Nem minden szőlőtermesztő borász
Utoljára módositva: 2014-02-19 09:42:47

Szakács Béla szilágypéri szőlőtermesztő és borász nem alapoz a támogatásokra, mert azok csak megnehezítik a vállalkozók dolgát és a papírmunkával elveszik az idejét a valódi munkától.

 

Szakács Béla az egyik aranyérmes borát kóstoltatja

A szőlőtermesztők nagy része már túl van a metszésen, ezekben a napokban már a kötözéssel, ha szükséges a karók cseréjével foglalkoznak. Vannak, akik kieszközölnek egy mosást a szőlőtőkéken, hogy eltávolítsák a tél folyamán elszáradt, de még a szárakon lévő háncsot és levelet, de az első permeteséseket is el lehet kezdeni ott, ahol arra szükség van.

Szakács Béla épp a szőlőből érkezett, amikor meglátogattuk. A lakásánál lévő pincéjében van egy kis felfordulás, ami csak szüret idején és a tavaszi lefejtéskor jellemző. Most épp a borok lefejtésével foglalkozik akkor, amikor nem lehet kimenni a szőlőbe. Több fajta nemes szőlőt termeszt, amelyekből a fajtának megfelelő módon készít bort és kezeli is azt. „Nem minden szőlőtermesztő borász” — jegyezte meg Szakács, majd magyarázni kezdte az okokat. Elmúlt ma már az az idő, amikor leszedtük a szőlőt és nyomtuk be a darálóba, majd a présbe. A nemes szőlőknél új technológiát alkalmazunk, hogy a bor valóban bor legyen, megőrizze az aromáját és minden olyan tulajdonságát, ami arra a borfajtára jellemző. A legfontosabb, amire oda kell figyelni, hogy a szőlőt ne daráljuk melegen, a forrás legyen szabályozva, a kiforrt bort pedig megfelelő helyen és körülmények között kell tárolni, valamint időközönként lefejteni”.

 

Jó termés várható

 

 

Nagyon sok szőlőtermesztő abban látja a jó termést, ha mennyiségileg sok szőlő terem, és elmondhatja, hogy mennyi bort „csinált”. A szilágypéri borokat nem kell mutatósan palackozni ahhoz, hogy a borászok el tudják adni. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy sokkal nagyobb az igény, mint a kínálat, pedig Szilágypér nem a világ közepe, nagyon sokan mégis néhány tíz kilométert tesznek meg, hogy szilágypéri bort vegyenek, ami annak a bizonyítéka, hogy vannak, akik a borosüveg címkéjét fizetik meg magas áron, és vannak az igényes borfogyasztók, akik a jó bort keresik. A jó bort nem „csinálják”, hanem minőségi szőlőből préselik és szakszerűen kezelik. Szakács Béla több fajta minőségi bort ajánl kóstolásra, az átlag borfogyasztó mindegyikre azt mondja, hogy kiváló, ez nem is lenne már számára biztató, de a bizonyítvány az a sok oklevél, ami ott sorakozik a falon, és amelyeket nemzetközi versenyeken ítéltek oda elismert borkóstolók. Szakács Béláról már el lehet mondani, hogy nem csak szőlőtermesztő, hanem borász is, ő maga viszont azt vallja, hogy van még mit tanulnia.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Amerikai bérgyilkos
Ma, 19:00
Mitch Rapp (Dylan O Brien) életét egy szörnyű tragédia árnyékolja be: egy terrorista támadás során a szeme láttára ölik meg a menyasszonyát. A mindenre elszánt férfi személyes bosszút esküszik, egyetlen célja, hogy kiiktassa a kegyetlen merénylőket. Az egykori sikeres atlétára a CIA igazgatóhelyettese, Irene Kennedy (Sanaa Lathan) is felfigyel: felveszi Mitchet az ügynökség elit terroristaelhárító programjába, majd a hidegháborús veterán, a kőkemény Stan Hurley (Michael Keaton) kezeire bízza. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:00
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 25.
A Mars a Szűz jegyében áll. Jelentőségteljes nap elébe néz. Végre felkínálkozik a várva várt lehetőség, közeleg az idő, amikor válthat, és valami új dologba kezdhet. Döntsön megfontoltan!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...