Nem mindenki örül a csomagnak
Utoljára módositva: 2020-01-25 14:32:26

Míg a korábbi években közel 71 ezer szatmárinak jutott az Unió intervenciós tartalékaiból, idén alig 20 678 Szatmár megyei vehet át csomagot. Ezek most tisztálkodószereket tartalmaznak — élelmiszercsomagok még nem érkeztek meg —, amelyeknek nem mindenki örül.

Az előző években közel 71 ezer szerény anyagi körülmények között élő Szatmár megyei lakos vehetett át uniós élelmiszercsomagokat, amelyeknek igencsak nagy keletjük volt. A kiosztások első napjaiban mindig hosszú sorok kígyóztak a lerakatok előtt. Ez idén már nincs így: jóval kevesebb a jogosult, az élelmiszerek még nem érkeztek meg a közbeszerzési licit eredményének megfellebbezése miatt, a tisztálkodási szereket tartalmazó csomagért pedig sokan el sem mennek.

Ebben az évben már csak kevesebb mint 21 ezer Szatmár megyei lakosnak jár a támogatás, a POAD 2019–2020 program keretében ugyanis nem hét, hanem csupán két célcsoport van: a szociális segélyre jogosultak (a 416/2001-es törvény alapján), valamint a családi pótlékra jogosultak (a 277/2010-es törvény alapján).

Mint megtudtuk, a Szatmár Megyei Prefektúra még a hónap elején eljuttatta a csomagokat az önkormányzatoknak, amelyek elkezdték ezek szétosztását a jogosultak között. A prefektúra tájékoztatása szerint a 20 678 jogosult közül 479-en Szatmárnémetiben élnek, míg Nagykárolyban 792-en, Avasfelsőfaluban 273-an, Tasnádon 692-en, Erdődön 427-en, Sárközújlakon pedig 225-en jogosultak. A legtöbb csomagot egyébként Szokondra kellett kiszállítani, itt nem kevesebb mint 1515 jogosult veheti át egyelőre csak a higiéniai cikkeket tartalmazó csomagokat.

Minden csomag egyenként öt darab fogkefét, négy tubus fogkrémet — két fogszuvasodás ellenit és kettőt érzékeny fogakra —, 500 ml gyerekeknek való és 500 ml felnőtteknek való sampont, 900 gramm színes ruhákhoz való és 1800 gramm fehér ruhákhoz való mosószert tartalmaz.

A csak higiéniai szereket tartalmazó csomag azonban nem aratott túl nagy sikert a kedvezményezettek körében, mindenki az élelmiszereket várja — ezekről azonban egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy késnek.

A felesleget újra szétosztják

Az uniós csomag összetétele évente változott egyébként, hiszen míg az első években csak cukor és liszt volt benne, 2011-ben már hatféle élelmiszerből — búzaliszt, rizs, száraztészta, kukoricaliszt, tejpor, keksz —, 2012-ben tíz termékből — búzaliszt, puliszkaliszt, száraztészta, keksz, rizs, cukor, szárazpaszuly, borsókonzerv, paradicsomlé, sűrített paradicsom — álló csomagot vihettek haza a támogatottak, 2014-ben pedig nyolcféle élelmiszert tartalmazott a segély, és sokan nem is voltak felkészülve rá, hogy összességében közel 33 kilót kell hazavinniük: akkor 15 kg liszt, 8 kg kukoricaliszt, 0,5 kg száraztészta, 5 liter olaj, 0,8 kg paradicsompaszta, 0,4 kg zakuszka, 0,9 kg disznóhúskonzerv, valamint 2 kg kristálycukor jutott személyenként. Legutoljára, 2016-ban pedig 1 kg fehér lisztet, 2 kg kukoricadarát, 400 gramm száraztésztát, 2 liter étolajat, 1 kg cukrot, 300 gramm szarvasmarhahúst (konzerv), 200 gramm disznóhúst (konzerv), 1 kg rizst, 400 gramm paradicsompüré-konzervet és 0,5 kg babot vihettek haza a jogosultak. Nem csoda tehát, ha sokan várják az élelmiszereket tartalmazó csomagokat, hiszen jókora segítséget jelentenek a nélkülözőknek.

Mivel nincs túl nagy keletjük a higiéniai termékeket tartalmazó pakkoknak, nagy valószínűséggel több megmarad majd mindenütt. Az önkormányzatok azonban megtalálják a helyüket: amennyiben többlet alakul ki, mert sokan nem veszik át a segélyt, akkor a felesleges csomagokat kiosztják azok között, akik átmenetileg nagyon nehéz élethelyzetbe kerültek — természeti katasztrófa áldozatai, családon belüli erőszak elszenvedői, különböző függőségekben szenvedők, hajléktalanok.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...