Nem ment a képességvizsga
Utoljára módositva: 2014-03-07 09:10:36

Gyenge eredmények születtek a nyolcadikosok számára szervezett próba-képességfelmérőn, a többség nem érte el az 5-öst. A Szatmár megyei diákok teljesítménye átlag alattira sikerült.

 

A diákok kevesebb, mint fele írt 5-ösnél nagyobb jegyet a próbavizsgán

A romániai nyolcadikosoknak kevesebb, mint fele írt 5-ös feletti jegyet a februárban tartott próba-képességfelmérőn, ami Remus Pricopie tanügyminiszter szerint „siralmas” eredmény. A tárcavezető elmondta: az osztályzatok komolyan figyelmeztetik a tanárokat és a diákokat a hiányosságokra, a tanév hátralevő részében pedig ezek kiküszöbölésére kell időt és energiát áldozniuk. Az eredmények alaposabb kielemzésére egyelőre nem nyílt lehetőség, ugyanis — amint a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség szóvivőjétől, Adriana Dingától megtudtuk — csak a mai nap során közli a minisztérium, hogy a diákoknak, illetve a szülőknek mi módon lehet a tudomására hozni az elért osztályzatokat. Elmondta: ma derül ki, hogy megengedett-e az iskolák vezetőségének az, hogy kifüggesszék az elért osztályzatokat tartalmazó táblázatot, vagy bizalmasan kell kezelniük az adatokat, és csakis kérésre mutathatják meg ezeket az érintetteknek. Országos viszonylatban egyébként a diákok 48,8 százaléka ért el 5-ösnél nagyobb osztályzatot, míg megyénkben ez az arány mindössze 43,6 százalék, mellyel 42-ből (41 megye plusz Bukarest) a 32-ik helyen végeztünk. Románból országos szinten 67 százalék írt ötös fölötti jegyet, megyénkben pedig az arány 56 százalék, amivel a 39-ik helyen vagyunk. Mindössze Hargita és Kovászna megyében születtek gyengébb román osztályzatok, mint nálunk. Anyanyelvből sem igazán remekeltek a szatmári nyolcadikosok — 18 megyében tartottak vizsgát, Szatmár pedig 15-ik lett, mivel az ötös fölötti jegyet elérők átlaga 76 százalék volt, nálunk pedig ez mindössze a diákok 68,9 százalékának sikerült. Szász Piroska megyei főtanfelügyelő-helyettes elmondta: nincs elragadtatva az eredményektől, azonban bízik abban, hogy lesz haszna a próba-képességfelmérőnek, és a diákok lényegesen jobban felkészülnek majd az élesben történő megmérettetésre.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 23.
Figyelmetlen és kissé szétszórt. Egy új szerelem tereli el a figyelmét. Választottja nagyon megtisztelőnek érzi, hogy gondolt rá.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...