Nem lesz nappali szálló a hajléktalanoknak
Utoljára módositva: 2014-08-28 12:21:26

Tavasztól késő őszig a hajléktalanok nappal boldogulnak, ahogy tudnak

Szatmárnémeti utcáin, közterein gyakran lehet hajléktalanokkal találkozni. Sőt, a minap a megyei kórház sürgősségi osztályán sorára várakozó beteg is szemtanúja volt annak, hogy otthontalanok ülnek be a folyosóra s töltenek el egy kis időt ott. Bár szemmel láthatólag az egészségügyi személyzetnek is útjában voltak, mégsem tették szóvá a dolgot. Van, aki a konyháról ételmaradékot ad nekik. Az orvosok még segíteni se tudnak ezeken a hajléktalanokon, mert nem utalhatják be őket a kórházba. Ez a probléma nem új keletű: a szatmárnémeti Gheorghe Lazăr utcában található, jelenleg felújítás alatt álló poliklinika épületében is meghúzhatták magukat annak idején a nincstelenek, míg a Szatmárnémeti Helyi Rendőrség járőrei ki nem tessékelték őket onnan. Egyébként a Dr. Lükő Béla Kórházban is találkozni lehet otthontalanokkal. Egyik olvasónk azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy kérdezzük meg az illetékeseket, miért nem alakít ki a szatmárnémeti önkormányzat a hajléktalanok számára egy nappali központot?

 

Van már szálló

 

A felvetett témával kapcsolatban megkérdeztük Szatmárnémeti szociális ügyekért felelős alpolgármesterét, Marcela Papici-ot. Mint elmondta, a megyeközpontban van egy hajléktalanszálló, a Solidarităţii negyedbeli Gladiolei utcában. A rászorulók csak éjszakára kapnak szállást abból a meggondolásból, hogy ne váljanak szolgáltatásfüggővé, inkább tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy abból a helyzetből, amelybe kerültek, ki is kerüljenek.

 

Hatvan férőhelyes

A hidegebb idő közeledtével évről évre visszatérő téma a szatmárnémeti hajléktalanok helyzete. A megyeközpontban 60 férőhelyes ez az intézmény — 24 hely a nők és 36 hely a férfiak részére, s van egy szoba a kisgyermekes anyák számára is. Mint már említettük, csak éjszakára vehető igénybe az alvási lehetőség, egész nap csak akkor tartózkodhatnak ott a hajléktalanok, ha kint már fagypont alá süllyed a hőmérséklet. Ez a helyzet a továbbiakban sem fog változni — magyarázta az alpolgármester.

Karikás Enikő

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:40
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 23.
Kerülje ma a stresszel járó helyzeteket, mert jót tenne végre egy kis nyugalom. Inkább a jövőről álmodozzon, mint hogy a múltat idézgesse!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...