Nem lesz Brătianu-szobor Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2014-08-01 10:33:00

Tegnap I. C. Brătianu köztéri szobrának felállítása ellen szavazott a nagykárolyi helyi tanács, Ianculeşti Napjára is kevesebb pénzt adnak, mint amennyit a szervezők kértek.

 

Tegnap délelőtt a nagykárolyi tanácsülést megelőzően hosszas frakcióüléseket tartottak a különböző politikai pártokat képviselő helyi tanácsosok, ugyanis olyan témák szerepeltek a napirendi pontok között, amelyekben nem értettek egyet a tanács frakciói. Egyik ilyen napirendi pont volt a Ianculeşti Napjának megszervezésére kért húszezer lej jóváhagyására vonatkozó határozattervezet, ami érdekes módon nem az RMDSZ–NDF tanácsosai és a PNL–PSD tanácsosai között váltott ki vitát, hanem a PNL és a PSD tanácsosai között. A tanács költségvetési bizottsága tizenkétezer lej elfogadást javasolta, a szociáldemokraták tizenötezer lejt javasoltak azzal az indoklással, hogy miért kell 6200 lejt elkülöníteni a színpadra és a hangosításra, amikor Ianculeşti-en van színpad. Hosszas vita után a tanácsosok szavaztak, és a tizenkétezer lejes javaslatot fogadták el.

 

Brătianu–szobor

 

A Nemzeti Liberális Párt nagykárolyi szervezete rég tervezi már, hogy Nagykároly főterén szobrot állít Ionel I. C. Brătianunak. Még mielőtt szavazásra bocsátották volna az ezzel kapcsolatos határozattervezetet, Ilie Ciuta, a PNL nagykárolyi szervezetének elnöke kifejtette, hogy az, ami a Brătianu-szobor felállítása körül történik, már túllépi a jóérzés határait. Nagykároly polgármestere szerinte folyton halogatja, hogy napirendre kerüljön a szoborállítás kérdése. Mint mondta, valamennyien ebben az országban élünk, de nem egyformán értelmezzük a történelmet. Brătianu tizenhárom évig volt Románia miniszterelnöke, részt vett a legmodernebb alkotmány kidolgozásában, és sokat tett a mezőgazdaság megreformálásáért. Csizmadia Zsolt RMDSZ-es tanácsos arra figyelmeztette a liberálisokat, hogy az elv az, hogy olyan személyek számára állítsanak emléktáblát vagy szobrot, akinek élete, munkássága valamilyen módon kapcsolódik a településhez. Ciuta erre úgy válaszolt, hogy az ő pártja sohasem próbálta megakadályozni azt, hogy a magyarok szobrot állítsanak a saját történelmi személyiségeik számára, tehát a magyarok is tartsák tiszteletben a románok történelmét. Amennyiben nem szavazzák meg a Brătianu-szobor felállítását, a liberális párt saját költségén fogja azt megtenni. Nem mondta azt, hogy hová, ugyanis néhány perccel korábban a tanácsosok egyhangúlag szavazták meg, hogy Szent Flórián-szobrot állítanak oda, ahova a liberálisok Brătianu-szobrot szeretnének állítani. Mivel az RMDSZ–NDF-frakció tartózkodott, a szoborállítással kapcsolatos határozattervezetet nem fogadták el.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 15:00
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 18.
Ma valahogy nem tud rendet tartani maga körül, ami a belső zűrzavar kivetülése. Ne keseredjen el, ezután a rendrakás megnyugtató fázisa következik majd.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...