Nem mindenhol álltak a helyzet magaslatán
Utoljára módositva: 2018-03-06 08:55:52

A márciusi tél munkába állította a hókotrókat is — kit több, kit kevesebb „lelkesedéssel”: volt, ahol kicsit megkésve kezdtek neki a hóeltakarításnak, volt, ahol szinte megállás nélkül „cirkáltak”, s volt, ahol önkormányzati segítséget kértek, mert elromlott a munkagép.

Ami késik, nem múlik — ismét bebizonyosodott az örökzöld mondás igaza, hiszen a megkésett tél alaposan behavazta Szatmár megyét is, munkába állítva a hóeltakarító cégeket. S bár minden ősszel elhangzik a biztató, „a tél nem okozhat meglepetéseket, felkészülten várjuk” mondat, az utak hómentesítése nem történt mindenhol olyan simán, mint ahogy azt a közlekedők elvárták volna. „Máskor jobban mozogtak, igaz, ezen a télen nem hullott sok hó, de azt rögtön elpucolták a főútról — most egy kicsit késve, csak szombat reggel kezdtek neki az ország- és a megyei út takarításának, pedig pénteken délutántól már folyamatosan havazott, és bizony elég kásás volt az úttest” — magyarázza Domokos Sándor kolcsi polgármester, hozzátéve: a községi utakat, településen belüli utcákat az önkormányzat tolólapos buldoexkavátora tisztította meg. Nem késtek, de pechesek voltak a Tövishát főútvonalán dolgozó hóeltakarítók, ugyanis meghibásodott a munkagép, s ezért a bogdándi önkormányzattól kértek segítséget, hogy akadálymentessé tehessék a megyei utat; a községi utak és járdák tisztítását pedig saját erőből oldották meg — tudtuk meg Bojan Aurel polgármestertől. „Hááát — nyújtja a szót, s nem az elégedettség miatt, a Halmit vezető Incze Lajos — a nemzetközi utat, azt tisztították rendesen, a megyei utat később, a községi utat pedig még később, az előírt fontossági sorrendet szigorúan betartva” — mondja. Pozitívan „jelent” viszont Avasújváros polgármestere, Majláth Gábor, aki mint mondja, a megyei úton nem volt semmiféle késés, pontosan és alaposan dolgoztak, és szombaton reggelre minden rendű-rangú út tiszta és járható volt. „A községi utakat önerőből, hóekés traktorokkal és hótoló munkagéppel pucoltuk le, az emelkedőkre pedig sóval kevert homokot szórtunk. Nem csúszott sehol, biztonságosan lehetett közlekedni” — teszi hozzá.

 

Szatmárnémetiben

 

Az objektív kritériumokat és a hóeltakarításra vonatkozó városházi szabályok betartását figyelembe véve megállta a helyét a Florisal a hétvégi hómentesítési munkálatok idején, összegzett lapunknak Maskulik Csaba szatmárnémeti városmenedzser. Alapszabály, hogy a hidak, a főbb átvezető utak és a buszmegállók az elsők a megtisztítandók listáján, és az is, hogy öt centinél kevesebb hó esetén nem küldik ki a hóekét, öt centinél több hó esetén és mínusz tíz foknál hidegebb időben pedig nem sóznak. Az olyan szubjektív lakossági elvárásoknak, amelyek másod- vagy harmadrendű utcákban percekkel a hóesés kezdete után aszfaltig tisztított úttestről szólnak, azoknak soha, sehol, semmilyen hókotrással foglalkozó cég nem fog tudni megfelelni, tette hozzá Maskulik.

„Péntek déltől követtem nyomon, hogyan zajlik a hókotrás a megyeszékhelyen — részletezte a városmenedzser —, a legkritikusabb időpontokban egyszerre tizenkét munkagép is a város utcáit járta, ekézte a havat vagy sózta, ahol kellett.” Jó észrevétel az, hogy csínján bántak a sószórással a hétvégi hóesés idején, fűzte hozzá Maskulik, kifejezett kérés volt az a Florisal felé, hogy ahol lehet, nélkülözze a szórást. Kellett ez amiatt is, mert a pár nappal korábban a lefagyásveszély miatt kiszórt só még ott volt az úttesten, felesleges volt túlozni a mennyiséggel, és amiatt is, mert a só nem tesz jót sem a járműnek, sem a zöldövezetnek, sem az aszfaltnak.

Rövid idő alatt húsz centi hó esett az elmúlt időszakban, ezért fordulhatott elő az, hogy az egyébként elvárhatónál később értek ki a másod- és harmadrendűként osztályozott utcákba a hókotrók, de péntek délután három órára téli közlekedésre megfelelő állapotban voltak a szatmárnémeti utcák.

 

Nagykárolyban

 

„Nem kaptunk sem reklamációt, sem arra vonatkozó jelzést, hogy ne végeztük volna el megfelelően a munkánkat a hétvégi úttisztítással kapcsolatban” — tájékoztatta lapunkat Adorján Csaba, a nagykárolyi közterület-fenntartó vállalat vezetője.

Kifejtette, hogy a főút hómentesítését jól sikerült abszolválniuk, míg szintén az alaposságra törekedtek a mellékutcákban is.

„Az aszfaltos utcákat sikerült megtisztítanunk, valamint egyes köves utcákon is dolgozott a hóeke és a sószórónk is. A zöldövezetek melletti útszakaszokat magnézium-kloriddal szórtuk, így szerettük volna megakadályozni a füves részekben történő károkozást. A járdákkal kapcsolatban voltak olyan részek — leginkább az árnyékosabb fekvésűek —, ahol a szórás sem segített, ugyanis mínusz tíz foknál hidegebb idő esetén a sózás nem ér semmit” — mondta Adorján.

A közterületesek derűlátása ellenére azonban a nagykárolyi járdák és parkolók állapota messze nem tükrözte ezt a pozitív képet: a bevásárlóközpontok parkolóiban — kivéve a Mihai Viteazul utcában található üzletlánc parkolóját — nem takarítottak, és rosszul teljesítettek azok a magánházban lakó nagykárolyiak is, akiknek egyébként törvény által megszabott kötelességük lett volna megtisztítani a portájuk előtt a járdát. A buszmegállókban és a járdákon nem volt tehát rózsás a helyzet, s a képet az is árnyalja, hogy szombat este 11 órakor a Kogălniceanu utcában rendőri felvezetéssel még mindig dolgoztak az út tisztításával megbízott szakemberek.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért szereted az őszt?
A kellemes őszi színek miatt
Végre felvehetem a kedvenc pulcsiaimat, cipőimet
Végre nincs kánikula
Az iskolakezdés miatt
Nem szeretem az őszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...