Nem működik a szervdonáció
Utoljára módositva: 2018-07-18 11:29:04

Hazánkban folyamatosan csökken a szervdonorok és így a szervátültetések száma. Szatmár megyében sem túl népszerű a szervadományozás.

Folyamatosan csökken a szervdonorok és így a szervátültetések száma Romániában, mondta Sorina Pintea egészségügyi miniszter a szervdonorok napja alkalmából tartott konferencia keretében. Egyre többször jelennek meg hírek arról, hogy milyen nehéz hazánkban a szervátültetési program keretében megfelelő donort, szervet találni. A szakemberek szerint nem csak az a gond, hogy kevés központban végeznek szervátültetést, de a lakosság hozzáállása is, hiszen nagyon kevesen hajlandóak felajánlani hozzátartozójuk szerveit nemes ügy érdekében. A hozzátartozók beleegyezése nélkül pedig nem lehet felhasználni a szerveket. A miniszter asszony meglátása szerint az intenzív terápiás osztályok orvosain is sok múlik, hiszen a legtöbbször az ő „dolguk” meggyőzni a hozzátartozókat, hogy egyezzenek bele a már klinikai halottnak minősített páciens szerveinek adományozásába. Sorina Pintea arra is rávilágított, hogy nagy szükség lenne egy szervátültetési törvény kidolgozására és elfogadására, mellyel egyszerűbben meg lehetne győzni a hozzátartozókat arról, hogy a szervdonáció nemes gesztus. A statisztikai adatok pedig elszomorítóak, hiszen 2014 óta folyamatosan csökken a szervdonorok s ezáltal a szervátültetések száma, és a helyzet nem mutat javulást. 2014-ben 138 szervfelajánlás történt, 2015-ben 115, 2016-ban 123, 2017-ben 65, idén pedig alig 30.

 

Nem túl népszerű

 

Szatmár megyében sajnos nem túl népszerű a szervdonáció, tudtuk meg a Szatmár Megyei Kórház sajtószóvivőjétől, Constantin Demiantól. Kiderült, hogy Szatmár megyében is megalakult egy szakorvosokból álló bizottság — elnöke dr. Vitalie Moroşanu, az intenzív osztály főorvosa —, amelynek feladata a szervkivételek irányítása. Ezt az öttagú csoportot értesítik, amikor a klinikai halál állapotába kerül egy olyan páciens, akinek a szervei alkalmasak lehetnek az átültetésre. Az orvoscsoport megvizsgálja a potenciális donort, majd eldönti, hogy érdemes-e elhívni Bukarestből vagy Kolozsvárról a szervek kivételére és életben tartására szakosodott kollégáikat. Előbb azonban meg kell szerezni a hozzátartozók beleegyezését. Demian elmondta, hogy sajnos a szatmáriak idegenkednek a szervadományozástól, és a legtöbben az utolsó pillanatig bíznak abban, hogy hozzátartozójuk felébred, de csak a reménnyel maradnak. A szóvivő elmondta, hogy tavaly két esetben lettek volna hajlandóak a hozzátartozók felajánlani a szerveket, ám mire a hozzájárulásuk megszületett, addigra nem lehetett kivenni azokat, így elmaradt a szervek donációja. Az idei évben eddig egyetlen esetben sem történt szervadományozás Szatmáron. Sajnos az országban nincs olyan donorlista, melyre még életükben felvétethetnék magukat az esetleges szervadományozók, így minden a hozzátartozók hozzáállására van bízva.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Alita: A harc angyala
Ma, 21:00
Évszázadok múlva a jövőben, Iron City roncstelepén egy kiber-doktor, Ido, rábukkan a magára hagyott, eszméletlen kiborglányra, Alitára, és magával viszi klinikájára. Magához térve, Alita képtelen felidézni, kicsoda ő, és a világról sincsenek ismeretei; minden új élményt jelent számára. Próbál hozzászokni új életéhez és Iron City veszedelmekkel teli utcáihoz, miközben Ido óvná őt rejtélyes múltjától. A lány összebarátkozik a talpraesett Hugóval, aki viszont inkább segítene neki visszanyerni emlék
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni?
Igen, szükség van megtisztítani a szervezetet
Még nem próbáltam, de itt az ideje elkezdeni
Nem szoktam, szerintem semmi szükség rá
Mi az a méregtelenítés?
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...