Nem lesz nappali szálló a hajléktalanoknak
Utoljára módositva: 2014-08-28 12:21:26

Tavasztól késő őszig a hajléktalanok nappal boldogulnak, ahogy tudnak

Szatmárnémeti utcáin, közterein gyakran lehet hajléktalanokkal találkozni. Sőt, a minap a megyei kórház sürgősségi osztályán sorára várakozó beteg is szemtanúja volt annak, hogy otthontalanok ülnek be a folyosóra s töltenek el egy kis időt ott. Bár szemmel láthatólag az egészségügyi személyzetnek is útjában voltak, mégsem tették szóvá a dolgot. Van, aki a konyháról ételmaradékot ad nekik. Az orvosok még segíteni se tudnak ezeken a hajléktalanokon, mert nem utalhatják be őket a kórházba. Ez a probléma nem új keletű: a szatmárnémeti Gheorghe Lazăr utcában található, jelenleg felújítás alatt álló poliklinika épületében is meghúzhatták magukat annak idején a nincstelenek, míg a Szatmárnémeti Helyi Rendőrség járőrei ki nem tessékelték őket onnan. Egyébként a Dr. Lükő Béla Kórházban is találkozni lehet otthontalanokkal. Egyik olvasónk azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy kérdezzük meg az illetékeseket, miért nem alakít ki a szatmárnémeti önkormányzat a hajléktalanok számára egy nappali központot?

 

Van már szálló

 

A felvetett témával kapcsolatban megkérdeztük Szatmárnémeti szociális ügyekért felelős alpolgármesterét, Marcela Papici-ot. Mint elmondta, a megyeközpontban van egy hajléktalanszálló, a Solidarităţii negyedbeli Gladiolei utcában. A rászorulók csak éjszakára kapnak szállást abból a meggondolásból, hogy ne váljanak szolgáltatásfüggővé, inkább tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy abból a helyzetből, amelybe kerültek, ki is kerüljenek.

 

Hatvan férőhelyes

A hidegebb idő közeledtével évről évre visszatérő téma a szatmárnémeti hajléktalanok helyzete. A megyeközpontban 60 férőhelyes ez az intézmény — 24 hely a nők és 36 hely a férfiak részére, s van egy szoba a kisgyermekes anyák számára is. Mint már említettük, csak éjszakára vehető igénybe az alvási lehetőség, egész nap csak akkor tartózkodhatnak ott a hajléktalanok, ha kint már fagypont alá süllyed a hőmérséklet. Ez a helyzet a továbbiakban sem fog változni — magyarázta az alpolgármester.

Karikás Enikő

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:40
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:40
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért várod már a tavaszt?
A szabadtéri programok miatt
A melegebb időjárás miatt
A tovább tartó nappalok miatt
Végre sportolhatok a szabadban
Az ébredező természet miatt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...