Nem lesz Brătianu-szobor Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2014-08-01 10:33:00

Tegnap I. C. Brătianu köztéri szobrának felállítása ellen szavazott a nagykárolyi helyi tanács, Ianculeşti Napjára is kevesebb pénzt adnak, mint amennyit a szervezők kértek.

 

Tegnap délelőtt a nagykárolyi tanácsülést megelőzően hosszas frakcióüléseket tartottak a különböző politikai pártokat képviselő helyi tanácsosok, ugyanis olyan témák szerepeltek a napirendi pontok között, amelyekben nem értettek egyet a tanács frakciói. Egyik ilyen napirendi pont volt a Ianculeşti Napjának megszervezésére kért húszezer lej jóváhagyására vonatkozó határozattervezet, ami érdekes módon nem az RMDSZ–NDF tanácsosai és a PNL–PSD tanácsosai között váltott ki vitát, hanem a PNL és a PSD tanácsosai között. A tanács költségvetési bizottsága tizenkétezer lej elfogadást javasolta, a szociáldemokraták tizenötezer lejt javasoltak azzal az indoklással, hogy miért kell 6200 lejt elkülöníteni a színpadra és a hangosításra, amikor Ianculeşti-en van színpad. Hosszas vita után a tanácsosok szavaztak, és a tizenkétezer lejes javaslatot fogadták el.

 

Brătianu–szobor

 

A Nemzeti Liberális Párt nagykárolyi szervezete rég tervezi már, hogy Nagykároly főterén szobrot állít Ionel I. C. Brătianunak. Még mielőtt szavazásra bocsátották volna az ezzel kapcsolatos határozattervezetet, Ilie Ciuta, a PNL nagykárolyi szervezetének elnöke kifejtette, hogy az, ami a Brătianu-szobor felállítása körül történik, már túllépi a jóérzés határait. Nagykároly polgármestere szerinte folyton halogatja, hogy napirendre kerüljön a szoborállítás kérdése. Mint mondta, valamennyien ebben az országban élünk, de nem egyformán értelmezzük a történelmet. Brătianu tizenhárom évig volt Románia miniszterelnöke, részt vett a legmodernebb alkotmány kidolgozásában, és sokat tett a mezőgazdaság megreformálásáért. Csizmadia Zsolt RMDSZ-es tanácsos arra figyelmeztette a liberálisokat, hogy az elv az, hogy olyan személyek számára állítsanak emléktáblát vagy szobrot, akinek élete, munkássága valamilyen módon kapcsolódik a településhez. Ciuta erre úgy válaszolt, hogy az ő pártja sohasem próbálta megakadályozni azt, hogy a magyarok szobrot állítsanak a saját történelmi személyiségeik számára, tehát a magyarok is tartsák tiszteletben a románok történelmét. Amennyiben nem szavazzák meg a Brătianu-szobor felállítását, a liberális párt saját költségén fogja azt megtenni. Nem mondta azt, hogy hová, ugyanis néhány perccel korábban a tanácsosok egyhangúlag szavazták meg, hogy Szent Flórián-szobrot állítanak oda, ahova a liberálisok Brătianu-szobrot szeretnének állítani. Mivel az RMDSZ–NDF-frakció tartózkodott, a szoborállítással kapcsolatos határozattervezetet nem fogadták el.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 15:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...