Nem ők hibáztak, mégis fizethetnek
Utoljára módositva: 2014-04-29 09:47:17

A pluszban átutalt nyugdíjak miatt a pénz visszafizetésére kötelezik az ügyben érintett nyugdíjasokat, bár nem ők hibáztak, hanem a nyugdíjukat kiszámoló köztisztviselők.

 

Eugenia Sabău igazgatónő

A Szatmári Friss Újság április 23-i számában megjelent „Miért nem lehet eltörölni a tartozást?” című írásunk egy olyan nyugdíjas megpróbáltatásairól szól, akit a kényszervégrehajtás lehetősége fenyeget. Az előzményekről annyit, hogy az idős nő az 1990-ben elfogadott 118-as számú törvény alapján megítélt nyugdíjának egy részét jogtalanul vette fel a 2011. április 1. és 2014. március 31. közötti időszakban. Azt azonban az állami illetékesek nem akarják figyelembe venni, hogy nem a nő tévedett, tehát nem az ő hibájából kapott több pénzt kézhez. Az esettel kapcsolatban megkerestük a Szatmár Megyei Nyugdíjpénztár vezetőjét, Eugenia Sabău igazgatónőt. Mint elmondta, tud az esetről, mert a nyugdíjas őt is felkereste, aki előtte a Szatmár megye alprefektusánál, Altfatter Tamásnál is panasszal élt. Az igazgatónő elmondta, hogy a nyugdíjpénztárnál végzett ellenőrzés alkalmával derült fény erre a rendellenességre. Mint megállapítást nyert, D. E.-nek havi 224 lejt folyósítottak jogtalanul. A pluszpénzt tulajdonképpen 2003 decemberétől utalták át neki egészen 2014 áprilisáig, vagyis 11 éven keresztül, viszont 3 évnyi összeget vissza kell fizetnie a nyugdíjasnak, azaz valamivel több mint 8000 lejt.

Szatmár megyében mintegy száz személy kaphat nyugdíj-visszafizetési felszólítást

Altfatter Tamás kormánybiztos-helyettes megkeresésünkre elmondta, a pluszban kézbesített nyugdíjakról, illetve a kényszervégrehajtási felszólításokról tárgyalt Eugenia Sabăuval, akitől megtudta, 2010 és 2012 között megyénkben megközelítőleg százan kaptak kézbe több nyugdíjat, mint amennyire jogosultak lettek volna, ezért a pluszösszegeket vissza kell fizetniük az érintetteknek. Megtudtuk, a megyében ellenőrzik a nyugdíjazási dossziékat, ám feltehetően mintegy száz megyénkbeli nyugdíjas kap majd visszafizetési felszólítást. Az iraton szerepel majd egy időpont, ameddig megfellebbezhetik a bíróságon a nyugdíjpénztár határozatát.

 

Jogi lépések

 

Két eljárást kellett volna indítani az ilyen jellegű ügyekben, illetve kettőt kell indítania annak, aki hasonló eset szenvedő alanya lesz, nyilatkozta lapunk megkeresésére Ressler Stefan szatmárnémeti ügyvéd. Egyet a végrehajtás megindítása ellen kell indítani egy ügyvéd által, egy másik, közjogi perben pedig magát a nyugdíjpénztárat kell beperelni azt kérve, hogy ennek visszafizetési felszólítását semmisítse meg a bíróság.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 25.
Végre visszatért régi önbizalma! Úgy érzi, aki nem értékeli és nem ismeri fel különlegességét, vagyis nem szereti, az nem is érdemli meg Önt.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...