Nem lesz nappali szálló a hajléktalanoknak
Utoljára módositva: 2014-08-28 12:21:26

Tavasztól késő őszig a hajléktalanok nappal boldogulnak, ahogy tudnak

Szatmárnémeti utcáin, közterein gyakran lehet hajléktalanokkal találkozni. Sőt, a minap a megyei kórház sürgősségi osztályán sorára várakozó beteg is szemtanúja volt annak, hogy otthontalanok ülnek be a folyosóra s töltenek el egy kis időt ott. Bár szemmel láthatólag az egészségügyi személyzetnek is útjában voltak, mégsem tették szóvá a dolgot. Van, aki a konyháról ételmaradékot ad nekik. Az orvosok még segíteni se tudnak ezeken a hajléktalanokon, mert nem utalhatják be őket a kórházba. Ez a probléma nem új keletű: a szatmárnémeti Gheorghe Lazăr utcában található, jelenleg felújítás alatt álló poliklinika épületében is meghúzhatták magukat annak idején a nincstelenek, míg a Szatmárnémeti Helyi Rendőrség járőrei ki nem tessékelték őket onnan. Egyébként a Dr. Lükő Béla Kórházban is találkozni lehet otthontalanokkal. Egyik olvasónk azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy kérdezzük meg az illetékeseket, miért nem alakít ki a szatmárnémeti önkormányzat a hajléktalanok számára egy nappali központot?

 

Van már szálló

 

A felvetett témával kapcsolatban megkérdeztük Szatmárnémeti szociális ügyekért felelős alpolgármesterét, Marcela Papici-ot. Mint elmondta, a megyeközpontban van egy hajléktalanszálló, a Solidarităţii negyedbeli Gladiolei utcában. A rászorulók csak éjszakára kapnak szállást abból a meggondolásból, hogy ne váljanak szolgáltatásfüggővé, inkább tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy abból a helyzetből, amelybe kerültek, ki is kerüljenek.

 

Hatvan férőhelyes

A hidegebb idő közeledtével évről évre visszatérő téma a szatmárnémeti hajléktalanok helyzete. A megyeközpontban 60 férőhelyes ez az intézmény — 24 hely a nők és 36 hely a férfiak részére, s van egy szoba a kisgyermekes anyák számára is. Mint már említettük, csak éjszakára vehető igénybe az alvási lehetőség, egész nap csak akkor tartózkodhatnak ott a hajléktalanok, ha kint már fagypont alá süllyed a hőmérséklet. Ez a helyzet a továbbiakban sem fog változni — magyarázta az alpolgármester.

Karikás Enikő

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 22.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...