Nem ment a képességvizsga
Utoljára módositva: 2014-03-07 09:10:36

Gyenge eredmények születtek a nyolcadikosok számára szervezett próba-képességfelmérőn, a többség nem érte el az 5-öst. A Szatmár megyei diákok teljesítménye átlag alattira sikerült.

 

A diákok kevesebb, mint fele írt 5-ösnél nagyobb jegyet a próbavizsgán

A romániai nyolcadikosoknak kevesebb, mint fele írt 5-ös feletti jegyet a februárban tartott próba-képességfelmérőn, ami Remus Pricopie tanügyminiszter szerint „siralmas” eredmény. A tárcavezető elmondta: az osztályzatok komolyan figyelmeztetik a tanárokat és a diákokat a hiányosságokra, a tanév hátralevő részében pedig ezek kiküszöbölésére kell időt és energiát áldozniuk. Az eredmények alaposabb kielemzésére egyelőre nem nyílt lehetőség, ugyanis — amint a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség szóvivőjétől, Adriana Dingától megtudtuk — csak a mai nap során közli a minisztérium, hogy a diákoknak, illetve a szülőknek mi módon lehet a tudomására hozni az elért osztályzatokat. Elmondta: ma derül ki, hogy megengedett-e az iskolák vezetőségének az, hogy kifüggesszék az elért osztályzatokat tartalmazó táblázatot, vagy bizalmasan kell kezelniük az adatokat, és csakis kérésre mutathatják meg ezeket az érintetteknek. Országos viszonylatban egyébként a diákok 48,8 százaléka ért el 5-ösnél nagyobb osztályzatot, míg megyénkben ez az arány mindössze 43,6 százalék, mellyel 42-ből (41 megye plusz Bukarest) a 32-ik helyen végeztünk. Románból országos szinten 67 százalék írt ötös fölötti jegyet, megyénkben pedig az arány 56 százalék, amivel a 39-ik helyen vagyunk. Mindössze Hargita és Kovászna megyében születtek gyengébb román osztályzatok, mint nálunk. Anyanyelvből sem igazán remekeltek a szatmári nyolcadikosok — 18 megyében tartottak vizsgát, Szatmár pedig 15-ik lett, mivel az ötös fölötti jegyet elérők átlaga 76 százalék volt, nálunk pedig ez mindössze a diákok 68,9 százalékának sikerült. Szász Piroska megyei főtanfelügyelő-helyettes elmondta: nincs elragadtatva az eredményektől, azonban bízik abban, hogy lesz haszna a próba-képességfelmérőnek, és a diákok lényegesen jobban felkészülnek majd az élesben történő megmérettetésre.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...