfogadást javasolta, a szociáldemokraták tizenötezer lejt javasoltak azzal az indoklással, hogy miért kell 6200 lejt elkülöníteni a színpadra és a hangosításra, amikor Ianculeşti-en van színpad. Hosszas vita után a tanácsosok szavaztak, és a tizenkétezer lejes javaslatot fogadták el.

 

Brătianu–szobor

 

A Nemzeti Liberális Párt nagykárolyi szervezete rég tervezi már, hogy Nagykároly főterén szobrot állít Ionel I. C. Brătianunak. Még mielőtt szavazásra bocsátották volna az ezzel kapcsolatos határozattervezetet, Ilie Ciuta, a PNL nagykárolyi szervezetének elnöke kifejtette, hogy az, ami a Brătianu-szobor felállítása körül történik, már túllépi a jóérzés határait. Nagykároly polgármestere szerinte folyton halogatja, hogy napirendre kerüljön a szoborállítás kérdése. Mint mondta, valamennyien ebben az országban élünk, de nem egyformán értelmezzük a történelmet. Brătianu tizenhárom évig volt Románia miniszterelnöke, részt vett a legmodernebb alkotmány kidolgozásában, és sokat tett a mezőgazdaság megreformálásáért. Csizmadia Zsolt RMDSZ-es tanácsos arra figyelmeztette a liberálisokat, hogy az elv az, hogy olyan személyek számára állítsanak emléktáblát vagy szobrot, akinek élete, munkássága valamilyen módon kapcsolódik a településhez. Ciuta erre úgy válaszolt, hogy az ő pártja sohasem próbálta megakadályozni azt, hogy a magyarok szobrot állítsanak a saját történelmi személyiségeik számára, tehát a magyarok is tartsák tiszteletben a románok történelmét. Amennyiben nem szavazzák meg a Brătianu-szobor felállítását, a liberális párt saját költségén fogja azt megtenni. Nem mondta azt, hogy hová, ugyanis néhány perccel korábban a tanácsosok egyhangúlag szavazták meg, hogy Szent Flórián-szobrot állítanak oda, ahova a liberálisok Brătianu-szobrot szeretnének állítani. Mivel az RMDSZ–NDF-frakció tartózkodott, a szoborállítással kapcsolatos határozattervezetet nem fogadták el.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 17:20
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:35
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 11.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...