Nem működik a szervdonáció
Utoljára módositva: 2018-07-18 11:29:04

Hazánkban folyamatosan csökken a szervdonorok és így a szervátültetések száma. Szatmár megyében sem túl népszerű a szervadományozás.

Folyamatosan csökken a szervdonorok és így a szervátültetések száma Romániában, mondta Sorina Pintea egészségügyi miniszter a szervdonorok napja alkalmából tartott konferencia keretében. Egyre többször jelennek meg hírek arról, hogy milyen nehéz hazánkban a szervátültetési program keretében megfelelő donort, szervet találni. A szakemberek szerint nem csak az a gond, hogy kevés központban végeznek szervátültetést, de a lakosság hozzáállása is, hiszen nagyon kevesen hajlandóak felajánlani hozzátartozójuk szerveit nemes ügy érdekében. A hozzátartozók beleegyezése nélkül pedig nem lehet felhasználni a szerveket. A miniszter asszony meglátása szerint az intenzív terápiás osztályok orvosain is sok múlik, hiszen a legtöbbször az ő „dolguk” meggyőzni a hozzátartozókat, hogy egyezzenek bele a már klinikai halottnak minősített páciens szerveinek adományozásába. Sorina Pintea arra is rávilágított, hogy nagy szükség lenne egy szervátültetési törvény kidolgozására és elfogadására, mellyel egyszerűbben meg lehetne győzni a hozzátartozókat arról, hogy a szervdonáció nemes gesztus. A statisztikai adatok pedig elszomorítóak, hiszen 2014 óta folyamatosan csökken a szervdonorok s ezáltal a szervátültetések száma, és a helyzet nem mutat javulást. 2014-ben 138 szervfelajánlás történt, 2015-ben 115, 2016-ban 123, 2017-ben 65, idén pedig alig 30.

 

Nem túl népszerű

 

Szatmár megyében sajnos nem túl népszerű a szervdonáció, tudtuk meg a Szatmár Megyei Kórház sajtószóvivőjétől, Constantin Demiantól. Kiderült, hogy Szatmár megyében is megalakult egy szakorvosokból álló bizottság — elnöke dr. Vitalie Moroşanu, az intenzív osztály főorvosa —, amelynek feladata a szervkivételek irányítása. Ezt az öttagú csoportot értesítik, amikor a klinikai halál állapotába kerül egy olyan páciens, akinek a szervei alkalmasak lehetnek az átültetésre. Az orvoscsoport megvizsgálja a potenciális donort, majd eldönti, hogy érdemes-e elhívni Bukarestből vagy Kolozsvárról a szervek kivételére és életben tartására szakosodott kollégáikat. Előbb azonban meg kell szerezni a hozzátartozók beleegyezését. Demian elmondta, hogy sajnos a szatmáriak idegenkednek a szervadományozástól, és a legtöbben az utolsó pillanatig bíznak abban, hogy hozzátartozójuk felébred, de csak a reménnyel maradnak. A szóvivő elmondta, hogy tavaly két esetben lettek volna hajlandóak a hozzátartozók felajánlani a szerveket, ám mire a hozzájárulásuk megszületett, addigra nem lehetett kivenni azokat, így elmaradt a szervek donációja. Az idei évben eddig egyetlen esetben sem történt szervadományozás Szatmáron. Sajnos az országban nincs olyan donorlista, melyre még életükben felvétethetnék magukat az esetleges szervadományozók, így minden a hozzátartozók hozzáállására van bízva.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...