Nem marad el a szűrés
Utoljára módositva: 2014-11-10 17:55:11

Az elmúlt évtizedekben megkétszereződött a cukorbetegek száma a világon — Szatmár megyében több mint 18 ezer diabéteszes beteg él.

Az akció idén sem marad el, a pontos időpontról a szervezők hamarosan tájékoztatnak

A világon már több mint 280 millió cukorbeteg él, 55,2 százalékuk Európában. Húsz éven belül az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint a számuk megkétszereződik. Aggodalomra ad okot az is, hogy itthon 3 százalékkal nő minden évben a diabétesz előfordulása a 3–6 éves korú gyermekeknél, 5 százalékkal az iskoláskorúak körében. Főként a fejlődésben lévő országokat veszélyezteti a járványos méreteket öltő betegség, amely összefügg az átlagéletkor megnövekedésével, a lakosság elöregedésével, az ülő életmóddal, a helytelen táplálkozással. Szatmár megyében minden évben ingyenes mérésekkel hívja fel a lakosság figyelmét a Diabétesz Világnapra (november 14.) a szatmári Diabétesz Központ és a Táplálkozási Betegségek Járóbeteg-Rendelője, amely a Lions Klubbal közösen szervez szűrést annak érdekében, hogy olyan személyek esetében is felfedezhessék a bajt, akik erre talán nem is gyanakodtak. „Az idei évben sem marad el az ingyenes vércukorszint-mérési akció, a pontos időpontról és kezdésről pedig időben értesíteni fogjuk a lakosságot. Az már biztos, hogy ezúttal nem a Szakszervezetek Művelődési Háza ad otthont az eseménynek, hanem a Szatmár Megyei Kórház” — mondta el lapunk érdeklősére dr. Szilágyi József belgyógyász-diabetológus főorvos. A szűrésre márpedig nagy szükség van, hiszen évről évre nő a cukorbeteg lakosok száma: jelenleg 18 ezernél is több beteget tartanak nyilván.

Kétféle típusú diabétesz

A diabétesz nem más, mint egy anyagcsereállapot, amit a cukorháztartás megbomlása okoz. Az 1-es típusú cukorbetegség általában gyorsan, jellegzetes tünetek kíséretében lép fel, mégpedig annál gyorsabban, minél fiatalabb az egyén.Gyermekkorban napok-hetek, fiatal felnőttkorban hónapok alatt fejlődhetnek ki a klinikai tünetek. A cukorbetegség ezen típusának jellegzetes tünetei: sok vizelet, fogyás, szomjúság. Ezzel szemben a 2-es típusú cukorbetegség általában tünetszegényen zajlik. Éveken keresztül is fennállhat anélkül, hogy diagnosztizálnák. Előfordulhat, hogy a cukorbetegséget hosszú évek múltán fedezik csak fel, nemegyszer súlyos késői szövődményei révén. A diabétesz nem fáj, viszont a szövődményei „csendben” tönkreteszik a szervezetet. Az pedig, hogy nem figyelünk oda az életmódunkra, a családtagjaink egészségére, nem járunk el szűrésekre, egyre nagyobb teret enged ennek az alattomos, járványszerűen terjedő betegségnek. Szatmár megyében a 18 ezer regisztrált diabéteszes páciens 90 százaléka 2-es típusú cukorbetegségben szenved. Ez azért rossz, mert ha a vércukorszint egy ideig túl magas, az megnövelheti a diabétesszel összefüggő szövődmények előfordulásának kockázatát. Ezek az alábbiak lehetnek: szívbetegség és stroke; vesekárosodás; szemkárosodás; idegek károsodása. Jó hír azonban, hogy ezek a problémák a diabétesz megfelelő gondozásával elkerülhetők. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás segítségével csökkenthető a vércukorszint. A rendszeres ellenőrzések szintén segíthenek abban, hogy a problémákat korai felismeréssel és hatékony kezeléssel meg lehessen előzni.

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:40
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...