Nem működik a szervdonáció
Utoljára módositva: 2018-07-18 11:29:04

Hazánkban folyamatosan csökken a szervdonorok és így a szervátültetések száma. Szatmár megyében sem túl népszerű a szervadományozás.

Folyamatosan csökken a szervdonorok és így a szervátültetések száma Romániában, mondta Sorina Pintea egészségügyi miniszter a szervdonorok napja alkalmából tartott konferencia keretében. Egyre többször jelennek meg hírek arról, hogy milyen nehéz hazánkban a szervátültetési program keretében megfelelő donort, szervet találni. A szakemberek szerint nem csak az a gond, hogy kevés központban végeznek szervátültetést, de a lakosság hozzáállása is, hiszen nagyon kevesen hajlandóak felajánlani hozzátartozójuk szerveit nemes ügy érdekében. A hozzátartozók beleegyezése nélkül pedig nem lehet felhasználni a szerveket. A miniszter asszony meglátása szerint az intenzív terápiás osztályok orvosain is sok múlik, hiszen a legtöbbször az ő „dolguk” meggyőzni a hozzátartozókat, hogy egyezzenek bele a már klinikai halottnak minősített páciens szerveinek adományozásába. Sorina Pintea arra is rávilágított, hogy nagy szükség lenne egy szervátültetési törvény kidolgozására és elfogadására, mellyel egyszerűbben meg lehetne győzni a hozzátartozókat arról, hogy a szervdonáció nemes gesztus. A statisztikai adatok pedig elszomorítóak, hiszen 2014 óta folyamatosan csökken a szervdonorok s ezáltal a szervátültetések száma, és a helyzet nem mutat javulást. 2014-ben 138 szervfelajánlás történt, 2015-ben 115, 2016-ban 123, 2017-ben 65, idén pedig alig 30.

 

Nem túl népszerű

 

Szatmár megyében sajnos nem túl népszerű a szervdonáció, tudtuk meg a Szatmár Megyei Kórház sajtószóvivőjétől, Constantin Demiantól. Kiderült, hogy Szatmár megyében is megalakult egy szakorvosokból álló bizottság — elnöke dr. Vitalie Moroşanu, az intenzív osztály főorvosa —, amelynek feladata a szervkivételek irányítása. Ezt az öttagú csoportot értesítik, amikor a klinikai halál állapotába kerül egy olyan páciens, akinek a szervei alkalmasak lehetnek az átültetésre. Az orvoscsoport megvizsgálja a potenciális donort, majd eldönti, hogy érdemes-e elhívni Bukarestből vagy Kolozsvárról a szervek kivételére és életben tartására szakosodott kollégáikat. Előbb azonban meg kell szerezni a hozzátartozók beleegyezését. Demian elmondta, hogy sajnos a szatmáriak idegenkednek a szervadományozástól, és a legtöbben az utolsó pillanatig bíznak abban, hogy hozzátartozójuk felébred, de csak a reménnyel maradnak. A szóvivő elmondta, hogy tavaly két esetben lettek volna hajlandóak a hozzátartozók felajánlani a szerveket, ám mire a hozzájárulásuk megszületett, addigra nem lehetett kivenni azokat, így elmaradt a szervek donációja. Az idei évben eddig egyetlen esetben sem történt szervadományozás Szatmáron. Sajnos az országban nincs olyan donorlista, melyre még életükben felvétethetnék magukat az esetleges szervadományozók, így minden a hozzátartozók hozzáállására van bízva.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sötét elmék
Ma, 21:00
Amikor tizenévesek rejtélyes módon új, természetfeletti adottságok birtokába jutnak, a kormány fenyegetésnek nyilvánítja és befogja őket. A tizenhat éves Ruby, az egyik legerősebb fiatal mind közül, megszökik a táborból és csatlakozik a biztonságos menedék felé tartó tinédzserek csapatához. Rövidesen ráébred azonban újdonsült családjával együtt, hogy egy világban, ahol az irányító felnőttek elárulták a gyerekeket, menekülni nem elég. Ellenállást kell szítaniuk, együttesen használva erőiket, hogy
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 21.
Olyannyira makacs vagy, hogy az mások számára könnyen tűnhet következetességnek. Mások talán azt gondolják, hogy azért ismételgeted ugyanazt, mert következetes vagy. De valójába csak arról van szó, hogy félsz megnyílni az újdonságok előtt kedden. Talán attól is félsz, hogy kiengedd a kezedből az irányítást.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...