Nem minden szőlőtermesztő borász
Utoljára módositva: 2014-02-19 09:42:47

Szakács Béla szilágypéri szőlőtermesztő és borász nem alapoz a támogatásokra, mert azok csak megnehezítik a vállalkozók dolgát és a papírmunkával elveszik az idejét a valódi munkától.

 

Szakács Béla az egyik aranyérmes borát kóstoltatja

A szőlőtermesztők nagy része már túl van a metszésen, ezekben a napokban már a kötözéssel, ha szükséges a karók cseréjével foglalkoznak. Vannak, akik kieszközölnek egy mosást a szőlőtőkéken, hogy eltávolítsák a tél folyamán elszáradt, de még a szárakon lévő háncsot és levelet, de az első permeteséseket is el lehet kezdeni ott, ahol arra szükség van.

Szakács Béla épp a szőlőből érkezett, amikor meglátogattuk. A lakásánál lévő pincéjében van egy kis felfordulás, ami csak szüret idején és a tavaszi lefejtéskor jellemző. Most épp a borok lefejtésével foglalkozik akkor, amikor nem lehet kimenni a szőlőbe. Több fajta nemes szőlőt termeszt, amelyekből a fajtának megfelelő módon készít bort és kezeli is azt. „Nem minden szőlőtermesztő borász” — jegyezte meg Szakács, majd magyarázni kezdte az okokat. Elmúlt ma már az az idő, amikor leszedtük a szőlőt és nyomtuk be a darálóba, majd a présbe. A nemes szőlőknél új technológiát alkalmazunk, hogy a bor valóban bor legyen, megőrizze az aromáját és minden olyan tulajdonságát, ami arra a borfajtára jellemző. A legfontosabb, amire oda kell figyelni, hogy a szőlőt ne daráljuk melegen, a forrás legyen szabályozva, a kiforrt bort pedig megfelelő helyen és körülmények között kell tárolni, valamint időközönként lefejteni”.

 

Jó termés várható

 

 

Nagyon sok szőlőtermesztő abban látja a jó termést, ha mennyiségileg sok szőlő terem, és elmondhatja, hogy mennyi bort „csinált”. A szilágypéri borokat nem kell mutatósan palackozni ahhoz, hogy a borászok el tudják adni. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy sokkal nagyobb az igény, mint a kínálat, pedig Szilágypér nem a világ közepe, nagyon sokan mégis néhány tíz kilométert tesznek meg, hogy szilágypéri bort vegyenek, ami annak a bizonyítéka, hogy vannak, akik a borosüveg címkéjét fizetik meg magas áron, és vannak az igényes borfogyasztók, akik a jó bort keresik. A jó bort nem „csinálják”, hanem minőségi szőlőből préselik és szakszerűen kezelik. Szakács Béla több fajta minőségi bort ajánl kóstolásra, az átlag borfogyasztó mindegyikre azt mondja, hogy kiváló, ez nem is lenne már számára biztató, de a bizonyítvány az a sok oklevél, ami ott sorakozik a falon, és amelyeket nemzetközi versenyeken ítéltek oda elismert borkóstolók. Szakács Béláról már el lehet mondani, hogy nem csak szőlőtermesztő, hanem borász is, ő maga viszont azt vallja, hogy van még mit tanulnia.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 15:00
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:05
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:05
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:25
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...