Nem marad el a szűrés
Utoljára módositva: 2014-11-10 17:55:11

Az elmúlt évtizedekben megkétszereződött a cukorbetegek száma a világon — Szatmár megyében több mint 18 ezer diabéteszes beteg él.

Az akció idén sem marad el, a pontos időpontról a szervezők hamarosan tájékoztatnak

A világon már több mint 280 millió cukorbeteg él, 55,2 százalékuk Európában. Húsz éven belül az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint a számuk megkétszereződik. Aggodalomra ad okot az is, hogy itthon 3 százalékkal nő minden évben a diabétesz előfordulása a 3–6 éves korú gyermekeknél, 5 százalékkal az iskoláskorúak körében. Főként a fejlődésben lévő országokat veszélyezteti a járványos méreteket öltő betegség, amely összefügg az átlagéletkor megnövekedésével, a lakosság elöregedésével, az ülő életmóddal, a helytelen táplálkozással. Szatmár megyében minden évben ingyenes mérésekkel hívja fel a lakosság figyelmét a Diabétesz Világnapra (november 14.) a szatmári Diabétesz Központ és a Táplálkozási Betegségek Járóbeteg-Rendelője, amely a Lions Klubbal közösen szervez szűrést annak érdekében, hogy olyan személyek esetében is felfedezhessék a bajt, akik erre talán nem is gyanakodtak. „Az idei évben sem marad el az ingyenes vércukorszint-mérési akció, a pontos időpontról és kezdésről pedig időben értesíteni fogjuk a lakosságot. Az már biztos, hogy ezúttal nem a Szakszervezetek Művelődési Háza ad otthont az eseménynek, hanem a Szatmár Megyei Kórház” — mondta el lapunk érdeklősére dr. Szilágyi József belgyógyász-diabetológus főorvos. A szűrésre márpedig nagy szükség van, hiszen évről évre nő a cukorbeteg lakosok száma: jelenleg 18 ezernél is több beteget tartanak nyilván.

Kétféle típusú diabétesz

A diabétesz nem más, mint egy anyagcsereállapot, amit a cukorháztartás megbomlása okoz. Az 1-es típusú cukorbetegség általában gyorsan, jellegzetes tünetek kíséretében lép fel, mégpedig annál gyorsabban, minél fiatalabb az egyén.Gyermekkorban napok-hetek, fiatal felnőttkorban hónapok alatt fejlődhetnek ki a klinikai tünetek. A cukorbetegség ezen típusának jellegzetes tünetei: sok vizelet, fogyás, szomjúság. Ezzel szemben a 2-es típusú cukorbetegség általában tünetszegényen zajlik. Éveken keresztül is fennállhat anélkül, hogy diagnosztizálnák. Előfordulhat, hogy a cukorbetegséget hosszú évek múltán fedezik csak fel, nemegyszer súlyos késői szövődményei révén. A diabétesz nem fáj, viszont a szövődményei „csendben” tönkreteszik a szervezetet. Az pedig, hogy nem figyelünk oda az életmódunkra, a családtagjaink egészségére, nem járunk el szűrésekre, egyre nagyobb teret enged ennek az alattomos, járványszerűen terjedő betegségnek. Szatmár megyében a 18 ezer regisztrált diabéteszes páciens 90 százaléka 2-es típusú cukorbetegségben szenved. Ez azért rossz, mert ha a vércukorszint egy ideig túl magas, az megnövelheti a diabétesszel összefüggő szövődmények előfordulásának kockázatát. Ezek az alábbiak lehetnek: szívbetegség és stroke; vesekárosodás; szemkárosodás; idegek károsodása. Jó hír azonban, hogy ezek a problémák a diabétesz megfelelő gondozásával elkerülhetők. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás segítségével csökkenthető a vércukorszint. A rendszeres ellenőrzések szintén segíthenek abban, hogy a problémákat korai felismeréssel és hatékony kezeléssel meg lehessen előzni.

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 18:30
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:00
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...