Nem ment a képességvizsga
Utoljára módositva: 2014-03-07 09:10:36

Gyenge eredmények születtek a nyolcadikosok számára szervezett próba-képességfelmérőn, a többség nem érte el az 5-öst. A Szatmár megyei diákok teljesítménye átlag alattira sikerült.

 

A diákok kevesebb, mint fele írt 5-ösnél nagyobb jegyet a próbavizsgán

A romániai nyolcadikosoknak kevesebb, mint fele írt 5-ös feletti jegyet a februárban tartott próba-képességfelmérőn, ami Remus Pricopie tanügyminiszter szerint „siralmas” eredmény. A tárcavezető elmondta: az osztályzatok komolyan figyelmeztetik a tanárokat és a diákokat a hiányosságokra, a tanév hátralevő részében pedig ezek kiküszöbölésére kell időt és energiát áldozniuk. Az eredmények alaposabb kielemzésére egyelőre nem nyílt lehetőség, ugyanis — amint a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség szóvivőjétől, Adriana Dingától megtudtuk — csak a mai nap során közli a minisztérium, hogy a diákoknak, illetve a szülőknek mi módon lehet a tudomására hozni az elért osztályzatokat. Elmondta: ma derül ki, hogy megengedett-e az iskolák vezetőségének az, hogy kifüggesszék az elért osztályzatokat tartalmazó táblázatot, vagy bizalmasan kell kezelniük az adatokat, és csakis kérésre mutathatják meg ezeket az érintetteknek. Országos viszonylatban egyébként a diákok 48,8 százaléka ért el 5-ösnél nagyobb osztályzatot, míg megyénkben ez az arány mindössze 43,6 százalék, mellyel 42-ből (41 megye plusz Bukarest) a 32-ik helyen végeztünk. Románból országos szinten 67 százalék írt ötös fölötti jegyet, megyénkben pedig az arány 56 százalék, amivel a 39-ik helyen vagyunk. Mindössze Hargita és Kovászna megyében születtek gyengébb román osztályzatok, mint nálunk. Anyanyelvből sem igazán remekeltek a szatmári nyolcadikosok — 18 megyében tartottak vizsgát, Szatmár pedig 15-ik lett, mivel az ötös fölötti jegyet elérők átlaga 76 százalék volt, nálunk pedig ez mindössze a diákok 68,9 százalékának sikerült. Szász Piroska megyei főtanfelügyelő-helyettes elmondta: nincs elragadtatva az eredményektől, azonban bízik abban, hogy lesz haszna a próba-képességfelmérőnek, és a diákok lényegesen jobban felkészülnek majd az élesben történő megmérettetésre.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:05
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 20.
Ha kikérik a véleményét valamiben, alaposan fontolja meg a válaszát, mert szavának sokkal nagyobb súlya lesz az illető számára, mint azt gondolná!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...