Nem minden szőlőtermesztő borász
Utoljára módositva: 2014-02-19 09:42:47

Szakács Béla szilágypéri szőlőtermesztő és borász nem alapoz a támogatásokra, mert azok csak megnehezítik a vállalkozók dolgát és a papírmunkával elveszik az idejét a valódi munkától.

 

Szakács Béla az egyik aranyérmes borát kóstoltatja

A szőlőtermesztők nagy része már túl van a metszésen, ezekben a napokban már a kötözéssel, ha szükséges a karók cseréjével foglalkoznak. Vannak, akik kieszközölnek egy mosást a szőlőtőkéken, hogy eltávolítsák a tél folyamán elszáradt, de még a szárakon lévő háncsot és levelet, de az első permeteséseket is el lehet kezdeni ott, ahol arra szükség van.

Szakács Béla épp a szőlőből érkezett, amikor meglátogattuk. A lakásánál lévő pincéjében van egy kis felfordulás, ami csak szüret idején és a tavaszi lefejtéskor jellemző. Most épp a borok lefejtésével foglalkozik akkor, amikor nem lehet kimenni a szőlőbe. Több fajta nemes szőlőt termeszt, amelyekből a fajtának megfelelő módon készít bort és kezeli is azt. „Nem minden szőlőtermesztő borász” — jegyezte meg Szakács, majd magyarázni kezdte az okokat. Elmúlt ma már az az idő, amikor leszedtük a szőlőt és nyomtuk be a darálóba, majd a présbe. A nemes szőlőknél új technológiát alkalmazunk, hogy a bor valóban bor legyen, megőrizze az aromáját és minden olyan tulajdonságát, ami arra a borfajtára jellemző. A legfontosabb, amire oda kell figyelni, hogy a szőlőt ne daráljuk melegen, a forrás legyen szabályozva, a kiforrt bort pedig megfelelő helyen és körülmények között kell tárolni, valamint időközönként lefejteni”.

 

Jó termés várható

 

 

Nagyon sok szőlőtermesztő abban látja a jó termést, ha mennyiségileg sok szőlő terem, és elmondhatja, hogy mennyi bort „csinált”. A szilágypéri borokat nem kell mutatósan palackozni ahhoz, hogy a borászok el tudják adni. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy sokkal nagyobb az igény, mint a kínálat, pedig Szilágypér nem a világ közepe, nagyon sokan mégis néhány tíz kilométert tesznek meg, hogy szilágypéri bort vegyenek, ami annak a bizonyítéka, hogy vannak, akik a borosüveg címkéjét fizetik meg magas áron, és vannak az igényes borfogyasztók, akik a jó bort keresik. A jó bort nem „csinálják”, hanem minőségi szőlőből préselik és szakszerűen kezelik. Szakács Béla több fajta minőségi bort ajánl kóstolásra, az átlag borfogyasztó mindegyikre azt mondja, hogy kiváló, ez nem is lenne már számára biztató, de a bizonyítvány az a sok oklevél, ami ott sorakozik a falon, és amelyeket nemzetközi versenyeken ítéltek oda elismert borkóstolók. Szakács Béláról már el lehet mondani, hogy nem csak szőlőtermesztő, hanem borász is, ő maga viszont azt vallja, hogy van még mit tanulnia.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 17.
Ha mostanában új vállalkozásba kezdett, itt az ideje, hogy levonja a tanulságot és kijavítsa a nyilvánvaló hibákat, hogy hamarosan elérhesse, amit tervezett.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 17.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...